- Vi har hadde en økning på 25 prosent på rombelegg i januar i år sammenlignet med i fjor, og vi ser ut til å levere tidenes beste februar. Det går godt på Tiller.

Det sier hotelldirektør Bjørnar A. Kristiansen ved Quality Panorama Trondheim. Hotellet er på folkemunne kjent som «Melkekartongen». Tallene Kristiansen viser til tyder på et hotell som går mot strømmen. En kraftig kapasitetsøkning i Trondheims- og Værnes-regionen de siste årene har økt konkurransen om gjestene kraftig, og så sent som i august i fjor åpnet Scandic Lerkendal med 400 nye hotellrom.

Sistnevnte hotell har fått problemer med lavt belegg på hotellrommene og lite aktivitet i kurs- og konferansedelen på nyåret, og tirsdag skrev Adresseavisen at hotellet har sendt ut et betinget permitteringsvarsel for alle ansatte. Men også andre merker en nedgang, og tall fra Benchmarking Alliance viser at den generelle nedgangen i rombelegg i Trondheims- og Værnesregionen var på 14 prosent i januar i år, sammenlignet med januar 2014.

Tar kunder i Sør-Trøndelag

Quality Panoramas konkurransefortrinn er ifølge Kristiansen at det er stor handelsaktivitet rundt hotellet og at det ligger sør for sentrum.

- Vi ser helst sør for byen når vi skal hente kunder, noe som vi stort sett er alene om. Jeg vil se bedriftslederen fra Gauldal som kjører forbi vårt hotell, står i kø inn til byen, betaler parkering under oppholdet, og kjører tilbake forbi vårt hotell på vei tilbake igjen, sier Kristiansen.

Hotellet ble i 2012 kraftig pusset opp, og har ni konferanserom. Hotellet konkurrerer altså både på overnattinger og konferanser. I januar hadde hotellet et rombelegg på rundt 53 prosent, mens det i februar ligger an til et belegg på i overkant av 60 prosent. Det er rundt det dobbelte av rombelegget Scandic Lerkendal forventer i februar.

- Vi har ikke hatt permitteringer siden 2010. Faktisk er vi i ferd med å ansette nye folk. Det som også er spesielt med oss, er at vi har et unikt personale som har vært her lenge. Vi har et enormt gjensalg. Et nytt fancy og fresht rom betyr nok en del, men det personlige betyr også veldig mye, sier Kristiansen.

Økning i Stjørdal

Nord for Trondheim går også konferansehotellet Scandic Hell mot strømmen. Hotelldirektør Arild Vollan forteller at hotellet har budsjettert med en økning i inntektene i år.

- Vi økte omsetningen i fjor, og det har vi som mål i år også. Vi er godt booket, og er på nivå med tidligere år. Her er ikke permitteringer tema. Vi ligger faktisk foran budsjettet i første kvartal, sier Vollan.

Han trekker frem at et av Scandic-hotellets store fortrinn er nærheten til flyplassen.

- Her har vi store gratis parkeringsplasser, og vi har store fleksible lokaler. Vi merker en liten nedgang i antallet bedriftskunder som overnatter hos oss innen oljebransjen, det har med at vi i Stjørdal er såpass tett på denne bransjen, sier Vollan.

Tregt i sentrum

Adresseavisen har foretatt en ringerunde til en rekke hoteller i og rundt Trondheim. Ut fra denne, kan det virke som om hotellene i og rundt sentrum merker kapasitetsøkningen mest. Ingen Adresseavisen har vært i kontakt med sier at de vurderer permitteringer, men flere har merket en treg start på året. På Clarion-hotellet på Brattøra er aktiviteten i ferd med å ta seg litt opp, etter en treg januar.

- Aktiviteten øker gradvis både for kurs, konferanser og antallet forretningsgjester , slik at vi i løpet av årets fire første måneder regner med å være i rute. En viktig bidragsyter i vintermånedene er hotellets skybar, sier Hillestad.

På Britannia forteller hotelldirektør Arne Marius Berg at de har et høyere rombelegg for februar og mars i år, enn de hadde i fjor. På kurs- og konferansesiden merker imidlertid også Britannia en nedgang.

- Februar er litt problematisk med tanke på kurs og konferanse, men vi er godt booket i mars. Så har de første ukene i januar vært dårlige over hele linja. Slik det ser ut nå, får vi et rombelegg på rundt 55 prosent i februar. Det er ikke gedigent, men på det jevne i dagens marked, sier Berg.