Byutviklingsdirektør Einar Aasved Hansen var mandag kalt inn til kontrollutvalget i Trondheim kommune, for å orientere om hvordan en byggesaksansatts salg av ei stor tomt til boligbyggeren Skanska er håndtert.

Kontrollutvalget kalte han inn etter at Adresseavisen i november i fjor fortalte at den byggesaksansatte hadde solgt gartneritomta i Østmarkveien 3 og 5 til Skanska for 188 millioner kroner. Samtidig regulerte den byggesaksansattes kolleger hvor mange boliger som kan bygges, og dermed hvor mye Skanska vil tjene på utbyggingen.

LES OGSÅ: - Kommunen har feilet og sviktet en sårbar gruppe

– Bør informere

Kontrollutvalgsmedlem Sivert Haugen Bjørnstad fra Fremskrittspartiet viste under orienteringen til at bygningssjef Elisabeth Høyem i november i fjor sa til Adresseavisen at hun «ser ingen grunn til at vedkommende skulle orientert meg om salget». Han spurte så om byutviklingsdirektøren er enig med Høyem.

– Når slike ting dukker opp bør du informere om det, ikke bare muntlig, også skriftlig, svarte Aassved Hansen.

Nye rutiner

Organisasjonsdirektør Trude Kjeldstad fortalte i kontrollutvalget mandag at kommunen nå har laget rutiner for alle ansatte, for hvordan de skal registrere egne styreverv og økonomiske interesser.

Byutviklingsdirektør Einar Aasved Hansen og organisasjonsdirektør Trude Kjeldstad møtte i kontrollutvalget mandag. Foto: Jan Langhaug

Det er gjort etter at kommunerevisjonen sist høst blant annet avdekket at under halvparten av de kommuneansatte som hadde verv, hadde registrert dem. Kommunens etiske regelverk har siden 2013 oppfordret ansatte til åpenhet og å registrere verv og økonomiske interesser i KS Styrevervregister.

– Formålet med rutinen er at ansatte er kjent med styrevervregisteret, og vet hvordan de skal registrere verv der. Det omfatter alt som kan sette spørsmål ved den ansattes habilitet, sa Kjeldstad.

– Kunnskapen var for lav

Byutviklingsdirektøren orienterte deretter om rutinene på byutvikling, som er tilpasset de ulike enhetene. De har laget en tilleggsrutine hvor ansatte skal skrive det i saken hvis de vurderer seg som inhabile.

– Er man habil registreres det ikke. Det vurderes nå om man også skal skrive at man er habil. Det er viktig hvis det stilles spørsmål i etterkant, at man kan si at det er gjort en vurdering, sa Aassved Hansen.

Rolf Jarle Brøske (H), leder av kontrollutvalget i Trondheim kommune Foto: Jan Langhaug

Leder av kontrollutvalget i Trondheim kommune, Rolf Jarle Brøske (H), kom med skarp kritikk da kommunerevisjonen i fjor høst la frem rapporten som avdekket ansattes manglende registrering av verv og økonomiske interesser. Bystyret vedtok også kritikk etter revisjonens rapport.

– Det er godt å høre at det er iverksatt en rekke tiltak for å øke bevisstheten, vi så i rapporten at kunnskapen var for lav, sa Brøske i kontrollutvalgsmøtet.

LES OGSÅ: Nå registrerer ansatte sine verv

– Usikkerhet om habilitet

Han spurte også Aasved Hansen om omfanget av at ansatte på byutvikling også eier og/eller forvalter eiendom og har private kommersielle interesser.

– Jeg har ikke inntrykk av at ansatte har økonomiske interesser i stort omfang. Jeg ser det er krevende, og det skaper fort usikkerhet om habilitet, selv om ting er i skjønneste orden. Jeg har sagt at så langt det lar seg gjøre, bør de ikke ha slike koblinger, det er ikke alltid forenelig med jobben de har. Jeg tror de er oppmerksomme på det, og jeg kjenner ikke til andre forhold enn de to omtalt i media som har hatt interesser av noe omfang, sa Aassved Hansen.

Brøske påpekte under høringen at han ikke ønsker et forbud for ansatte i byutvikling mot å ta på seg styreverv og eie eiendom.

– Har informert

Da Adresseavisen spurte bygningssjef Elisabeth Høyem og byplansjef Ragna Fagerli i januar i fjor, visste de ikke at det var en byggesaksansatt som hadde solgt eiendommen på Lade som var under regulering til rundt 190 leiligheter.

Den byggesaksansattes advokat Morten Brandhaug i Sands Advokatfirma opplyste da at tidligere bygningssjefer hadde fått informasjon om salget i samtaler.

Steinulf Hoel som var bygningssjef frem til februar 2017, sa sist høst til Adresseavisen at han ikke husker om han ble orientert eller ikke av den byggesaksansatte. Trine Lill Johansen, som tok over etter Hoel og satt til Høyem tok over, ville ikke kommentere om hun ble informert eller ikke.