- Men vi har ikke tatt stilling til hva som må skje med vindturbinene til slutt, sier fylkesleder Christian Ingebrigtsen.

I en uke der strømprisen i Midt-Norge i en enkelt og sjelden morgentime så vidt klarte å overgå gjennomsnittsnivået på Østlandet, forslår Trøndelag Høyre at Høyres landsmøte freder vindturbinene på Fosen for ikke å skape regional kraftkrise.

Høyres landsmøte samler denne helgen over 450 delegater og gjester på Gardermoen til sitt første fysiske landsmøte på to år.

I løpet av helgen skal partiet både diskutere lokalpolitikk inn mot neste års kommunevalg og den prekære energisituasjonen.

LES MER: Ruster opp på Værnes

Skal diskutere «Arnstad-elefant»

Størst interesse knytter det seg til hvorvidt Høyre som parti vil slå følge med Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

– Det er helt urealistisk å elektrifisere alle installasjoner på sokkelen med kraft fra fastlandet, sa Arnstad da hun denne uken snakket til sitt eget landsstyre.

- Elefanten i rommet blir i så fall at klimamålet i 2030 kan bli noe utsatt, men det må vi ta en ærlig diskusjon om, fortsatte hun.

En utsatt elektrifisering har klangbunn flere steder i Høyre.

Høyres sentrale ordfører Tom Georg Indrevik i den sammenslåtte industrikommunen Øygarden utenfor Bergen ba allerede i fjor høst både regjeringen og eget parti å utsette elektrifiseringen for å sikre nok energi til å få gjennomført den grønne skiftet på land først.

LES MER: Arnstad åpner for å utsette Norges klimamål

Kystopprør

Flere kystpolitikere i Høyre står for det samme.

- Vi mangler kraft. Statkraft sier vi i løpet av noen få år vil vi være i underbalanse for å klare oss i et normalår. Da blir det helt feil å sende masse kraft ut til Nordsjøen, sa Høyres Sveinung Stensland på NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

Stensland frykter oljeindustrien ved hjelp av sitt spesielle skattesystem vil sikre seg mye strøm på lange kontrakter – og gjøre det vanskelig for annen industri å få tak i ren, norsk kraft.

- Det er dessuten vanskelig å dokumentere at elektrifisering av sokkelen hjelper på globale klimautslipp. Det virker på nasjonale utslipp, men globalt har det ingen effekt, fastslår Steinsland.

Hitra- og Frøya-regionen i Trøndelag er en annen kystregion som allerede sliter med tilgang på ny energi til nye «grønne» industrisatsinger.

LES MER: Sintef-forsker mener havvind kan elektrifisere norsk sokkel før 2030

Mørk klimarapport i kulissene

Men «Arnstad-fløyen» i Høyre kan gå en tung helg i møte.

Mandag morgen legger FN sin tredje klimarapport på bordet – omtalt som «mørk».

Høyres energipolitiske talsmann Nicolai Astrup mener Norge ikke kommer utenom elektrifisering om 2030 -målene skal nås.

Han mener elektrifisering vil ha en sårt tiltrengt klimaeffekt.

- Så må vi huske at 2030-målene bare er en rundingsbøye mot 2050. Det er en stor og krevende omstilling. Da er spørsmålet om norsk sokkel skal ha en plass i denne omstillingen? Mitt svar er at det skal det, sa han i debatt med sin partifelle Stensland fredag morgen.

LES MER: Trøndelag Ap åpner for å la vindturbinene på Fose stå

Delt om elektrifisering

Flere av Høyres fylkeslag har landet på ulike kompromisser i spørsmålet om elektrifisering før landsmøtet.

- Vi skal diskutere dette nærmere i delegasjonen, det er nok delte meninger. Det å droppe elektrifisering vil gi oss andre utfordringer. Personlig mener jeg vi ikke kan skyve dette rundt. Vi må våge å prioritere klima, sier fylkesleder Ingebrigtsen.

foto
DEBATT: Trøndelag Høyre er delt i spørsmålet om elektrifiseringen på norsk sokkel, sier fylkesleder Christian Ingebrigtsen i Trøndelag Høyre. Foto: Avantas / Berre

Trøndelag Høyre støtter partikravene om å utlyse 3 GW havvind hvert år fra 2025. Det er 20 ganger mer havvind enn det regjeringen har lagt opp til innen 2035.

- Må balansere på Fosen

Trøndelag Høyre er også skeptisk til å demontere de omstridte vindturbinene på Fosen uten videre.

Fylkeslaget har lagt inn et resolusjonsforslag der man ber regjeringen rydde opp i saken med vindmøllene på Fosen Høyesterett mener er bygd ulovlig.

«Samenes rettigheter må ivaretas, men rivning av vindmøllene vil skape en kraftkrise i regionen såfremt ikke vindmøllene erstattes av annen fornybar energi», heter det i forslaget vedtatt og sendt inn av Trøndelag Høyre.

- Vi er opptatt av den langsiktige energisituasjonen i landsdelen. Det er umulig for oss å ta stilling til helt konkret hva som skal skje på Fosen til slutt, så det har vi ikke gjort. Det er regjeringens ansvar å rydde opp på Fosen, sier Ingebrigtsen.