Tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er en av medeierne i bedriften, som driver lakseoppdrett i kommunene Vikna, Nærøy, Bindal og Brønnøy.

Sinkaberg-Hansen hadde i fjor konserninntekter på 1055 millioner kroner, en økning fra 976 millioner kroner i 2013.

Daglig leder og medeier Finn Sinkaberg sier det er første gang de passerer milliarden, og sier det hovedsakelig skyldes økte laksepriser, men også høyere produksjon. Resultatet før skatt endte på 147,9 millioner kroner, en økning fra 101 millioner året før.

- Tatt grep mot lusa

Sinkaberg sier de er veldig fornøyd med resultatet, men at selskapet også har store utfordringer knyttet til sykdom som de er nødt til å løse. Tall fra Lusedata.no viser at Nord-Trøndelag er et av fylkene som har størst problemer med lakselus. Sinkaberg sier at det både har gitt store ekstrakostnader, men også dårligere produksjon.

- Det gjør at vi ikke får den veksten på laksen som vi ønsker, og det er snakk om en betydelig reduksjon, sier han til Adresseavisen.

Sinkaberg sier at de i år har gjort betydelige endringer i driften, selv om de ikke er i mål. Han sier at de lar laksesmolten vokse til den nærmer seg ett kilo før den settes ut i sjøen. Dermed er oppdrettsanleggene i bruk i mye kortere tid, og kan legges brakk i perioder mellom hvert utsett.

- Jeg tror brakklegging er løsningen. Det gjelder det samme hvis en bonde får sykdom i fjøset. Da slakter man buskapen og desinfiserer fjøset, sier Sinkaberg, som sier at de også har satset på mekanisk avlusing (spyling av fisken) og et nytt fôrregime.

- Vi har også sett på lokalitetene våre med et kritisk blikk, og sjaltet ut de dårligste, sier han.

Selskapet vedtok tidligere i år en bot på 1,2 millioner kroner fra Mattilsynet, for å ha reagert for sent mot luseproblemet ved et anlegg i fjor høst.

Utbytte på 26,5 millioner

Sinkaberg-Hansen har både eget settefiskanlegg i Bindal, 15 oppdrettskonsesjoner og eget slakteri som bearbeider rundt en tredel av den egenproduserte fisken. Konsernet sysselsatte i fjor 158 personer, ifølge årsregnskapet.

Selskapet eies av familiene Sinkaberg og Berg-Hansen, og ifølge årsregnskapet får de et utbytte på 26,5 millioner kroner etter fjoråret.

- En god del går til å betale formuesskatt, men utover det så går ikke pengene til noe spesielt, sier Sinkaberg, som regner med at selskapet også vil ha milliardomsetning i 2015.

Rekord for Williksen

I Rørvik ligger også Nils Williksen AS, som i likhet med Sinkaberg-Hansen satte omsetningsrekord i fjor. Selskapet slakter og selger fisk for de tre eierselskapene Midt Norsk Havbruk, Salmonor og Bjørøya Fiskeoppdrett, og hadde i fjor inntekter på tett oppunder 1,3 milliarder kroner. Det er en økning på 300 millioner fra året før.

Administrerende direktør og medeier Nils Martin Williksen sier til Finansavisen at den svake kronekursen er en viktig årsak til rekordomsetningen.

- Jeg har sittet i denne stolen lenge, og jeg kan knapt huske å ha opplevd en så sterk dollar og euro så lenge, sier han.

Årsregnskap
Sinkaberg-Hansen AS konsern
Mill. kroner20142013Endring i prosent
Driftsinnt.10559768,1
Driftsres.131,281,860,4
Res. før skatt147,910146,4