Filmfabrikken fyller 10 år – feirer med egen tv-sending .

En idé om samspill og samlokalisering har gitt Levanger en kreativ økonomisk omsetning på 30 millioner kroner.

Ambisjonene var store og ideene mange da Tindved Kulturhage inngikk samarbeid med Levanger kommune og TMM om å gjøre deler av næringsbygget på Røstad til et kreativt areal for film- og TV- produksjon i 2012. Nå har det gått ti år siden åpningsfesten, og Filmfabrikken kan ikke sies å være noe annet enn en suksess.

Filmfabrikken skriver dette i en pressemelding tirsdag.

– Da jeg var her på befaring for snart 11 år siden, husker jeg at jeg tenkte at her var det noen muligheter med tanke på studio og produksjon. Her er det stor takhøyde både fysisk og for ideer, sier prosjektleder i Tindved Kulturhage, Håvard Sørli, ifølge pressemeldingen.

foto
Filmfabrikken er 10 år. Foto: Ørjan Berg Brenne

Stor vekst

Tindved kulturhage er etablert med egen avdeling i Filmfabrikken og er på oppdrag for Levanger kommune en pådriver for næringsutviklingen i denne bransjen.

– Hvem kunne drømt om å lage 30 arbeidsplasser innenfor film og tv-produksjon i gamle Nord-Trøndelag? Likevel var det akkurat det som skjedde, forteller Sørli og viser til at for fem år siden eksploderte det både med omsetning og antall folk.

– Etter hvert flyttet enkelte fagfolk hjem fra hovedstaden da de så næringspotensialet i vår region. Det tok av da vi etablerte Eventyrlig oppussing, det mest sette programmet på TV3. Nå står Filmfabrikken for 30 millioner kroner i omsetning. Det er cirka halvparten av den totale omsetningen innenfor film- og TV – produksjon i Trøndelag. Veldig morsomt, mener Sørli.

Savnet rekrutteringsmiljø

Han får støtte fra Hans Petter Sundal, som i en årrekke har vært primus motor for TMM:

– I starten måtte TMM kjøpe flere funksjoner fra Østlandet for å kunne levere en såpass stor produksjon – nå henter vi fra nabokontoret. Alle fagfunksjoner er på plass for full produksjon fra Levanger.

Filmfabrikken huser to tv-kanaler og 15 produksjonsselskaper, men er for mange fortsatt en skjult perle i nasjonalt format.

Teglsteinsbygget ble fort for lite, og for ett og et halvt år siden, måtte det til utvidelse i form av et brakkebygg for å huse alle de som ønsker å være en del av nettverket, samt at også Vaskeriet på havna har blitt tatt i bruk til produksjoner.

Kan ta større oppgaver

Sundal forteller at TMM savnet et rekrutteringsmiljø, men at Filmfabrikken nå er et stort fagmiljø som favner bredere og kan ta større oppgaver.

– Det ene har tatt det andre. Å få oppover flinke folk som har jobbet andre steder i landet, har vært en nøkkel, det samme har gode lokaler og godt samarbeid. Det er rom for at miljøet skal bli enda større. Om vi fortsetter å vokse på kvalitet, er det ingen grunn til at markedet vil avta. Vi har fått til mye mer enn det vi hadde trodd.

Feirer med TV-produksjon

I anledning jubileet, hva passer vel bedre enn en tv-produksjon som forteller litt om den spede begynnelsen og utviklingen frem til i dag og fremover? Programleder er Marte Hallem, som også er en del av det kreative nettverket.

– Filmfabrikken har gitt meg et nettverk av flinke fagfolk på film, lyd, TV og podcast som har betydd mye for min oppstart og utvikling som dokumentarfilmskaper, sier Hallem.

Trønder-TV sender jubileumsprogrammet i den lineære sendingen i uke 10. Da kan alle som vil bli kjent med alle de spennende bedriftene som holder til på Røstad. I tillegg blir det storslått feiring på Filmfabrikken fredag 4. mars med kake og pølse i brød, en tiåring verdig.

foto
Foto: TMM