Mandag ble den 199 kvadratmeter store leiligheten, i øverste etasje i Nidelven Terrasse, solgt for 19,25 millioner kroner.

Dermed er Øvre Bakklandet 12A, som er boligens adresse, Trondheims hittil dyreste bolig noensinne.

- Hvorfor ble akkurat denne boligen så dyr?

- Denne leiligheten er selvfølgelig helt spesiell og det er ikke ofte slike objekter kommer på markedet. Her var den opprinnelige kjøperen tidlig inne, da prosjektet Nidelven Terrasse ennå var på tegnebrettet, og fikk slått sammen det som egentlig var planlagt som to toppleiligheter. Dermed er dette den eneste leiligheten på den størrelsen i dette komplekset, sier markedsområdeleder for DNB eiendom Trøndelag, Ronnie Andersson, som meglet salget.

Les også: Håkon bor på 31 kvadratmeter – om kvelden blir stua til soverom

Unik utsikt: Nasjonalhelligdommen preger utsikten fra Trondheims hittil aller dyreste leilighet. Foto: DNB eiendom

Tre terrasser

Andersson var også eiendomsmegleren bak salget av eiendommen som inntil mandag hadde rekorden i Trondheim: Singsaker-villaen i Øvre Allé 11 som i mars i år ble solgt for 18,5 millioner kroner. Den eneboligen var over dobbelt så stor (440 m²) som leiligheten som overtar prisrekorden, og hadde i tillegg en tomt på 1,2 mål. Altså en helt annen type bolig som, ifølge Andersson er umulig å sammenligne med leiligheten som nå har satt rekord.

Rekord igjen: Ronnie Andersson var megleren bak forrige prisrekord i Trondheim også, i Øvre Allé på Singsaker.

Toppleiligheten i Nidelven Terrasse har to stuer og bad, tre soverom og tre terrasser. Den har en tett utsikt til Nidelva og Nidarosdomen på den ene siden, via Bybrua til Kristiansten festning i en annen retning. Prisantydningen var satt til 20 millioner kroner. Leiligheten ble solgt tre dager før visning til 19,25 millioner kroner.

- Selger fikk et bud hun anså så godt at hun ville akseptere det før visning. I dette markedet er det ikke så mye å sammenligne med, og dermed er det litt vanskelig å prissette. Vi snakker om en helt unik beliggenhet og Nidelven Terrasse har ligget høyt i pris i mange år. Vi satte prisen på rundt 100 000 kroner per kvadratmeter og endte på nesten 97 000 kroner/m² Det er vi veldig fornøyd med, sier Andersson.

Les også: Eiendom Norge: – Regjeringen bruker for sterk medisin i fallende boligmarked

Kontroversielt prosjekt

Det var selgerens foreldre som kjøpte boligen da den var nybygd i 1997 for 3,56 millioner kroner. Ganske mye mindre enn den nå er solgt for, men allerede da en svært kostbar bolig i byen.

Den gang var Nidelven Terrasse kjent som en av de mest kontroversielle boligprosjektene i Trondheims historie. Årsaken var mye det samme som sørger for rekordpris i dag: Beliggenheten og særlig nærheten til Nidarosdomen.

Ifølge Andersson var det nå ti-tolv potensielle kjøpere som viste sin interesse før boligen ble solgt. Interessentene skal ha vært både folk bosatt i Trondheim fra før og fra andre deler av landet.

Dyrt: Nidelven Terrasse var i på 90-tallet et av Trondheim mest kontroversielle boligprosjekt på grunn av beliggenheten som også har betydd at leilighetene her alltid har ligget høyt i pris.

Flere vil sjekke verdi

- Det er altså en sjeldenhet at slike eiendommer kommer til salgs. Men i etterkant av forrige prisrekord vi hadde, har vi sett at flere ønsker å prøve sin bolig i markedet for å se hvordan de ligger an. Dette er et segment hvor vi ikke møter problematikk rundt den nye finansieringsregelen om at lånebeløp ikke kan overstige fem ganger årsinntekt. De som vil kjøpe i denne prisklassen, har pengene uansett, sier Andersson.

- Hvordan ser boligprisutviklingen ut for oss vanlige, dødelige? Altså i det mer normale markedet?

- Høsten har vært litt tregere enn vanlig, men vi ser en grei oktober og forventer positiv vekst på nyåret. Vi har vært litt berørt av et marked preget av de overskriftene vi har sett om prisnedgang i Oslo. Det som skjer der, får mye oppmerksomhet og smitter over i kjøpernes psykologi i de andre storbyene, sier Andersson.

Både selger og kjøper ønsker å være anonyme i denne artikkelen.

To stuer og to bad: Leiligheten var opprinnelig planlagt som to boliger, men ble slått sammen da den ble bygd.

Les også: Boligprisene falt 1,1 prosent i Trondheim i oktober