Det er en fjerdedel av kvartalet Museumsplass som nå er til salgs. De resterende tre-fjerdedeler er selvstendige eierleiligheter i den store teglsteinsbygningen.

- Etter at bygården ble lagt ut for salg i Adresseavisen lørdag har det vært rundt 30 henvendelser fra folk som kan være interessert i å kjøpe denne spesielle eiendommen, sier Døsen om bygården som blir kalt både Kalvskinngården, Sandahlsgården og Museumsplass. Den ble tegnet av arkitekt Fritz Martin Bachke i 1912 og er i klassisk jugendstil. Bachke er også arkitekten bak Palmehaven i Britannia.

Sjelden eiendom

- Det er veldig sjelden det selges bygårder som dette i Trondheim. Her er det snakk om 12 store enheter, det vil si ti leiligheter og to næringsenheter, sier Eirik Døsen som selger bygården på vegne av eieren, Kjell Bye.

Bygården er antikvarisk rangert i klasse C. Eksteriøruttrykket er verneverdig, og man må ta hensyn til områdets karakter ved eventuelle endringer. I reguleringsplanen står det at hovedmålet er å utvikle områdets særpreg som en levende del av Midtbyen.

Originale detaljer bevart

- Hele gården er tatt godt vare på og har originale detaljer som rosetter i taket, blant annet. Den høye takhøyden er også bevart. Dette er en ærverdig bygård som det ikke finnes mange av i Trondheim. Den er en viktig del av bybildet, sier Døsen.

- Hvordan kommer man frem til prisen på en slik bygård?

- Det er en ganske kompleks øvelse i forhold til å selge en vanlig bolig. Her må vi ta hensyn til hva som er optimal leieinntekt for hele gården. Jeg vil også anta at en kjøper vil vurdere å dele opp for seksjonssalg av de ulike leilighetene her. Det er snakk om store leiligheter på rundt 200 kvadratmeter, sier eiendomsmegleren.

Les også kronikken: Truer offentlig anbudspraksis bygningsvernet?

Tidligere skøytebane

Sju av enhetene er utleid, mens tre står ledig i påvente av det forestående salget.

Bygården ligger ved parken Museumsplass som i 1890-årene var en av Norges beste og viktigste skøytebaner. I 1895, 1897 og i 1898 ble det arrangert Norgesmesterskap på skøyter på Museumsplass.

foto
Museumsplass: Bygården ligger ved parken Museumsplass som i 1890-årene var en av Norges beste og viktigste skøytebaner. I 1895, 1897 og i 1898 ble det arrangert Norgesmesterskap på skøyter her.
foto
Museumsplass: Bygården ble tegnet av arkitekt Fritz Martin Bachke i 1912 og er i klassisk jugendstil. Bachke er også arkitekten bak Palmehaven i Britannia. Foto: Proa eiendomsmegling
foto
Bygården som selges utgjør omtrent én fjerdedel av kvartalet den ligger i. Foto: Proa eiendomsmegling