Disse journalistene skal belyse gründerskap i Trondheim og Trøndelag. Vi vil gjerne ha dine innspill! Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Finansminister Siv Jensen besøkte tirsdag formiddag Gløshaugen for å møte studententreprenører. Tema var NTNU sin rolle i omstillingen av Norge, og for å få et innblikk i dette fikk fire ulike studentbedrifter legge frem sine ideer.

Det som fascinerte finansministeren mest var at halvparten av alle som skaper egen studentbedrift ved NTNU fortsetter med denne også etter studietiden.

- At så mange fortsetter er rett og slett inspirerende, det er et imponerende høyt antall. Det er jo ikke sikkert alle disse bedriftene varer så lenge, men det har ikke så mye å si. For det må være lov å gå på trynet. Dere må tørre å gå på trynet, for så å satse på nytt. Det må bli mer av det, sier Jensen.

Det handler om å prøve, igjen og igjen.

- Det er for få her i landet som tenker nok på innovasjon og entreprenørskap. Vi må skape flere lønnsomme bedrifter, sier Jensen og viser til at Norge er i en økonomisk situasjon som krever omstilling.

Åtte journalister fra Adressa skal i to uker jobbe med oppdrag gründer. Følg oss her!

NTNU tar ansvar

- Landet vårt er i omstilling, det er krevende og også vanskelig. Det er nok verre i andre landsdeler enn her, men særlig i en tid som nå er det viktig å jobbe med innovasjon. Det er flott å komme hit og se at dere våger å realisere ideene deres og at dere jobber så godt sammen, sier Jensen.

- Innovasjon er et ansvar NTNU må ta, sier rektor Gunnar Bovim. Derfor er dette en viktig satsing, blant annet med Entreprenørskolen.

- Vi må jobbe for å skape en kultur for nyskapning, alle studenter må få denne kulturen inn i hodet sitt, sier prorektor Johan Hustad.

Laget ny drone

Én av de fire studentbedriftene Jensen fikk et raskt møte med tirsdag var Storm Petrel by Sevendof AS.

- Ingeniører her på Gløshaugen har skapt neste generasjons drone. I dag må brukeren velge mellom to ulike droner, den ene er som et helikopter, den andre som et fly. Dronen som er som et helikopter er ineffektivt og har dårlig batterikapasitet, mens den som er som et fly er lite fleksibelt og kan ikke stå stille i luften. Vi har kombinert disse to dronene og kommet med en ny som tar av som et helikopter, men gjør seg om til et fly i lufta, sier Jørgen Veiby, en av gründerene.

Veiby kunne vise frem en drone som kan fly i to timer med en bagasje på fem kilo.

Studentbedriften Picterus fikk også vist seg frem, dette er en app som ved å ta bilde av huden til små barn kan diagnostisere gulsott.

- Mange, særlig i u-land, mangler diagnoseringsverktøy for gulsott, det samme gjelder foreldre her hjemme etter at de har dratt fra sykehuset. Nå kan dette avsløres med smarttelefonen. Vi har allerede avtaler med helsearbeidere i Nepal og Tanzania, men vil redde enda flere liv, sier Maren Boger.

Assistep som har laget en rullator for trapper, og vedpakkemaskinen Vepak viste seg også frem.

Med en miks av kafé, dataspill, kontorer og arbeidsfellesskap vil Work Work i Munkegata gjøre Midtbyen til noe annet enn et trafikknutepunkt.

Studenter som trekkoppbiler

Siv Jensen fikk også vite hvordan ideer kan blomstre og bli til bedrifter ved NTNU. Start NTNU har flere arrangement i løpet av året, hvor målet er å få studentene gira. Og når de er gira kan de komme til Spark NTNU for å få gratis veiledning, et nettverk og muligheter til å søke pengestøtte.

Studentene som er ekstra motiverte kan søke seg inn på Entreprenørskolen som er et toåring masterstudium hvor visjonen rett og slett er å utdanne verdens beste forretningsutviklere.

- Du kan jo tenke deg, sa student Andrea Holvik Thorson henvendt til finansminister Jensen og fortsatte:

- Vi er 60 svært energiske studenter som er plassert i et lite hjørne på Gløshaugen. Der er vi døgnet rundt og har ubegrenset mengder med kaffe. Vi er som trekkoppbiler som aldri stopper, sier Holvik Thorson. Det kan Roger Sørheim, professor ved Entreprenørskolen skrive under på:

- Er du deprimert, så er det bare å komme innom oss. Her er det masse positiv energi.

Finansminister Jensen fikk i alle fall kjenne litt på energien under besøket tirsdag.