- Vi har aldri vært i nærheten av slike tall før, og vi kommer kanskje aldri til å se dem igjen, sier Michael Minervini, som kaller 2017 et fantastisk år for restaurantene.

- Det er bare å takke og bukke både til de som jobber hos oss, og til gjestene som finner tid til å komme innom såpass ofte, sier han.

Oppusset

Tirsdag kveld feirer han tiårsjubileum for Aisuma i Kjøpmannsgata sammen med inviterte gjester. Denne restauranten har vært stengt siden 1. juli, og Minervini sier at de har «ristet litt i konseptet».

- Da Aisuma åpnet hadde vi både pizza og pasta, men etter hvert har vi solgt mest kjøtt. Nå går vi bort fra det italienskinspirerte, og blir mer en grillrestaurant, sier Minervini, som likevel forsikrer om at gjestene vil kjenne seg igjen.

- Det blir nye bord og ny belysning, men man vil absolutt kjenne igjen Aisuma, sier han.

Konsernregnskapet til Tokle AS omfatter restaurantvirksomheten, i tillegg til to eiendomsselskaper. Fjorårsregnskapet viser at inntektene endte på drøyt 163 millioner kroner, noe som var en økning fra 154,6 millioner kroner i 2016.

Byens største

Størst innenfor virksomheten er Frati og puben Øx ved Torget, som drives gjennom det samme selskapet. Inntektene i fjor endte på 63 millioner kroner, noe som var en økning på drøyt ti millioner kroner fra året før. Overskuddet før skatt endte på over åtte millioner kroner.

Minervini sier at fjoråret gikk over all forventning, og takker både de ansatte og gjestene som strømmer til restauranten. En oversikt hos nettstedet Vinpuls viser at Frati er Trondheims største restaurant målt i omsetning, fulgt av søsterrestauranten Una Pizzeria e Bar på Solsiden.

- Det er fantastisk, selv om vi har ikke hatt noe mål om å bli størst. Det vi prøver på hele tiden er å ha best mulig kvalitet, samtidig som det skal fungere for så mange som mulig, sier han.

I år preges Torget av omfattende byggearbeider, og Minervini sier at det også påvirker Fratis besøk:

- Omsetningen har vært ned rundt ti prosent i hele år, og enda litt mer i juli. Men vi vet at det blir bra til slutt, selv om vi ikke kommer til å få samme tall i år som i fjor, sier han.

Ny konkurrent

På Una gikk omsetningen ned med to millioner kroner i fjor, fra 51 til 49 millioner kroner. De fikk i fjor en ny konkurrent, ettersom den italienskinspirerte kjeden Olivia tok over lokalene til Nyfiken helt ytterst mot Verftsbrua. Minervini sier at de derfor var forberedt på en større nedgang.

- Vi er egentlig superfornøyd med at det gikk såpass bra, sier han om restauranten som fikk et overskudd før skatt på 4,7 millioner kroner.

I mars i fjor åpnet Minervini sin første franskinspirerte restaurant, da Le Bistro erstattet kafeen Bari i Munkegata. I fjor ble inntektene på 12,1 millioner kroner, og året endte med et underskudd på rundt en million.

- Det koster å pusse opp, og det ble et dyrt år. I år blir det bedre, selv om vi ønsker at den skal vokse mer. Men vi er veldig glad for at vi gjorde det vi gjorde med Bari, sier han.