Denne saken er en del av serien «Unge ledere under 40». Har du tips til personer vi bør omtale? Tips oss på redaksjon@steinkjer24.no.

______________

Anna Eninga (21) er butikkleder for helsekostforretningen Life på Amfi.

Mange ulike verv

Hun startet svært tidlig med å påta seg ansvarsfulle verv.

Da hun gikk på Steinkjer videregående, var hun til å begynne med tillitsvalgt i klassen. Deretter satt hun i elevrådsstyret, før hun ble leder for hele elevrådet.

Hun ble så økonomiansvarlig, og deretter medlem av, valgstyret i Elevorganisasjonen i Trøndelag, som jobber for en enda bedre skole for alle elever og lærlinger i fylket.

Foto: Leif Arne Home

Hun har også arbeidet en del med Operasjon Dagsverk.

– Hva er det som gjør at du har engasjert deg så mye?

– Jeg synes det er spennende å lære mye forskjellig og se hvilke muligheter som fins, forteller hun.

Prioriteringer viktig

Rett etter videregående begynte hun på en bachelor i økonomi og administrasjon på Nord universitet på Steinkjer. Den blir hun ferdig med nå til våren – på normert tid.

Det er en ganske stor bragd, for hun har hele tiden arbeidet mye ved siden av studiene. Siden av begynnelsen av mars har hun til og med hatt en heltidsstilling.

– Hvordan får du tid til alt?

– Det handler om planlegging og prioriteringer, sier Anna.

Hun understreker at det ikke er for alle å jobbe og studere hundre prosent på samme tid.

– Men hvis det er noe du føler at du kan gjøre, og at du har virkelig lyst, så er det bare å sette seg ned og planlegge hvordan du skal klare å gjennomføre det, sier hun og smiler.

Hun skryter av personalet på Nord, som er veldig flinke til å legge til rette for studentene.

Rolleforståelse viktig

Å skulle være leder i så ung alder går helt greit, forteller hun.

– Det er så enkelt som at man må ha gjensidig respekt, samtidig som man har forståelse for hverandres rolle.

– Det er viktig å være jordnær og åpen og lytte til det de ansatte har å si, samtidig som man også viser en viss autoritet, sånn at de ansatte skjønner at du er leder.

– Men man må også inngi tillit, sånn at ansatte tør å komme til deg hvis det er noe.

Foto: Leif Arne Holme

– Unge ledere er nærmere de ansatte

– Tror du det er forskjell på unge ledere og ledere på, la oss si, 50 år?

– Å ja! Masse! De som er eldre er kanskje litt mer strenge. De lytter mindre og holder seg litt mer unna – de sitter kanskje mer på kontoret i stedet for å være på gulvet sammen med de ansatte.

– Yngre ledere står ofte mer i lag med medarbeiderne, lytter mer og er mer fleksible og åpne for nye ideer. Og de takler endringer mye bedre.

Hun understreker at det er fordeler og ulemper med begge deler. For det første er det personavhengig. Dessuten har eldre ledere ofte mye mer erfaring og vet bedre hva de driver med.

– Så det er plusser og minuser, smiler hun.

Endelig pause fra skolegang

Når hun blir ferdig med studiene om et par måneders tid, er planen å fortsette som leder på Life – i hvert fall i et par år.

– Jeg har ikke hatt pause fra skole siden jeg begynte i førsteklassen på barneskolen, så det skal bli godt. Dessuten, det å få et mye mindre travelt liv blir deilig, sier hun.

Åpen framtid

Hun har ikke bestemt seg for hvor hun vil være rent karrieremessig om 10–20 år.

– Jeg vil ikke låse meg fast i en bestemt tanke om det. Jeg liker å prøve mye forskjellig, og så får vi se hva det blir.

Viktig å benytte seg av muligheter

– Hva er det som driver deg?

– Jeg har alltid vært interessert i det som foregår rundt meg og å prøve nye ting.

– Dessuten har foreldrene mine bestandig vært veldig bestemt på at skole og utdanning er viktig, så de har pushet på, sier hun, før hun forklarer:

– De kom hit fra Kongo, og de har ikke hatt de samme mulighetene som jeg har hatt. Så de har hele veien lagt stor vekt på at man må legge en best mulig innsats på skolen og i karrieren.