Ocean GeoLoop startet i 2021 et prøveprosjekt med de mye omtalte tunikatene på Skogn. Nå utvider de og bygger nok en prototyp på Norske Skog.

Målet er å ta teknologien ut i verden, men først skal fabrikken på Skogn bli en visningsarena for den nyskapende karbonfangstteknologien.

– Nå bygges det et pilotanlegg på Norske Skog Skogn som tar røykgass fra pipa på Skogn. Det er en ren fangstteknologi, sier daglig leder Odd-Geir Lademo.

Ønsker lykke til

Mandag presenterte han planene for den nye prototypen til klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Bakgrunnen for møtet var en invitasjon fra Bjørn Iversen i Trøndelag Arbeiderparti.

– Jeg syns det er veldig et veldig spennende teknologiløp som det er interessant å lære om. Det går på ting vi er opptatt av i krysningsfeltet kultur/skape jobber. Veldig bra det er så nært knyttet opp til Sintef, så vi får ønske lykke til, sier Klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

I møtet deltok i tillegg til ministeren flere representanter fra Trøndelag og Verdal Arbeiderparti, Per Anders Folladal i Proneo og flere av de ansatte i Ocean GeoLoop.

Gründer Hans Gude Gudesen deltok ikke i mandagens møte.

Skal vise at de kan

Selskapet, som ble børsnotert i mars i år, har som mål å fange CO2 fra industrielle utslipp.

Målet er at de via den nye prototypen som er under oppføring på Norske Skogn Skogn skal fange hundre prosent av CO2en i røykgassene. I tillegg skal det være hundre prosent effektivt og ambisjonen er kommende generasjoner av teknologien skal bli hundre prosent selvfinansiert.

– Man trenger ny teknologi, og det er det vi tar fram på Skogn i 2022. Vi skal ikke bare hevde, men også vise det, sier Lademo, som legger til at det er et ekstremt ambisiøst prosjekt.

Norske Skog Skogn og etter hvert Norfrakalk i Verdal skal bli prøvekaniner for den nye teknologien. Til sammen har de to fabrikkene et utslipp på mellom 450.000 og 500.000 tonn CO2 årlig.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide tok seg også tid til en selfie med Arbeiderpartikollegaene i Verdal. Foto: Anders Vinje

Ferdig i juni

Ocean GeoLoop har siden starten jobbet for å fange CO2. Gründer og visjonær Hans Gude Gudesen har som mål å bruke naturen og naturlige prosesseser for å rense seg selv.

Nå skal de altså få gründeren sine tanker og ideer fra papiret og ut i verden, men først starter det på Skogn, hvor de har startet byggingen av pilotanlegget for CO2-fangst.

I samarbeid med Sintef bygges nå modulene. Pilotanlegget er kontainerbaserte og vil kunne flyttes til andre industriaktører nasjonalt og internasjonalt.

For målet er ifølge Lademo at det skal være en skalerbar prosess som de enkelt kan frakte ut i verden når tiden er inne.

Det er disse kontainerne som skal settes opp på Norske Skog, og alt skal ifølge Lademo være installert i løpet av juni.

Tunikatprosjektet

Ocean GeoLoop har fra før av bygd en første prototype, som står utenfor Norske Skog Skogn. Det er en funksjonell prototype for selskapets havbaserte tekno-biologiske løsning, og den første i sitt slag.

Mens det landbaserte anlegget som nå er under oppføring skal rense røykgassen fra industrien, skal den havbaserte løsningen rense sjøen.

Ocean GeoLoop er fortsatt hemmelighetsfull rundt tunikatprosjektet på Skogn, men Odd-Geir Lademo lettet litt på sløret i mandagens presentasjon.

– Vi har ikke gått ut med konkrete opplysninger rundt tunikatproduksjonen vi kartla i 2021. Vi har jobbet for å få selve konstruksjonen «GeoLoop Column» oppe å stå. Fokuset vårt er der nå, sier han.

Selskapet skal klare å jobbe uavhengig av hva det som er det naturlige vekstvilkårene i fjord eller havsystem.

– I et fjordsystem vet vi det er flere forhold som spiller inn på veksten, som f.eks. saltforholdene. Vi ser fra målinger at det påvirker vekstraten til tunikatene. Med en god lokalitet vil vi med vår «GeoLoop Column», kunne skape et godt habitat for tunikatene.

To ulike prototyper

Lademo forteller at selskapet har jobbet med to konsepter fra starten.

– Hele veien har det vært to hovedspor. Det ene var det å få biologien til å spille på lag. Det har utviklet seg fra det konseptuelle til en helt konkret teknologi, i «GeoLoop Column».

– Fra dag en har vi også jobbet med det parallelle sporet, vår industrielle prosesstekniske karbonfangst løsning, Mens vi bygde vår GeoLoop Column prototype utenfor Skogn i fjor sommer jobbet vi i SINTEFs laboratorium i Trondheim med karbonfangst-teknologien. På høsten begynte vi med prosessen med å planlegge pilotprosjektet som nå bygges hos Norske Skog Skogn.

Nå er det mye tydeligere hva de to sporene har ledet til - to forskjellige prototyper, sier han.

– Ser vi starten på et nytt industrieventyr?

– Vi har et stort håp om det. Krisene vi står ovenfor gir mulighetsrom for ny teknologi. Ved å vise det på en riktig skala og ved å bygge industrielt, og ved å lykkes på Skogn mener vi har vi har store muligheter både nasjonalt og internasjonalt, sier Lademo avslutningsvis.