Det var en rørt 21-åring som mottok prisen som årets lærling i Frimurerlogen i Trondheim, i en seremoni der over 300 fikk utdelt fag- og svennebrev.

Stien er utdannet blikkenslager, og før jul i fjor takket hun ja til tilbudet om fast jobb i bedriften der hun også gikk i lære.

Hun sier at hun ikke har vært bekymret for om hun skulle finne en jobb.

- De var fornøyd med meg da jeg var lærling, og jeg fikk signaler om at det var muligheter for å få fortsette videre. Derfor har jeg ikke vært redd for å få jobb, sier Stien, som lørdag feiret sammen med familie, venner og kolleger.

Det var daglig leder Lisbeth Schjelde ved Opplæringskontoret for blikk, tak og ventilasjon som nominerte Stien som årets lærling.

- Det er fordi hun er faglig dyktig, hun tar utfordringer og hun er kreativ og løsningsorientert, sier Schjelde, som også trekker frem at hun er et godt forbilde for andre jenter som vil inn i bransjen.

Nominerte: Lisbeth Schjelde, daglig leder for Opplæringskontoret BTV (blikk, tak og ventilasjon), sier at Sofie Hegstad Stien er et godt forbilde for jenter som ønsker å ta yrkesfag.

- Stort behov

Adresseavisen skrev tidligere i år om situasjonen for helsefagarbeidere, etter at en tilkallingsvikar skrev et leserinnlegg der hun frarådet andre å ta utdannelsen.

Kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune, slo også fast det ble utdannet flere helsefagarbeidere enn det kommunen hadde bruk for.

I bygg- og anleggsbransjen er situasjonen en helt annet, ifølge direktør Kristian Dahlberg Hauge i Håndverkerforeningen i Trondheim.

I samarbeid med fylkeskommunen sto foreningen bak utdelingen av fag- og svennebrevene i Frimurerlogen på lørdag, og Hauge sier at de ikke klarer å rekruttere nok fagarbeidere.

Positiv: Kristian Dahlberg Hauge, direktør i Håndverkerforeningen i Trondheim, sier at det er et enormt behov for fagarbeidere.

Statistisk sentralbyrå har tidligere varslet at bygg- og anleggsbransjen vil mangle 30 000 fagarbeidere i 2030. Unngår man for høyt fravær under utdanningen, så er man i praksis sikret jobb i årevis, ifølge Hauge.

- Har man fag- og svennebrev så får man også jobb. Rett og slett fordi behovet er så stort, sier han.

Lærlingplikt

Fra nyttår innførte regjeringen en forskrift om plikt til bruk av lærlinger i alle offentlige kontrakter av en viss størrelse, som et middel for å sikre nok lærlingplasser.

Trondheim kommune har gått enda lengre, og vedtok i høst at ved kommunens bygg- og anleggsprosjekter skal minst ti prosent av timearbeidet bli utført av lærlinger.

Hauge sier at det nasjonale lærlingekravet er viktig, men at det også er et minimum. Han sier at de er positive til det strengere kravet i Trondheim, og at et sånt pålegg er uproblematisk for de seriøse bedriftene. Han kaller rekruttering og konkurransen fra useriøse aktører for den største utfordringen for bransjen.

- Det viktige her er at dette blir fulgt opp, og at det offentlige, som kjøper inn for enorme summer, definerer at de skal satse på lærlinger og ta hensyn til rekruttering, sier han.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) møtte Sofie Hegstad Stien før prisoverrekkelsen lørdag. Hun mener det er svært viktig at det ikke bare er useriøsitet og arbeidslivskriminalitet som blir omtalt, men også de mange mulighetene i håndverkerfagene.

- Her har man fantastiske muligheter til jobb resten av livet, og dessuten store muligheter til å videreutdanne seg, sier Hauglie.

Fremsnakk: Sofie Hegstad Stien (t.v.) sammen med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), som ønsker å få frem alle mulighetene i håndverkerfaget.

Hauglie sier at de har tatt grep for å sikre at flere ungdommer fullfører videregående opplæring, og blant annet foreslått at man skal slippe å vente til man er 25 år for å få en ny sjanse på skolebenken.

- Vi ser for eksempel at mange av ungdommene som har mistet jobben etter oljenedturen, ikke har fullført videregående. Det er utrolig alvorlig for dem, men det er også alvorlig for samfunnet, sier hun.

Mange får plass

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at Sør-Trøndelag bare ligger bak Oslo i formidling av læreplasser, og at 75 prosent av søkerne hadde fått plass ved utgangen av 2016. Nord-Trøndelag lå rett bak landsgjennomsnittet med en formidlingsgrad på 67 prosent.

Distriktssekretær Kristian Tangen i LO i Sør-Trøndelag sier at trønderske bedrifter ønsker å være langsiktige, og opplever at de satser på å ansette egne fagarbeidere fremfor å leie inn arbeidskraft.

Veidekke Entreprenør uttalte tidligere i vinter at de så på faste ansettelser som et konkurransefortrinn.

Tangen sier at økt oppmerksomhet rundt læreplasser og statusen til yrkesfagene har gitt resultater, men at det er forskjeller mellom de ulike fagene. Statistikken fra Utdanningsdirektoratet viser at det er enklest å få læreplass innen nettopp bygg og anlegg, mens vanskeligst innen service og samferdsel.

- Flere arbeidsplasser burde oppdage fordelene med å være lærebedrift. Det tilfører fersk fagkunnskap og er en berikelse for arbeidsmiljøet, sier han.