Rema 1000 Rock City, Kiwi Munkegata, Extra Verdal, Meny Solsiden, Mega Orkanger og Obs! Lade har en veldig hyggelig ting til felles: De er alle kåret til sine kjeders beste butikker i år.

- Det er veldig artig for regionen vår. Trøndelag er kjent for å ha gode dagligvarebutikker med dyktige ansatte. Her er det høyt nivå, sier kjøpmann Monica Ervig Kjendalen ved Menys beste butikk, på Solsiden i Trondheim.

Meny Solsiden: Tore Evjen (t.v), kjøpmann Monica Ervig Kjendalen og adm.dir. i Meny-kjeden, Vegard Kjuus. Foto: Kilian Munch

Les også: - Det vil være behov for betjente butikker også i 2050

For Pål Nilsen, butikksjef ved Kiwi Munkegata, kom det neste som et sjokk å vinne foran over 600 andre Kiwi-butikker landet over.

- Jeg hadde mål om å vinne i regionen og aldri trodd at var mulig å bli Årets butikk. Det sier kanskje noe om nivået på butikkene i Trøndelag og også noe om hvorfor også de andre kjedenes vinnere er trønderske butikker, sier han og tillegger sine ansatte æren for at Kiwi Munkegata vant.

- Jeg har veldig dyktige kolleger som vet hva kundeservice er så det var veldig gøy og komme hjem med den største pokalen, sier han.

Kiwi Munkegata: Butikksjef Pål Nilsen med Årets butikk-pokal. Foto: Kiwi

Les også: Selvransakelse fra Ole Robert Reitan: - Jeg gikk fra å være verdens blideste kjøpmann til å bli en sutrepave

- Betyr ekstremt mye

Kåringer av dette slaget betyr altså mye internt i kjedene. I en bransje preget av knallhard konkurranse, er det stor anerkjennelse å gå til topps blant dem som konkurrerer om å lykkes best med sitt konsept.

- Det betyr ekstremt mye å vinne. Særlig når du vet hvilken omsetningsvekst Extra-butikkene har hatt de siste årene og hvor tøff konkurransen er med mange gode butikker i kjeden, sier Rolf Staberg, butikksjef ved Extra Verdal som danket ut rundt 360 andre Extra-butikker da butikken i Verdal i sommer ble kåret som Årets butikk i Extra.

Extra Verdal: Kåret til årets butikk under kjedens butikksjefsmøte og konferanse i Stavanger. Assisterende kjededirektør i Extra, Andreas Ruud med butikksjef ved Extra Verdal, Rolf Staberg. Foto: John T. Pedersen/Coop

I Meny-kjeden konkurrerte nesten 200 butikker om tittelen som butikken på Solsiden tok hjem til Trondheim. I både Rema og Kiwi er det snakk om å være best blant mer enn 600 butikker.

Coop Mega Orkanger gikk tirsdag 17. oktober til topps blant 78 butikker i kjeden og butikksjef Jørleiv Nyborg hentet hjem pokalen for andre på rad. Obs! City Lade vant i mars Årets hypermarked foran 30 andre varehus.

Mega Orkanger: F.v. Tove Karin Nordheim, konseptsjef Coop Mega, Jørleiv Nyborg butikksjef Coop Mega Orkanger og Nils-Ingar Aadne, konferansier. Foto: Kilian Munch
Obs City Lade: Fra venstre: Kjededirektør i Obs Knut Wellerop, Vidar Olderø, Marianne Aune og Anders Næss alle tre fra fra Obs City Lade, og til høyre adm.dir. i Coop Norge SA, Geir Inge Stokke. Foto: Thomas Grotan/Coop

Les også: En annen Coop-kjede øker mer enn Extra

- Trøndere er vel best, da

For Arne Tungseth ved Rema 1000 Rock City i Namsos, var det en drøm som gikk i oppfyllelse da han ble klappet opp på scenen under Remas kjøpmannsmøte i mai.

