- Du kan godt spørre hva vi kan gjøre for å hjelpe de mindre aktørene i sjømatnæringen, men de gjør egentlig det meste selv. Vi kan alltids sørge for rammevilkår, men til syvende og sist er nisjeprodukter etterspurt. Særlig når det kommer til mat.

Det svarer fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på spørsmål om hvordan Nærings- og fiskeridepartementet jobber for å få frem de midre sjømataktørene. Men hva ønsker aktørene selv?

Under matfestivalen i Trondheim torsdag var det flere aktører fra trøndelagskysten som sto klare til å selge inn tang, tare, fisk og annen sjømat. Straks korpset som ledet ministre, ordføreren og fylkesordføreren fra Ravnkloa til Torvet i Trondheim var ferdige med turens siste trall tok fiskeriministeren runden til Namdalskysten for selv å smake på de trønderske delikatessene.

Enklere lagring og bedre transport

Ved boden til Rørvik Fisk er økonomisjef Sunniva Nicolaisen klar på hva hun kan tenke seg å se bli gjort fra politisk hold.

- Vi må få tilrettelagt best mulig med fremtidig vekst. For eksempel ved å lagre fisken levende, slik at de som etterspør fersk fisk fra oss kan få det året rundt. Det er i dag vanskelig å få gjennomført. I tillegg er transporten veldig viktig. For eksempel er alle aktørene veldig positive til å transport på sjøen, men det trengs bistand for å kunne starte opp noe sånt, sier hun.

- Når en ser på de vekstambisjonene vi har er det klart at det ikke kommer til å holde med veitransport. Det er verken norske eller europeiske veier gode nok til. Så klokken tikker riktig vei for mer sjøtransport, men vi kommer også til å se mer transport av laks i luften, sier Sandberg og legger til at transport egentlig ikke er hans bord.

Det som derimot er hans bord er lagring av levende fisk for fremtidig slakt og salg for å unngå store sesongvariasjoner for produsentene.

- Det pågår en diskusjon rundt dette, men det kommer ingen endringer enda. Vi beholder de reglene og forskriftene som finnes i dag frem til 2017 for å sikre forutsigbarhet i næringen. Dette handler jo også om kvotesystemet. Fisken som skal lagres levende tas jo også fra kvotene.

Lurer du på hvor 95 prosent av norsk sjømat havner? Det kan du lese her.

- Det ble mye papirflytting

Noe annet som går igjen blant aktørene på Torvet i Trondheim denne torsdagen er regelverket. Ikke det at noen av aktørene har noe imot at det finnes et regelverk.

- Det er ikke det at jeg er imot regulering av næringen, men det må være mulig å ha en dialog rundt det, sier Nicolaisen.

Det er sambygding Gjert Emilsen fra Gjerts Gourmet enig i.

- Vi prøver å få produktene våre inn i en større kjede, og det er vanvittig mye papirflytting som skal til for å få det i orden. Heldigvis hadde kjeden selv egne ansatte til å ta seg av papirene for nyoppstartede bedrifter som oss.

Når det gjelder byråkrati og regelverk kan fiskeriministeren fortelle at det pågår et kontinuerlig arbeid.

- Jeg er jo så heldig at jeg får reise omtrent like mye som utenriksministeren, og hver gang jeg er ute og snakker med produsenter og leverandører får jeg forslag til forskrifter og regelverk. Når jeg setter meg ned med resten av departementet kan jeg daglig si «greit, hvilken forskrift skal vi endre i dag», sier Sandberg og legger til:

- Men en må huske at det ikke bare er norske regler som spiller inn her. Sjømat er i stor grad en eksportnæring, og dermed spiller reglene i andre land også inn. Det viktigste er derfor å passe på at vi ikke får noen særnorske regler som gjør det vanskeligere for dem som eksporterer.

Ønsker egne områder

Beveger en seg litt lengre sørover langs trøndelagskysten, eller nordover på festivalområdet, er de som driver med oppdrett av tare på Sula i Frøya kommune klare på hva de kunne tenke seg fra ministeren.

- Vi holder på å søke om konsesjoner til dyrking, og fikk beskjed om at vi må skynde oss før laksenæringen tar alt. Vi har ingen planer om å flytte oss bort fra Sula, så vi ønsker at regjeringen legger opp til egne soner for forskjellige typer sjøbruk, sier Line Solbakken hos Frøya Tare, og får støtte fra kollega Tove Cecilie Fasting.

- Det er viktig for oss å ikke ligge tett oppi de områdene hvor det allerede er mye annen næring, sier hun.

Her peker Sandberg på det nye vekstregimet som kommer i 2017, hvor landet blir delt opp i flere soner.

- Innad i de områdene vil det bli en egen forvaltning for å sikre at så mange som mulig får det best mulig, men det er viktig å huske på at mange av de forskjellige næringene går hånd i hånd. I tillegg brukes bare fem prosent av de norske sjøområdene til matproduksjon, så potensialet for å utvide er enormt, sier ministeren.

Når det gjelder Sandbergs påstand om at sjømatnæringen gjør det meste selv, får han støtte fra Tuva Fredagsvik Bremnes ved Dolmøy Seafood.

- Vi fokuserer på kvalitet og videreutvikling av produktene våre. Det er det som skal til for at vi skal vokse, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Tang og tare kan brukes til så mangt. Her forklarer Tove Cecilie Fasting(t.v.) og Line Solbakken i Frøya Tare hemmeligheten bak tarenudlene deres til fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan