– Jeg er ikke bekymret for Salmar. Tvert i mot har jeg god tro på at det blir veldig bra for området her, sier Nils M. Williksen (67).

Bedholdt posisjonen

På samme dag som han ble ordentlig alderspensjonist, fikk han knapt flertall for å fortsette som styreleder på den tredje ekstraordinære generalforsamlingen i NTS på like mange måneder.

Nærøysundet: Området rundt Nerøysundet, som kommunen er oppkalt etter, syder og koker av aktivitet som direkte og indirekte er knyttet til lakseoppdrett. Foto: Dag H. Ystgaard

Kamp om makten

Som de tilsvarende møtene i januar og februar, var aksjonærmøtet 18. mars et resultat av tautrekkingen om makten i NTS. En gruppering av lokale eiere har kastet forretningsmannen Helge Gåsø (60) ut av styret. Gåsø ble kastet ut selv om han med 37 prosent av aksjene er den største aksjonæren i NTS.

Den som har stått i spissen for opprøret er Nils M. Williksen, som er en lokal kjempe i oppdrettsnæringen i Ytre Namdal. Han er en av dem som har solgt til Salmar, og i februar ble han i en hårfin kampvotering valgt til ny styreleder i NTS.

Overvåket av domstolene

Fredagens møte var det minst dramatiske av de tre ekstraordinære generalforsamlingene, men var likevel ikke mindre dramatisk enn at Trøndelag tingrett sto i bakgrunnen og passet på at det gikk riktig for seg da møtet ble åpnet. Det er, for å si det forsiktig, svært uvanlig at domstolene overvåker hva som skjer i næringslivet.

Forsvarte posisjonene

Opprørerne som tok makten i NTS i februar, måtte på møtet fredag forsvare sine posisjoner. Det greide de med små marginer, da Williksen og de andre opprørerne sto i mot et motforslag fra dem som ville gjeninnsette Helge Gåsø og de andre som ble kastet for en måned siden.

Finansiell beinkrok

Mens konflikten har uspilt seg mellom de to grupperingene som kjemper om makten, har Salmar manøvrert seg i posisjon til å svelge hele NTS.

De samme familiene som kastet ut Helge Gåsø, var de første til å selge til Salmar. Torsdag ble det kjent at en finansiell disposisjon i NTS sitt datterselskap NRS kan være en operasjon for å spenne beinkrok på Salmar. Disposisjonen er en kapitalutvidelse i NRS på to milliarder kroner. Den har sammenheng med det som har ført til uenighet og strid i eierselskapet NTS.

Vant: Nils M. Williksen fikk viljen sin da Helge Gåsø ble fjernet fra styret. Nå står han i spissen for å selge NTS til Salmar. Foto: Dag H. Ystgaard

– Kan løses på andre måter

– Dette er såpass nytt at styret i NTS ikke har vurdert saken. Behovet for å bli tilført kapital kan også løses på andre måter, for eksempel ved at dagens lånefinansiering videreføres, sier Nils M. Williksen.

Styrelederen i NTS antyder med det at kapitalutvidelsen kanskje ikke vil skje på den måten som ble kunngjort torsdag og som skapte en viss usikkerhet om budet fra Salmar.

Flytte beslutningskraft

– Er du ikke bekymret for at hvis Salmar overtar NTS, vil beslutningskraft bli flyttet fra Rørvik, Nærøysund kommune og Ytre Namdal?

– Hvis vi ser på andre steder der Salmar har overtatt, har lokal beslutningsmyndighet blitt værende. Jeg tror derfor at dette kan bli veldig bra for Ytre Namdal. Dessuten er de trøndere, sier Williksen.

Da NTS ble satt i spill, kom først Bergens-selskapet på banen. Senere ble de feid av banen av Salmar fra Frøya.

Williksen peker på at selv om Rørvik-aksjonærer i NTS som selger til Salmar, blir små eiere i Salmar, blir de mange som kan passe på.