Nå i høstferien har Adresseavisen tegnekonkurranse på Vitensenteret. Her får barn tegne hverdagen slik de tror den blir når de er voksne. Hvilken teknologi har vi i 2050, og hva bruker vi den til?

Her kan du lese første del i serien Din hverdag i 2050: Ønsk roboten velkommen inn i hjemmet ditt

Noen barn er på Vitensenteret hele høstferieuka. De er på eksperimentklubb, men innimellom har også de tid til å sette seg ned på matpakkerommet og forsøke å tegne framtida.

Marie Therese Ludvigsen (11) tegner en robot med et fat i den ene armen, på det er det drinker som skal serveres.

- Ja, jeg tror det blir robotkelnere i framtiden. De hører etter når vi bestiller og henter det vi vil ha, sier Marie Therese som tror dette gjør at vi kan spise oftere på restaurant.

Roboter på restaurant: Marie Therese Ludvigsen (11) ser for seg en framtid med flere roboter, blant annet på restaurantene.

Flygende biler

- Robotkelnere kan kortslutte, men eller kan de jobbe døgnet rundt. De trenger bare å lades innimellom, så er de i gang igjen. De kan også jobbe når andre ikke vil, som på natta eller på julaften. Og da kan jo vi gå på restaurant og spise en finere middag på julaften, uten at så mange mennesker behøver å jobbe, sier Marie Therese.

Les også del 2 i serien Din hverdag 2050: Koding på fremtidens timeplan

Mia Almaas Mørkved (10) og Dana Winkler (10) tegner derimot hver sin bil. Men ikke en bil slik vi kjenner den i dag.

- Denne bilen er flygende og den går på luft. Det er en robot som styrer den, og den henter mennesker ved bestilling. Slik blir det mindre biler ute og mindre forurensing, sier Mia mens Marie Therese legger til at hun også tror roboter er tryggere sjåførene, og at det dermed vil bli færre ulykker.

Her kan du også lese alle delene i Adressa-serien Nyskaping i Trøndelag

Viktig med teknologi

Dana sin bil går også på luft, og hun er sikker på at hennes fremtid blir sammen med stadig flere roboter.

- Det vil komme mye mer teknologi, også i husene våre. Idag har vi jo også enkle roboter hjemme, som for eksempel støvsugere som jobber alene. I fremtiden vil roboter gjøre alt for oss: Lage mat, passe på avtalene våre og kjøre oss dit vi skal, spår Dana.

Tegnekonkurranse: Adresseavisen oppfordrer barn som besøker Vitensenteres i høstferien om å tegne framtida. Da blir det blant annet roboter og flygende biler.

På spørsmål om hva de skal bli som voksen har de tre jentene svaret ganske klart: Marie Therese vil bli pilot, Mia dyrlege, mens Dana ennå ikke aner. Alle er uansett sikre på at de må lære seg mer om teknologi, og det er også derfor de bruker høstferien til å gå på eksperimentklubb.

- Det kommer mye mer teknologi, og vi må lære oss å lage ting ut fra egne ideer. Og når en robot kortslutter, for eksempel den som jobber som kelner, så må vi vite hvordan den repareres, sier Marie Therese.

Tegnekonkurransen pågår hele denne uka, og alle barn som deltar får premie og tegningene vil bli publisert på adressa.no etter at konkurransen er over.

I forbindelse med en reportasjeserie om teknologi og framtiden, inviterer Adresseavisen til debattmøte på Digs neste tirsdag hvor tema er: Hvordan blir hverdagslivet vårt i 2050?