Trondheimsregionen er den eneste regionen i landet der oljeprisfallet kan ha en positiv effekt. Det er konklusjonen i en fersk rapport fra et forskningskonsortium ledet av IRIS i Stavanger, ifølge SMN-sjef Finn Haugan.

– IRIS-rapporten viser at Trondheimsregionen er positivt påvirket av lavere oljepris, fordi den er så forskningsintensiv, sier Haugan, og utdyper:

– Oljen skal jo fortsatt hentes opp, men det må skje mye billigere enn før. Da går man til hjernetrusten på Sintef, NTNU og Statoils forskningssenter, og finner andre og bedre måter å gjøre det på. Det betyr at forskningsinnsatsen kommer til å øke. Det har positive ringvirkninger for næringslivet i Trondheim og Trøndelag.

Dobbeltsjekket

Selv om budskapet ifølge Haugan stemmer godt overens med de observasjonene SMN selv har gjort, turte han ikke tro på konklusjonen. Han måtte dobbeltsjekke.

– Vi har laget egne scenarioer for oljeprisutvikling og sysselsetting. Resultatet av den gjennomgangen ble ganske positivt. Som gammel kredittmann blir jeg da litt skeptisk. Derfor fikk vi revisjonsselskapet KPMG til å gå gjennom materialet. Resultatet fikk vi presentert i går. De syntes vi hadde tegnet et godt bilde av risikoen, sier Haugan.

Oljeprisen har falt fra 110 dollar per fat i fjor sommer til knapt 70 i dag. Da Sparebank1 SMN skulle gjøre opp regnskapet for årets første kvartal, vurderte banken å ta tap som følge av prisfallet.

– Vi har vurdert, men ikke gjennomført gruppevise nedskrivninger, fordi landsdelen kommer relativt godt ut av oljeprisfallet, sa Haugan da han presenterte tallene i Oslo fredag.

Regnskapet viser et overskudd på 441 millioner kroner etter skatt, omtrent på linje med resultatet i de foregående kvartalene.

Tjener mindre

SMN har riktignok finansiert 60 offshorebåter, hovedsakelig på Sunnmøre, som nå tjener langt mindre enn før. Men båtene eies av rederier som tåler en støyt, ifølge Haugan, som altså mener de negative effektene for enkelte offshoreleverandører mer enn veies opp av positive effekter andre steder.

– Sør- og Nord-Trøndelag er ikke i nevneverdig grad eksponert mot lave oljepriser. Samtidig har vi eksportnæringer som havbruk, som går så det suser. Andre næringer nyter godt av at den norske krona har svekket seg. Og Nord-Trøndelag er alltid stabilt, det er tradisjonelt et primærnæringsområde, sier SMN-sjefen.

– Hvis oljeprisen hadde falt til 40 dollar, da? Hadde det fortsatt vært positivt?

– Jeg går jo ut fra det. Oljen skal fortsatt ut, bare enda billigere, svarer Haugan.

– Også Trøndelag vil merke nedturen

Ifølge IRIS-rapporten "Industribyggerne 2015" jobber det 10 290 personer i oljerelaterte næringer i Sør-Trøndelag. Det tilsvarer rundt sju prosent av arbeidsstyrken. I rapporten peker forskerne på at oljenæringen i Sør-Trøndelag har et stort, uforløst potensial.

Prosjektleder Atle Blomgren, sier rapporten i seg selv ikke gir grunnlag for å fastslå at Trøndelag er upåvirket av oljeprisfallet.

– Du vil nok få en nedgang i Trøndelag også, men kanskje mindre enn i andre landsdeler. Bare se på Reinertsen. Sintef har også varslet at de vil nedbemanne. Dersom Statoil kutter, vil det nok også gå ut over bevilgningene til forskning, sier Blomgren.