– Nå er det bare å overføre fra sparekontoen. Dette er veldig dyrt, sier Synnøve Lindhom.

19-åringen er på handletur sammen med Hedda Larsson. Venninnene sier de er flinke til å ukeshandle og å lage oppskrifter ut ifra tilbudene, men med stadig stigende priser, opplever de det som lite motiverende.

– Kjipt. Nå ryker det penger, sier 20 år gamle Hedda.

Dyrere frukt og pasta

Matvareprisene steg med 4,5 prosent fra januar til februar, noe som ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er en sjelden stor oppgang.

Varegruppene som bidro mest til oppgangen var prisene på ost og osteprodukter, som økte 5,7 prosent.

Prisene på kaffe er opp 8,0 prosent, mens prisene på iskrem steg med 5,3 prosent i samme periode.

Det var imidlertid flere grupper som hadde høyere oppgang enn dette. Blant annet steg prisene for pasta og couscous med 17,3 prosent, og hermetisk frukt 18,2 prosent.

Det skriver NTB.

22 år gamle Karen Dahlhaug er også på handletur i Trondheim. Hun tror høye priser får særlig studenter til å velge billigere, mindre variert mat.

– Jeg har merket det på noen varer, men mat har alltid vært dyrt i Norge, mener hun.

Dyrt: - Jeg er selv litt for flink til å bruke mye penger på mat, erkjenner Karen Dahlhaug. Foto: Stian Hansen

Brødmangel i utlandet

To korngiganter er i krig. Dette ventes å drive prisene ytterligere opp.

– En må regne med enorm prisoppgang. Verdensmarkedet går til himmels. Det er langt over prisnivået de siste ti-femten årene, sier Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole til Klassekampen.

Grytten tror brød blir mangelvare i andre land. Han antar norske bønder kan få større inntekter, men også må betale mer for diesel og strøm.

– Den store månedsoppgangen må sees i sammenheng med de årlige forhandlingene mellom leverandørene og kjedene, sier seksjonssjef i SSB Espen Kristiansen om årets økning i matvarepriser.

Urolig oljemarked

Konsumprisindeksen (KPI) økte med 1,1 prosent fra januar til februar. Drivstoff og smøremidler er med på å trekke prisveksten oppover.

– Det høye prisnivået for denne gruppen kan sees i sammenheng med høyere oljepris som følge av uro i markedet, sier Kristiansen.

Drivstoffprisene i Norge består av en betydelig del avgifter, noe som demper den relative påvirkningen av endringer i innkjøpspris.

Prisene på bensin og diesel steg med henholdsvis 6,0 og 5,9 prosent fra januar til februar.

Forventer høyere lønn

Bare tre uker etter at Teknisk beregningsutvalg anslo en prisvekst på 2,6 prosent for 2022, mener utvalget nå prisveksten vil ligge på 3,3 prosent.

Det går fram av det oppdaterte grunnlaget som Teknisk beregningsutvalg la fram torsdag. Rapporten kommer bare tre uker etter at utvalget først la til grunn til en prisvekst på 2,6 prosent fra 2021 til 2022.03.10

Etter at det første grunnlaget for prisveksten ble lagt fram, brøt krigen i Ukraina ut, noe som har drevet gass- og oljeprisen ytterligere opp.

Onsdag uttalte Jørn Eggum i Fellesforbundet at kravet om økt handlekraft for årets lønnsoppgjør står fast. Forbundet viser til at norske lønnsmottakere i de to siste årene har vist moderasjon på grunn av pandemien, og mener at det i år er godt grunnlag for å ta ut mer enn bare prisveksten.

Forhandlingsmotpart i frontfagsoppgjøret, Norsk Industri, har derimot vært mer pessimistisk. Leder Stein Lier-Hansen uttalte onsdag at han mener det er vanskelig å se for seg økt kjøpekraft dersom prisveksten blir for høy.