Alf-Egil Bogen (51), Bård Benum (55) og Ole-Johan Ellingsen (41) står bak et selskap som heter Vitalthings AS. Deres første produkt er en sensor som skal brukes til å overvåke folk når de sover og analysere søvndata.

LES OGASÅ: - Vi bør bygge tog som tar to minutter mellom Trondheim og Steinkjer

Oppstartsbedriften er uvanlig på den måten at personene som står bak ikke lenger er ungfoler. De har hver for seg og samlet mer erfaring enn andre gründervirksomheter kan drømme om å få.

Atmel-gründer

Bogen er best kjent for at han sammen med Vegard Wollan startet den norske delen av teknobedriften Atmel. Etter Atmel-tiden har Bogen investert penger i en rekke nye virksomheter.

Benum har nylig gått av etter ti år som toppsjef for Powel, som har vokst til å bli en av Trondheims største teknologibedrifter. Før det var han sjef for DnBs livsforsikringsselskap Vital.

Ellingsen, den minst kjente av de tre, er gründer i selskapet, og har til nå vært den som har jobbet mest med å utvikle sensoren. Ellingsen bodde flere år i Trondheim, der han studerte og senere var med og startet programvareselskapet Devinco.

Felles for de tre er at de er sivilingeniører utdannet ved NTNU.

I grenseland: Nystartede Vitalthings er en av flere teknobedrifter som satser der teknologi møter helse. Søvn-sensoren Somnofy står på bordet ved siden av Alf-Egil Bogen (til venstre), Bård Benum og Ole-Johan Ellingsen.

- Noe som gir mening

Alf-Egil Bogen sier at de ønsker å bruke sin erfaring innen ledelse og teknologi til å utvikle produkter som kan komme til nytte. Seriegründeren konstaterer at de tre på hver sine arenaer har bevist at de kan og vil.

- Nå ønsker vi å gjøre noe som gir mening for flere enn oss som eiere og gründere. Vi ønsker selvsagt å tjene penger, men har også en dypere hensikt med dette. Søvnvansker er at verdens største helseproblem. Vi bidrar gjerne med det vi kan for å gi mennesker et bedre liv, sier Bogen.

Måles av radar

Det første produktet fra Vitalthings er en trådløs sensor, datakraft og kunstig intelligens som sammen sørger for å overvåke og analysere søvn. Produktet har fått navnet Somnofy. Den synlige delen av Somnofy er en hvit og cirka 15 centimeter høy dings. Den kan stå på et nattbord eller skrus fast på veggen ved sengen.

Den lille sensoren inneholder en rekke måleinstrumenter, blant annet en radar, som er utviklet av Novelda, et annet selskap Bogen er engasjert i. Radaren måler kroppsbevegelser og kan på den måten avsløre søvnrytme og søvnkvalitet, uten at den sovende har ledninger eller sensorer festet til kroppen.

Avslørte farlig lidelse

Under arbeidet med å teste sensoren, oppdaget Ole-Johan Ellingsen at han selv har en lidelse som i verste fall kan være livstruende.

- Vi trodde først det var noe galt med målingene, fordi analysen av min søvn viste at det noen ganger gikk lang tid mellom hver gang jeg pustet. Jeg ble sjekket med medisinske diagnosemetoder, og da ble det slått fast at målingene stemte og at jeg lider av søvnapné, sier Ellingsen.

De tre understreker at Somnofy ikke er et medisinsk diagnoseverktøy.

Helsehysteriet

- Kan ikke et slikt instrument forsterke helsehysteriet, der mennesker feilaktig får det for seg at de er alvorlig syke?

- Helsehysteri er et problem, men vi mener at Somnofy bidrar til at mennesker enklere blir i stand til å løse sine søvnproblemer. Med analysen av søvn-datene kan folk velge å sove mer, eller justere luft, lys og temperatur på soverommet, sier Ellingsen.

Bård Benum, som nylig har gått av som sjef i programvarebedriften Powel, blir om en tid daglig leder i Vitalthings. Nå er de seks ansatte. Bedriften skal engasjere fem studenter i sommer, slik at de blir elleve. Vitalthings skal ha forretningsadresse i Tønsberg, der Ellingsen bor.

Først: Sykehjem

Somnofy skal først lanseres for velferdssektoren. Siden det er for få varme hender i trøste- og bære-yrker, vil norske sykehjem i fremtiden trenge Somnofy og tilsvarende teknologi for å lettere holde oversikt over pasienter som er på sykehjem eller hjemme.

LES OGSÅ: Kronikk: Slik skal vi bygge en fremragende helsetjeneste

Toppidrett er neste

Syke eldre er den ene ytterligheten, mens topptrente idrettsutøvere er den andre. Gründerne i Vitalthings ser et marked for dem begge.

- Toppidrettsutøvere vet at søvn påvirker prestasjon. Her kan de få et verktøy som hjelper dem å bli enda bedre. Vi har derfor knyttet kontakt med Toppidrettssenteret i Granåsen i Trondheim, sier Benum, som selv har en idrettskarriere bak seg.

- Til høsten skal vi vurdere om vi også skal selge Somnofy i forbrukermarkedet. Vi har kontakt med en amerikansk samarbeidspartner om dette, sier Alf-Egil Bogen.

100 millioner i sikte

De tre eierne i Vitalthings er ikke veldig snakkesalige når det kommer til salgsvolum og budsjetter.

- Vi ser at Somnofy har veldig store muligheter. Hvor vi havner er avhengig av mange forhold. Vi tror likevel at det ikke vil ta lang tid før vi passerer 100 millioner kroner i omsetning. Det vil skje før det har gått fem år, sier Alf-Egil Bogen.

Helseteknologi i støtet

Sammen med sin tidligere partner i Atmel Norway, Vegard Wollan, ble Alf-Egil Bogen i 2012 kåret til årets trønder. For noen dager siden lanserte Wollan et produkt som forener helse og teknologi. Flere andre teknologer er i samme gate, inkludert Bogen, Benum og Ellingsen

- Det skjer for tiden mye der helse og teknologi møtes, sier Alf-Egil Bogen.