Allerede jobber i underkant av 30 personer i det nye selskapet, som har fått navnet Reinertsen New Energy AS. De fleste av dem med bakgrunn fra det gamle selskapet.

«Det nye selskapet vil videreføre den stolte 35-årige historien om Reinertsen, og vil fortsette å levere produktuavhengig tjenester av høy kvalitet til olje- og gasselskapene», skriver selskapet på sine hjemmesider, men eier og styreleder Torkild R. Reinertsen understreker at dette ikke dreier seg om å reetablere den tidligere virksomheten:

- Vi skal i en helt annen retning, der vi ønsker å bidra både til renere produksjon av olje og gass og renere bruk av gass, sier han.

Initiativ: Torkild R. Reinertsen er eier og styreleder i det nye Reinertsen New Energy. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen

Kontrakt i Norskehavet

Far og sønn Torkild og Thomas skisserer ut to foreløpige hovedområder for det nye selskapet: Det ene er rådgivende ingeniørtjenester for olje- og gasselskapene, der de blant annet har videreført Reinertsen AS' tidligere avtale med det tyske selskapet VNG om utviklingen av Fenja-feltet (tidligere Pil og Bue) utenfor kysten av Trøndelag.

Torkild R. Reinertsen sier at 15 av de ansatte nå jobber på denne kontrakten, der de har opsjon på fire år til med arbeid.

Det andre hovedområdet er det de har størst forhåpninger til på sikt, og det som ordene «ny energi» selskapsnavnet først og fremst hentyder til. Det er å utvikle løsninger for produksjon av hydrogen fra naturgass, og rense gassen for CO₂ i samme slengen.

De vil utrede både hvordan olje- og gasselskapene kan vri sin produksjon over til hydrogen, og hvordan det rene hydrogenet kan erstatte gass ute blant forbrukerne.

- AS Norge beveger seg mer og mer mot å bli en gassnasjon, og inntektene er fortsatt en utrolig viktig bidragsyter til den norske velferden. Samtidig blir brukerne av gassen stadig mer bevisst på hva de har i tanken eller i komfyren, og vi tror dette kan bidra til å forlenge horisonten for Norge som gassnasjon, sier Thomas Reinertsen.

Reinertsen har tidligere lansert ideen om å produsere hydrogen ute på oljeplattformene.

Geir Suul, som tidligere var direktør for forretningsutvikling i Reinertsen AS, skal være administrerende direktør i det nye selskapet, mens Thomas Reinertsen tar rollen som markedsdirektør og på sikt medeier.

Torkild R. Reinertsen understreker at det er de to nevnte som skal lede virksomheten, og omtaler seg selv om arbeidende styreformann.

- Jeg jobber hardt med å finne min reduserte posisjon, men jeg synes dette er artig å være med på. Jeg har satset mye av midlene jeg har, og tatt en sjanse. Vi er ikke i mål, men det ser lovende ut, sier han.

Oppstart: Far og sønn Torkild og Thomas Reinertsen vil at det nye selskapet skal bidra både til renere produksjon og renere bruk av gass. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen

Gikk overende

Etter at oljeprisen stupte måtte selskapet kvitte seg med folk gjennom oppsigelser og permitteringer, samtidig som selskapet hadde et etterslep av gjeld fra den landbaserte entreprenørvirksomheten de tidligere drev med.

I desember i fjor ba selskapet om offentlige gjeldsforhandlinger, noe som endte opp med at kontraktsporteføljen og de rundt 700 ansatte ble overtatt av konkurrenten Aker Solutions.

Thomas Reinertsen sier at det var en tung prosess, men at han tror de klarte å ta vare på de ansatte så godt som mulig og samtidig levere godt til kundene.

Noen dager etter at overtakelsen ble gjennomført ble Reinertsen AS slått konkurs, og den midlertidige innberetningen viste samlede krav på rundt 1,8 milliarder kroner mot konkursboet.

- Vi synes det var veldig ålreit at vi klarte å få folkene våre over til en dyktig industriell aktør som nettopp Aker. Vi må være ydmyke på at folk kan tape penger på dette, men det var befriende at vi ikke gikk over ende med alle om bord, sier Thomas Reinertsen.

Bostyrer Joar Grimsbu har varslet at bostyret skal undersøke beslutningene som ble tatt før Reinertsen AS ba om gjeldsforhandlinger. Torkild R. Reinertsen sier at han ikke er redd for hva som kan komme frem.

- Nei, overhodet ikke. De skal undersøke om det skjedde noe kritikkverdig, og vi har hatt møter med dem om det. Vi har ingen tegn på at de har funnet noe å kritisere oss for, og vi kan dokumentere at vi hadde nøye vurderinger for om vi drev for kreditors regning, sier han.

Datterselskap

Før konkursen kjøpte Torkild R. Reinertsen ut datterselskapet Hydrogen Mem-Tech, som hadde bygget prototypen til et anlegg for hydrogenproduksjon og CO₂-fangst fra naturgass. Denne prototypen testes nå ved Statoils metanolfabrikk på Tjeldbergodden.

Hydrogen Mem-Tech er lagt inn som et datterselskap under Reinertsen New Energy, med Thomas Reinertsen som administrerende direktør. Her har de også fått med seg lokale investorer som nå eier en tredel av aksjene.

Torkild R. Reinertsen sier at de to selskapene har en egenkapital på rundt 15 millioner kroner hver, og at arbeidet i starten ikke vil være særlig kapitalkrevende. Inntil videre har de en korttidskontrakt i Reinertsen AS' gamle lokaler på Pirsenteret i Trondheim, der de har den plassen de trenger.

Thomas Reinertsen sier at de har et avslappet forhold til veksten videre:

- Det er markedet som bestemmer hvor mange ansatte vi blir. Det er ikke nødvendigvis viktig å være så mange, men det er viktig at vi er flinke, sier han.

Reinertsens offshoreverft på Orkanger ble også overtatt av Aker Solutions før konkursen, men ble kort tid etterpå solgt til det nyetablerte selskapet Orkanger Fabrikasjon. Thomas Reinertsen sier at de vil ha tilgang på verftet hvis de får behov for å produsere deler.

- Det er hyggelig at det ble mulig å videreføre driften på Orkanger, og at et frittstående selskap kan betjene markedet, sier han.