Mandag sendte kommunedirektøren i Skaun melding til innehaver av Best Børsa, Terje Lillesand, om at bensinstasjonen kan selge øl og sider. Dette etter at flertallet i kommunestyret i Skaun valgte å trosse alkoholforskriften i norsk lov som sier at bensinstasjoner og kiosker ikke har lov til å selge alkohol.

– Jeg syns det er knallbra, og bra at lokalpolitikerne er så våkne når kommunedirektøren ikke er det. Da syns jeg politikerne gjør det riktige, og har brukt loven til fordel for «ja», og ikke «nei». Det er såpass mange bensinstasjondrivere som er i mine sko i dette landet, som har mulighet til å selge øl, så det handler om tolkning av lov. Loven er ikke bastant på at vi ikke kan selge, sier Lillesand, etter at ST har overbragt nyheten.

Terje Lillesand er daglig leder på Best Børsa. Foto: Erik Eikebrokk

– Er du overraska?

– Jeg hadde ikke blitt overraska om det hadde blitt nei, men jeg håpa i det lengste at politikere og tillitsvalgte ser lokalsamfunnet og hvordan det fungerer. Denne saken handler om at vi skal tre inn i stedet for Coop Extra i en periode, og problemet med alkohol blir ikke større fordi om vi selger øl og sider i stedet for Coop Extra.

– Galimatias

I alkoholforskriften står det at det kan ikke gis salgsbevilling for alkoholholdig drikk til bensinstasjon eller kiosk. Med «bensinstasjon» forstås utsalgssted som i det vesentlige selger bensin, olje og andre varer som er nødvendig for drift av eller vedlikehold av motorkjøretøyer og motorbåter.

Lillesand har tidligere vært tydelig på at han mener «alkoholloven» er forelda, og laga for en helt annen tid.

– Jeg har snakka med noen få av politikerne, og de sier også at loven er gammeldags. Vår egen fagorganisasjon vil trykke på hardt for å få endra denne loven som forfordeler dagligvarebutikker. Det er mange dagligvarehandler som selger vindusspylervæske og olje, og det er mange som selger drivstoff, men de kaller seg Coop i stedet for Best, som har bensinpumpa. Vi har aldri skjønt hvorfor ikke vi kan selge alkohol, selv om det står at vi er en bensinstasjon i Brønnøysundregisteret. Vi selger stort sett akkurat samme varer som en dagligvare. Da er det helt galimatias at denne loven har fått herje så lenge, sier Lillesand.

Best Børsa ligger i Børsa sentrum. Foto: Erik Eikebrokk

– Når håper du å selge din første øl?

– Det går nok noen dager, for først skal vi få rom til å gjennomføre denne kunnskapsprøven som det er krav om. Det skal vi prøve å få gjort så fort som mulig. Så må vi bestille opp varer, og gå gjennom det som vi må overholde av krav. Det tar nok litt tid, men vi kan ha som mål å starte alkoholsalget før påske.

Viktig for videre drift

Lillesand mener det lovbrytende vedtaket er viktig for bensinstasjonenes forutsetninger og grunnlag for videre drift.

– Vi i bensinstasjonbransjen har et stort behov for å få selge andre varetyper enn bil- og motorrelaterte produkter om vi skal bestå. Salget av drivstoff og bilrelaterte varer og tjenester, stuper, og elbiler krever ikke en oljeskvett engang. Skal bensinstasjoner bestå, må lovgivende myndighet ta dette på alvor, og se hvor urettferdighet denne loven er for handelsstanden. Hvorfor skal dagligvarebutikker ha fordel med å selge øl? I mine øyne er det helt soleklart at loven skulle vært fjerna for lenge siden, men jeg takker lokalpolitikerne for at de ser hvordan vi forsøker å bidra til å drive ei bygd og et lokalsamfunn, sier Lillesand.

Bensinstasjonen har tilpasset lokalene sine til dagligvarehandel. Foto: Erik Eikebrokk

– Ser du dette som et viktig steg i kampen for bensinstasjonenes overlevelse, og det som også kan bli en lovendring?

– Helt klart. Dette kan bli referert nasjonalt, for vi kommer til å fortsette å presse på med dette sentralt, via Virke og Best-kjeden. Vi skal legge press på lovgivende myndigheter. Denne lovpraksisen er galimatias, men heldigvis er det flere kommuner i landet som har sett dette allerede, og gjort det lovlig å selge både drivstoff og alkohol på samme sted. Men det hadde vært enklere om man slipper å tolke lovteksten så grundig før kommunene tør å gjøre slike vedtak.

Ordførerens søvn

Før kommunestyret gjorde sitt vedtak, fortalte ordfører Gunn Iversen Stokke (Sp) at hun kom til å sove dårlig som følge av at hun for første gang som politiker (hennes egne ord) gjorde et vedtak som hun visste var i strid med loven.

– Jeg lever bedre med det nå. Det er et tolkningsrom i denne saken som jeg forstår bedre nå. Kommunedirektøren har forhørt seg med Statsforvalteren om det var greit å iverksette vedtaket, og det var det. Det føles greit, men jeg syns det var en veldig vanskelig sak, sier Stokke, som erkjenner at det var uenighet i eget parti før Sp-stemmene falt, men der alle likevel stemte for å innvilge søknaden om å selge alkohol.

Ordfører Gunn Iversen Stokke Foto: Erik Eikebrokk / ST

– Hva er vitsen med en lov når det tydeligvis er greit å bryte den?

– I alkoholforskriften står det videre at man kan bruke skjønnet når det kommer til om utsalget fremstår som dagligvarebutikk eller bensinstasjon. Når man åpner døra og går inn på Best Børsa nå etter ombygginga, fremstår det mer som en dagligvarebutikk, og da er det skjønnet som er brukt, og som Statsforvalteren godtar. I tillegg er dette for en kort tidsperiode.

– Innehaveren sier at loven er forelda, og at den bør endres. Er det noe du kommer til å følge opp med dine partifeller på Stortinget?

– Nei, det har jeg ingen planer om. Jeg syns det er greit at man ikke selger alkohol til vanlig på en bensinstasjon, men så er jeg kanskje litt gammeldags.