- Vi er utrolig fornøyde, sier administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken ved Norsk Kylling.

Årsregnskapet for 2016 viser at inntektene økte med femti millioner, og dermed passerte en milliard kroner. Direktøren er likevel mest glad for at resultatet før skatt endte på 53 millioner kroner.

- Vi hadde noen tunge år i 2013 og 2014, men nå har vi klart å snu resultatene, sier han.

Rema kjøpte kyllingfabrikken fra Østhus-familien i 2012. De to neste årene ble regnskapene blodrøde, med et samlet underskudd på en kvart milliard kroner. Stokbakken peker på to hovedårsaker til snuoperasjonen.

- Den mest åpenbare forklaringen er at vi har fått en bedre balanse mellom tilgang på fugl inn til fabrikken og etterspørselen i markedet, og klart å bygge ned lagrene våre. I tillegg har vi bedre kontroll på driften og kostnadene. Man sparer mye på å gjøre ting rett første gangen, forklarer han.

Avtaleslutt

Norsk Kylling har hatt en avtalen med Nortura, der man har forpliktet seg til å ta inn fugl fra samvirkets produsenter. Den ble inngått på et tidspunkt hvor prognosene var slik at man ønsket å sikre seg nok tilgang på kjøtt. Denne avtalen avsluttes i år.

Fabrikken har rundt en tredel av markedet for hvitt kjøtt i Norge. Kundene finner fabrikkens produkter under varemerket Solvinge hos Rema. Man har også levert varemerket Kløver til Bunnpris, men denne avtalen ble sagt opp ved årsskiftet. Årsaken er at Bunnpris har valgt å avvikle sitt innkjøpssamarbeid med Rema.

Synkende omsetning

Bunnpris utgjorde nær fem prosent av inntektene våre, så vi kommer til å merke at den avtalen er borte, sier Stokbakken.

I tillegg har fabrikken stanset produksjon av kalkunkjøtt fra mai i år.

- Vi tapte penger på det, rett og slett. Vi klarte ikke å få til en lønnsom produksjon.

Bortfallet av Bunnpris-kontrakten og kalkunproduksjonen gjør at direktøren belager seg på en lavere omsetning inneværende år.

Ny fabrikk

Den store saken på Støren denne uken har vært styrebeslutningen om å flytte fabrikken fra Midtre Gauldal. Det har lenge vært klart at bedriften har hatt behov for større arealer enn dagens beliggenhet åper for. Denne uken vedtok styret å flytte bort fra kommunen.

Plan A er å bygge en ny fabrikk ved industriområdet Grønøra på Orkanger. Tomta er i dag en åker, og planene forutsetter omregulering. Målet er å starte bygging av den nye fabrikken neste år, slik at den kan være i drift i løpet av første halvår 2020.

Hvis ikke Orkanger får gjennom reguleringen, er Sveberg i Malvik andrevalget.

Tomta i Malvik har kommet lenger i reguleringsprosessen, men er dyrere og litt mindre enn det Norsk Kylling ønsker seg.

Selv om det ikke er helt avklart hvor den nye fabrikken skal ligge, er Stokbakken ikke i tvil om hva det vil bety for økonomien til selskapet.

- Det er ikke tvil om at den nye fabrikken vil styrke lønnsomheten vår, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.