- Jeg går ikke rundt og tenker på hva som skjer om Norske Skog forsvinner. Jeg kan ikke det. Den tanken får jeg tenke da, om det skulle skje. Men det er klart; jeg håper de finner ut av ting. Skulle de forsvinne vil hele skognæringen bli berørt. Vi er avhengige av å få solgt tømret vi hogger.

Det sier Torkil Næsbø som driver familiebedriften Næsbø Skog sammen med broren Arnfinn Næsbø i Hegra i Stjørdal. Skogentreprenørfirmaet ble etablert av faren deres og i dag har de 22 ansatte som hogger rundt 200.000 kubikk med tømmer årlig for ulike skogeieren.

Avventer fristen

Tidligere denne uka ble det kjent at Norske Skog ikke klarer å betale gjeld på tre milliarder som forfaller i 2016 og 2017.

Adresseavisen snakket da med flere analytikere som var i tvil om konsernet får med kreditorene på gjeldssletting og å forlenge lån.

- Har Norske Skog fått tilbakemeldinger fra kreditorene?

- Vi kan ikke uttale om oss noe som helst, ikke før fristen har gått ut 16. desember. Men det jobbes med saken, og nå er det opp til investorene å ta de riktige beslutningene, sier kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Carsten Dybevig.

Ingen ved Norske Skog på Fiborgtangen på Skogn i Levanger ønsker å snakke med Adresseavisen om at industrigiganten nå sliter med gigantisk gjeld.

Administrerende direktør Amund Saxrud gjør det helt klart at han ikke ønsker besøk av avisa.

- Dette har vi ingen kommentar til. Det blir ingen sak fra Skogn, sier Saxrud.

Heller ikke klubbleder Svein Erik Veie vil uttale seg.

- Har ikke kommentarer på refinansieringen, skriver Veie i en tekstmelding.

I lederen torsdag denne uka skrev Adresseavisen: Bekymringsfull fremtid for Norske Skog.

Frykter eksport av tømmer

På Hegra vet ikke Torkil Næsbø mer enn det som har stått i avisene.

- Vi hogger for mange ulike aktører, men de fleste av dem levere massevirke til Norske Skog. Dette gjelder alt tømmer med for dårlig kvalitet til å kunne bli sagtømmer, men som derimot kan brukes til papirproduksjon, sier Næsbø som har drevet i skognæringen i 25 år. Han vet dermed at det svinger.

- Nå har det vært turbulent over lang tid på Norske Skog, og dersom vi ikke har dem å levere til må nok norsk tømmer eksporteres. Det er for galt, å sende tømmerstokker ut av landet er ikke fremtiden. Det snakkes mye om det grønne skiftet, men nå må det snart skje. Skogen står der, den vokser og på riktig måte kan den skape arbeidsplasser, sier Næsbø.

På Frosta rydder Kjell Myrslo trær for Næsbø Skog. Store graner sages ned, løftes opp og kvistes og kuttes. Myrslo hogger lett opptil 900 trær per dag, men tømmeret må leveres et sted.