Ordfører Rita Ottervik mener det er veldig uheldig at mange toppsjefer i Trondheim ikke bor her. Minst 11 toppledere i statlige selskaper og institusjoner, kulturinstitusjoner og børsnoterte selskap med adresse i Trondheim, bor utenfor Trøndelag.

Noen av lederne ukependler til Trondheim, mens andre stort sett styrer fra et annet sted.

Adresseavisen skrev tirsdag at den nye administrerende direktøren ved det statlige investeringsselskapet Investinor, Haakon H. Jensen ikke skal bo i Trondheim. Det har skapt reaksjoner fra politikere og næringslivstopper.

Andre ledere som ikke har bostedsadresse i Trondheim er blant andre Håkon Grimstad i det statlige selskapet Norsk Helsenett, Ellen Hambro i Miljødirektoratet og Håkon Volldal i Q-Free. Heller ikke sjefene i oljeselskapet Det norske, Trondheim kunstmuseum, teknologiselskapene EMGS og Nordic Semiconductor eller kirkens preses har hjemmeadresse i Trøndelag.

- Viktig å bli kjent med byen

Teatersjef ved Trøndelag Teater Kristian Seltun er også en av dem som pendler fra Oslo til Trondheim. Han er stort sett i Trondheim fra mandag morgen til torsdag kveld. Han har vært teatersjef siden 2010, og fra 2009 til 2014 bodde han i Trondheim med familien.

- Det hadde vært umulig å pendle da jeg fikk jobben første gang. Det var viktig for meg som teatersjef å bli kjent med byen, sier han.

Adresseavisen møter teatersjefen i hans pendlerleilighet i Elvegata ved Nidelva, få minutters gange fra teateret. Han og familien kom til Trondheim dagen før, men resten av året er det bare han som bor her.

Da Seltun fikk forlenget kontrakten som teatersjef i 2014, flyttet familien sørover igjen.

Les også: Ledelse via fjernstyring undergraver vedtak i Stortinget (leder)

- Før jeg fikk vite at jeg fikk forlenget kontrakten, hadde vi bestemt oss for at sønnen vår skulle begynne på skole i Oslo. I tillegg hadde kona mi så å si pendlet fra Oslo i de fem årene, så det var på en måte min tur, sier Seltun.

Han mener at han nå har mulighet til å følge døgnrytmen til de andre på teateret bedre.

- Når jeg er i Trondheim, er jeg hundre prosent til disposisjon hos teateret. Da jeg bodde her hele uka med familien min, måtte jeg være småbarnspappa på ettermiddagstid. Nå kan jeg være mer tilgjengelig på kveldstid.

Han legger til at han føler at det er i Trondheim han bor, men at pendlingen har blitt nødvendig, i og med at familien aldri har hatt en plan om å slå seg ned her.

Vil ta opp problemet med Næringsministeren

Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier det er en veldig uheldig utvikling at toppledere i viktige institusjoner og selskaper i Trondheim bor et helt annet sted.

Hun sier det gjør at de ikke deltar i samfunnslivet og i næringslivet på samme måte som sjefer som også har bosted lokalt.

- De blir ikke samfunnsbyggere for regionen på samme måte som hvis de hadde bodd her og deltatt i samfunnet rundt, sier Ottervik, som mener det har blitt mer og mer vanlig at toppledere bor et annet sted enn der virksomheten holder til.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener det er viktig at toppledere blir boende i byen, slik at de kan delta i sammfunnslivet og næringslivet lokalt. Foto: Jens Petter Søraa

Les også: Vil ta opp Investinor-utnevnelse med næringsministeren

Ottervik har ikke inntrykk av at situasjonen er verre enn i andre store byer, og sier at hennes kolleger i Bergen og Stavanger er oppgitt over det samme. Hun sier at hun vil ta opp Investinor-utnevnelsen med næringsminister Monica Mæland.

- Hun er fra Bergen selv, så hun bør vite hvor viktig det er å ha beslutningstakere i sin egen region, sier hun.

Liten tillit til trønderne

- Jeg synes dette egentlig er komisk. Når staten legger en institusjon til byen, men ikke klarer å finne noen som er fra eller bor i området, så er det som å si at det ikke finnes noen egnede i byen, sier Jan Ketil Arnulf, professor i lederutvikling ved Handelshøyskolen BI.

Arnulf mener dette er uheldig. Han mener at lederen kan bli en utenforstående, og at det signaliserer at de som ansetter ikke har tillit til trønderne og de som bor i regionen.

Les også: Hun skal lede arbeidet mot nasjonaljubileet i 2030

Arnulf mener det er mer kritikkverdig i noen tilfeller enn i andre. Han påpeker at lokalisering ikke er viktig for alle bedrifter eller institusjoner, og at det da heller ikke er viktig hvor lederen bor og jobber.

- Hvis lokalisering spiller en rolle i jobben, noe det tydeligvis gjør med for eksempel Trøndelag Teater eller en statlig institusjon som er flyttet til Trondheim, så står de som har bestemt dette med et åpenbart jugekors på ryggen hvis lederen fortsetter å bo i Bærum, sier han.

Jan Ketil Arnulf, professor i lederutvikling ved Handelshøyskolen BI, mener det er kritikkverdig at de statlige institusjonene som flyttes til Trondheim ikke har ledere som bor i byen. Foto: Privat

Ny sjef blir boende i Oslo

Halvparten av toppledere i de børsnoterte selskapene i Trøndelag bor utenfor regionen. En av dem er den nyansatte Håkon Volldal i Q-Free. Han startet i jobben 1. august, og har planer om å bli boende med familien i Oslo. Han mener at det ikke har så mye å si hvor han bor, i og med at selskapet ikke bare er Trondheims-basert.

- Vi er et internasjonalt selskap der cirka 75 prosent av de ansatte bor utenfor Norge. Mange av de andre sjefene i selskapet bor og jobber heller ikke i Trondheim, så jeg må uansett reise for å møte dem, sier han.

Han legger til at Trondheim er byen som vil få mest av hans tid.

Håkon Volldal er ny sjef for Trondheimsbedriften Q-Free. Han mener at selskapet er så internasjonalt rettet at hans bosted ikke betyr så mye. Foto: TOMRA

- Til stede i begge byer

Miljødirektoratet er en av de statlig institusjonene som har hovedkontor i Trondheim. Da to direktorater ble slått sammen til ett i 2013, ble Miljødirektoratets hovedkontor lagt til Trondheim. Ellen Hambro, som hadde vært sjef ved Klima- og forurensningsdirektoratet i Oslo, ble ansatt som sjef i det nye direktoratet, men fikk ikke krav om å flytte fra Oslo.

Hambro synes det er viktig å få fram at en sjef må være på flere steder enn ett, selv om hovedkontoret er i Trondheim.

- Miljødirektoratet har om lag 350 ansatte i Oslo, 250 i Trondheim og 100 ansatte ved Statens naturoppsyns 65 lokalkontorer. Derfor er det behov for at jeg er til stede i begge byene. Som hovedregel er jeg i Trondheim tirsdag til torsdag, og jeg deltar også på mange eksterne møter og arrangementer over hele landet, skriver hun til Adresseavisen på e-post.