Både børser, bankaksjer, oljepris og det britiske pundet stupte fredag morgen i kjølvannet av den britiske EU-avstemningen.

I London falt FTSE-indeksen over 8 prosent kort tid etter at børsen åpnet. Aksjene til Royal Bank of Scotland og flere andre store banker stupte rundt 30 prosent.

– Det er et galehus her. Det har vært et blodbad. En nedslakting, sier David Papier i finansselskapet ETC Capital i London.

Pundet stupte nesten ti prosent

Fallet på Frankfurt-børsen var enda større enn i London, og Dax-indeksen gikk ned 9,98 prosent. Børsfallet i Paris var på 8 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs falt 6,1 prosent kort etter at aksjehandelen begynte. Etter et kvarters handel var fallet redusert til 4,3 prosent.

Samtlige aksjer på hovedindeksen faller fredag. Storebrand faller mest med 11 prosent. DNB faller 8,7 prosent og Norwegian 10 prosent.

Da det var klart at Storbritannia forlater EU, stupte pundet nesten 10 prosent i løpet av seks timer til den laveste kursen på over 30 år. På morgenen norsk tid var oljeprisen 5 prosent lavere enn dagen før.

- Liten betydning

Partnerne i investeringsselskapet Viking Venture sover ikke dårlig om natta etter at britene sa nei til EU. Selskapet utvikler og investerer i norske teknologiselskaper og har 39 selskaper i porteføljen der 14 har base i Trøndelag. Daglig leder Erik Hagen flytter selv til London etter sommeren for å bygge nettverk.

- Det som skjer nå er at det blir en umiddelbar endring i valutakurser og på børsene. For våre selskaper regner vi ikke med at det får stor betydning på lang sikt at kursene svinger på grunn av en slik negativ nyhet, sier Erik Hagen

Asia

Tokyo-børsen stupte nesten 8 prosent etter at EU-motstanderne vant folkeavstemningen i Storbritannia. I Hongkong hadde den viktigste indeksen falt 2,9 prosent da børsen stengte fredag ettermiddag lokal tid.

Voldsomme bevegelser preger finansmarkedene etter at resultatet av folkeavstemningen ble bekreftet.

Pundet stupte nesten 10 prosent i løpet av seks timer til den laveste kursen på over 30 år. På morgenen norsk tid var oljeprisen 5 prosent lavere enn dagen før.

Da børsen stengte i Tokyo, hadde indeksen Nikkei 225 falt 7,92 prosent til 14.952,02 poeng. Nedgangen var den største siden Japan ble rammet av den voldsomme tsunamien i 2011. Samtidig falt den bredere japanske Topix-indeksen 7,26 prosent.

I Hongkong hadde Hang Seng-indeksen falt 2,92 prosent til 20.259,13 poeng da børsen stengte. Og i Shanghai var nedgangen på 1,3 prosent.

Tiltak

Den britiske sentralbanken forsikrer at den vil iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre stabilitet etter EU-avstemningen.

I en uttalelse sier Bank of England at den har forberedt seg godt og at den samarbeider tett med det britiske finansdepartementet og sentralbanker i andre land. Alle nødvendige skritt vil bli tatt for å sikre finansiell stabilitet, lover banken. (©NTB)

foto
Erik Hagen i Viking Venture. Foto: Jens Petter Søraa