- Å vinne Årets butikk har bestandig vært mitt store mål. I Rema er det en voldsom vinnerkultur i hele organisasjonen. Og jeg og mine ansatte liker å stå øverst på pallen, sier kjøpmann Arne Tungseth ved Rema 1000 Rock City i Namsos.

Rema 1000 Rock City: Arne Tungseth fikk prisen under Remas kjøpmannsmøte i Rema i august. På scenen står han sammen med Rema-gründer Odd Reitan, adm.dir Jan Frode Johansen i Rema 1000 Franchise Norge og adm.dir i Rema 1000 AS, Ole Robert Reitan. Foto: Rema 1000

Etter 17 år som Rema-kjøpmann skal han fra nyttår over i ny stilling ved kjedens regionkontor, som utviklingssjef.

- Å få dette i mitt siste år som kjøpmann, kunne ikke blitt mer fantastisk, sier han.

- Hva tror du er forklaringen på at de beste butikkene i så mange kjeder, er i Trøndelag?

- Det er ikke godt å si. Trøndere er vel best, da, smiler Rema-kjøpmannen.

Les også: Her kommer det nye matbutikker i Trøndelag

Flere kriterier

At Rema 1000 på landsbasis sliter i motbakke og kjeden ved siste måling har tapt markedsandeler, prøver Tungseth å ikke forholde seg til. I Rema-kjeden eier alle kjøpmennene sine egne bedrifter og driver sine butikker på franchisekontrakt med Rema 1000. Å passe på at hans bedrift går godt selv om kjeden som helhet har utfordringer, ser Tungseth til å klare veldig bra.

- Jeg er blitt enig med meg selv om å ikke fokusere noe på det som står i avisene om det styret der. Det kan jeg ikke gjøre noe med. Jeg konsentrere meg om det jeg og mine ansatte skal lykkes med, sier Tungseth.

Kriteriene for å vinne Årets butikk, er omtrent likt sammensatt i alle kjedene: Nøkkeltall er viktig, altså god omsetningsvekst og godt resultat. I tillegg er ansattes trivsel og tilbakemeldinger om arbeidsmiljø viktig. Men sentralt er også hva kundene mener som er et sentralt element i kåringene.

I Rema 1000 står analysebyrået Nielsen for undersøkelsen blant kundene, blant annet ved å snakke med kunder i butikkene. Meny, Extra og Kiwi utfører selv spørreundersøkelser og intervjuer blant kundene.

Les også: Tre måneder igjen av 2017, og Rema har fortsatt dårligst utvikling

Finalist i stor handelskåring

Pris, vareutvalg og spesielt beliggenhet styrer de fleste norske kunders valg av dagligvarebutikk. En god handleopplevelse med hyggelige, hjelpsomme og kompetente ansatte, som trives i jobben sin, er imidlertid også helt sentralt for dem som lykkes aller best.

Kjøpmann Monica Ervig Kjendalen ved Meny Solsiden, som har 65 ansatte hun setter veldig høyt, sier det slik:

- Det er viktig hvordan kunden blir møtt i butikken. At de blir sett og får god hjelp. Kundene merker om det er god atmosfære i butikken. Det er avgjørende om de som jobber der er flinke og stolt av jobben sin, sier hun.

- Jeg ser også at trønderne er utrolig matinteressert og glad i gode råvarer. Da er det en forventning om at ansatte ved butikken har en del kunnskap, sier hun.

At hun og hennes ansatte har lyktes, er også en annen bragd bevis på: Kjendalen var én av tre finalister til hovedorganisasjonen Virkes kåring Årets butikksjef på tvers av handelsbransjer. En nominasjon som henger høyt og som Kjendalen selv deler med sine ansatte.

- Til den kåringen har det vært folk innom og testet servicenivået vårt, uten å gjøre seg til skjenne som annet enn vanlige kunder. Teamet i butikken scoret fantastisk, og det er utrolig artig, sier kjøpmannen.