Den miljøvennlige kornbehandlingen tar over for flytende beisemiddel, som tidligere ble brukt til å bekjempe jord- og frøoverførte soppsykdommer på hvete, bygg, havre, rug og rughvete.

- Metoden kalles for ThermoSeed, og er et viktig miljøtiltak. Det nye anlegget i Steinkjer vil bety mye for landbruket i Midt-Norge, sier Arnfinn Sjøseth, industrisjef korn og plantekultur i Felleskjøpet, som har investert flere titalls millioner i miljøprosjektet.

Avansert pasteurisering

ThermoSeed-behandling av såkorn er en avansert form for pasteuriseringsteknikk hvor såkornet raskt varmes opp til en så høy temperatur at soppsmitte blir ødelagt, samtidig som såkornet beholder spireevnen. Dette krever nøyaktig styring av temperatur og tidsrom, og en rask avkjøling etter behandling. Alternativet til ThermoSeed er kjemisk beis, noe som medfører giftig spesialavfall som følge av produksjonen – og et dårligere arbeidsmiljø.

- Norsk matproduksjon er avhengig av politisk vilje og forbrukernes tillit. Med lokal behandling av såkorn unngår vi også unødig transport som vil bidra til å senke utslippet av klimagasser ytterligere, sier John Arne Ulvan, konserndirektør i Felleskjøpet Agri.

Gammel teknikk

Det var Felleskjøpet Agri og deres svenske kolleger i Lantmannen som på midten av 1990-tallet kom sammen for å diskutere nye metoder for å beskytte såkorn mot sykdom. Varmebehandling var kjent fra gammelt av, men det fungerte ikke i stor skala. Det ble satt i gang forskning ved universitetet i Uppsala, tatt ut patent, og metoden ble godkjent av det svenske jordbruksverket. Det hele endte med at Lantmannen tok over hele prosjektet gjennom datterselskapet Bioagri AB.

- Beis er et plantevernmidel og derfor er det stor miljøgevinst ved å gå over til å behandle såkornet med damp. Steinkjer kornsilo eies av kornbøndene i distriktet, og de vil ha stor nytte av fremtidens metode for å beskytte såkornet mot ulike soppsykdommer, sier Sveinung Flægstad, daglig leder ved Steinkjer kornsilo.

Felleskjøpet Agri er sammen med svenske Lantmannen de første i verden som har tatt i bruk varmehandling til kommersielt bruk. I Sverige er det nå etablert to store anlegg, mens det i Steinkjer blir det andre norske Thermoseed-anlegget. Det første ble etablert på Holstad i Ski kommune i 2012, og var et av verdens første i sitt slag.

- Det nye anlegget i Steinkjer skal dekke Midt-Norge og nordover, og vil stå klart i månedsskiftet oktober/november 2017.

Småskala anlegg

Nytt ThermoSeed-anlegg i Midt-Norge er også en satsing på landbruket i regionen. Fordi anlegget er småskala er det mulig å etablere miljøvennlig produksjon av såkorn i et område hvor de totale volumene er mindre enn sentrale deler av Østlandet.

- Anlegget i Steinkjer vil øke vårt volum på såkorn og bidra til at andelen sertifisert såkorn i Trøndelag stiger. Kortreist såkorn sikrer økt bruk av lokale råvarer, påpeker Arnfinn Sjøseth, som har stor tro på at metoden vil bre om seg i resten av verden.

- Dette er miljøvennlig og unikt, men krever selvsagt store investeringer. Metoden prøves også ut på risproduksjon i Østen og frøsorter ellers i verdens hvor metoden fungerer, sier Sjøseth.

- Dette er verdens eneste mobile anlegg som behandler såkorn med varm, fuktig luft i stedet for giftige beisemidler, sier Arnfinn Sjøseth i Felleskjøpet og Sveinung Flægstad ved Steinkjer kornsilo. Foto: Leif Arne Holme