Varselet gjelder 22 000 tonn laks, eller mellom 5,5 og 8,8 millioner fisk, skriver Tidens Krav (krever innlogging).

Mattilsynets varsel til de to oppdrettselskapene gikk ut fredag og mandag, og skyldes at anleggene i flere uke har ligget over lusegrensen på i snitt 0,5 hunnlus per fisk.

Spesialinspektør og veterinær i Mattilsynet, Aud Skrudland, sier til avisen lusesituasjonen er dramatisk og at det er nødvendig med kraftfulle tiltak.

Kan slippe unna

Hun sier oppdrettselskapene har frist ut uken med å komme med nye opplysninger som kan endre tilsynets forhåndsvarsel om utslakting eller destruering av fisken.

Lerøy Midt eier tre av de syv anleggene, som inneholder til sammen 8900 tonn fisk. Salmar kan bli nødt til å slakte ut 13 100 tonn fisk ved fire anlegg.

Dette skjer bare to uker at de samme to oppdrettselskapene ble pålagt å slakte 3,7 millioner fisk ved fem andre lokaliterer på Nordmøre.

Ikke slaktemoden

Denne gang er det fisk som ble satt ut høsten 2014 som er i faresonen. Vekta varierer fra 2,5 til et sted rundt fire kilo, og regnes ikke som slaktemoden, ifølge Tidens Krav.

Skrudland sier at dette kan bety at oppdrettselskapene taper betydelige inntekter.

Verst i Møre og Romsdal

Tall fra nettsiden Lusedata.no viser at Møre og Romsdal var fylket med størst luseproblemer i uke 39.

Anleggene i fylket hadde i snitt 0,6 voksne hunnlus per fisk, som er over lusegrensen.

Oppdrettsanleggene i Nord- og Sør-Trøndelag lå under grensen i uke 39, med henholdsvis 0,4 og 0,3 voksne hunnlus per fisk.

Laks på rømmen i Vikna

Etter ekstremværet «Roar» har også 1000 oppdrettslaks rømt fra Lyngøya i Vikna, skriver Trønder-Avisa.

Fisken tilhører Midt-Norge Havbruk, som sier at fisken ikke må spises. Årsaken er at den nylig er behandlet med lusemiddelet Slice vet.

Den rømte fisken er del av et forskningsprosjekt på steril laks, såkalt triploid laks.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.