I første omgang skal Nærbutikken på Melandsjø på Hitra være delvis selvbetjent fra klokka 06.00 på morgenen og fram til midnatt, men på sikt er drømmen å ha nærbutikken åpen hele døgnet, forteller daglig leder Linn Anett Andersen Reitan.

Ved Nærbutikken Melandsjø på Hitra foregår det ei spennende omlegging for tida. Butikken skal nemlig bli delvis selvbetjent, og daglig leder Linn Anett Andersen Reitan er spent. Hun forteller at de er først ut til å teste konseptet for Kjøpmannshuset i Midt-Norge og legger til:

– For små butikker er nok dette veien å gå.

Ble inspirert av TV-reportasje

Iveren etter å teste ut dette startet da både styreleder, ett styremedlem og daglig leder så et TV-innslag på NRK om en selvbetjent og døgnåpen butikk et annet sted i landet.

– Vi begynte å tekste hverandre og alle tre var enige om at dette burde vi satse på. Nå har vi holdt på med planlegginga siden i fjor vår, og planen er at tilbudet skal være oppe og gå før påske, forteller Andersen Reitan.

Linn Anett Andersen Reitan peker og forklarer hvilke endringer de må gjøre i butikken. Omlegginga koster ganske mye, men det er det som må til skal små butikker overleve, mener hun. Foto: Cecilia Brurok

Låser seg inn med bankkort og kode

Så hvordan fungerer dette med selvbetjent butikk i praksis?

Kundene låser seg inn i butikken utenom ordinær åpningstid ved å ta i bruk sitt eget bankkort og kode. Betalinga foregår i ei selvbetjent kasse som nok mange har litt kjennskap til fra før, forklarer Andersen Reitan.

Etter å ha betalt får kundene ei kvittering. Den må skannes ved utgangen for at døra skal låse seg opp igjen.

– Om det er noen som trenger hjelp, vil vi være tilgjengelige på vakttelefonen vår, sier Andersen Reitan.

Slik ser kortleseren utenfor den selvbetjente butikken i Tussingdal ut. For å låse seg inn i butikken må kundene ta i bruk eget bankkort og kode. Foto: Linn Anett Andersen Reitan

Kan kjøpe aldersbestemte varer med fingeravtrykk

Tobakk, snus og øl blir det også mulig å kjøpe i den selvbetjente butikken.

Kunder over 18 år betaler enten ved fingeravtrykk som er forhåndsregistrert og godkjent hos betjeningen eller med godkjent legitimasjon over vakttelefonen. Det er ikke mulig å handle aldersbestemte varer uten godkjent legitimasjon.

Gjør det lettere for hyttefolket, båtturistene og barnefamiliene

Tilbudet tror Andersen Reitan blir tatt godt imot av mange. For eksempel barnefamilier som synes det er vanskelig å få hverdagen til å gå opp. Hyttefolket som ikke rekker å handle hos dem selv om de i utgangspunktet ønsker det, fordi butikken stenger klokka 18 på fredager. Eller båtturistene som det er ganske mange av i høysesongen.

– Å få flere av dem innom vil kunne få stor betydning for butikken.

Snart kommer det selvbetjeningskasse på Melandsjø. Om det skulle oppstå problemer utenom åpningstida, er det mulig å ta kontakt med betjeninga via vakttelefonen. Foto: Linn Anett Andersen Reitan

Håper på økt omsetning

Med delvis selvbetjening og ei forlenga åpningstid, håper Nærbutikken Melandsjø på økt omsetning. Det har nemlig skjedd hos fem andre «pilotbutikker» før dem.

– Vi hadde et godt år i 2020. 2021 startet også bra, men det siste halvåret dalte omsetninga vår. Vi tar derfor dette grepet nå, for å holde omsetninga der vi ønsker å ha den og forhåpentligvis øke den. Vi vet ikke hvordan det vil gå, men vi har store forhåpninger.

En enklere hverdag

Selv om de snart blir delvis selvbetjent, skal de fortsette å være den sosiale møteplassen på Melandsjø, legger Andersen Reitan til.

– Hjertekroken vår er alltid åpen, og vi kommer til å fortsette med vaffellørdager, julefrokost og andre tilstelninger. Vi vil jo få bedre tid til slike ting når vi blir delvis selvbetjent, smiler hun.

Siden de bare er tre ansatte har det ofte blitt lange dager i butikken, forteller den daglige lederen.

– Jeg har sjelden kunne gått hjem klokka fire, men når kundene tar i bruk den selvbetjente kassa, vil det frigi mer tid til varebestilling, påfyll av varer og rydding. For min del kommer til å bli en helt annen verden.

Nærbutikken på Melandsjø skal fortsatt være betjent av Marita og Linn Anett på dagtid. Foto: Cecilia Brurok

Opplever mindre svinn og øker bemanningen

Når lokalavisa Hitra-Frøya besøker Nærbutikken, monteres det videoovervåking over alt i lokalet.

– Tror dere folk kommer til å prøve å stjele mer?

– Jeg har spurt tre andre butikkdrivere om det og de forteller at de har hatt mindre svinn i butikken etter at de ble selvbetjente. Jeg vil tro alle kameraene har en god og forebyggende effekt.

Andersen Reitan er heller ikke bekymra for at hun må nedbemanne når de nå tar i bruk mer teknologi i butikken.

– Det er naturlig å tenke det, men de fleste andre som har prøvd dette har faktisk vært nødt til å ansette en person til på grunn økt salg. Det hadde vært kjempeartig om vi måtte inn med ei halvstilling til på Melandsjø, men det vil tiden vise.

Det monteres overvåkingskamera rundt omkring i hele butikken for tida. Erfaringene fra de som har testet dette før dem, er mindre svinn i butikkene etter at de ble selvbetjente, forteller Linn Anett Andersen Reitan. Foto: Cecilia Brurok

Drømmer om døgnåpent

I første omgang skal butikken være delvis selvbetjent fra klokka 06.00 på morgenen og fram til midnatt, men på sikt er drømmen å ha nærbutikken åpen hele døgnet.

– Så du tror hitterværingene og andre er klare for dette?

– Det tror jeg. Mange gir uttrykk for at de synes det er spennende, de spør og er nysgjerrige. Selvfølgelig er det noen som kvier seg, men når folk etter hvert lærer seg hvordan opplegget fungerer, tror jeg det blir knall.

Ei kostbar omlegging

Andersen Reitan ønsker ikke å oppgi hvor mye omlegginga vil koste.

– Det er ganske dyrt, men jeg mener dette er veien å gå for de mindre butikkene skal de overleve. Styret og jeg har troen på at det er slik dagligvarebransjen kommer til å bli i tida framover, og det er stadig flere som ser den samme muligheten som oss. Vi gleder oss til å teste det ut.