I slutten av mars hevet Norges Bank styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent. Samtidig varslet banken enda en renteheving i juni.

På bakgrunn av dette, samt økte priser på matvarer, strøm og drivstoff, har Sentio gjennomført en markedsundersøkelse på vegne av Sparebank 1 SMN.

Privatøkonom i Sparebank 1, Eldar Rønning, mener det kan være lurt å forberede seg på at man ikke vil ha like mye å rutte med i tiden fremover.

– Norges Bank har varslet at renten vil økes enda to prosent. Nå har vi vært inne i ei tid med veldig lav rente, og mange har blitt vant til nettopp det. Da er det typisk at mange tilegner seg andre vaner, i stedet for å legge opp en buffer, forklarer Rønning.

Åtte av ti bekymret

755 personer i alderen 18 år eller eldre, bosatt i Trøndelag, har deltatt i undersøkelsen.

95 prosent av deltakerne svarer at de opplever at varer og tjenester har blitt dyrere de to siste årene. Samtidig svarer 80 prosent at de i svært stor grad eller i noen grad er bekymret for at dette igjen vil påvirke privatøkonomien deres i tiden framover.

– Det er i aldersgruppen 30 til 50 år hvor flest er bekymret. Dette er ikke overraskende, da det er her vi finner barnefamiliene. De har ofte minst buffer, og en del kostnader det er vanskelig å komme seg unna. De trenger bilen for å komme seg til skole og SFO, og har barn som krever en del klær og utstyr. I tillegg har de kanskje akkurat kjøpt seg en større og mer kostbar bolig, forklarer leder analyse og strategi i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad.

Økte boliglånsrenter

68 prosent av de som har deltatt i undersøkelsen svarer at de i svært stor grad eller i noen grad er bekymret for økte boliglånsrenter i tiden framover. Her er det flest i aldersgruppen 18 til 40 år som er mest bekymret.

Valstad peker på at mange allerede har opplevd en dobling av boliglånsrenten fra det rekordlave nivået under pandemien.

Leder analyse og strategi i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad. Foto: Håvard Jensen

– Ifølge Norges Banks rentekurve skal boliglånsrenten dobles en gang til, fra rundt to prosent til i overkant av fire på de to neste årene. For de med mye gjeld vil dette ha stor innvirkning på månedsbudsjettet, og det vil også ha innvirkning på hva bankene kan gi i lån til nye boligkjøpere, forklarer Valstad.

Økte boliglånsrenter kan for mange gjøre det enda mer krevende for de yngste å etablere seg i boligmarkedet. Blant de over 60 år er ikke bekymringen like stor.

– Disse har opplevd langt høyere boliglånsrenter tidligere, og har i stor grad nedbetalt gjeld, mener Valstad.

Påvirker prisene

Valstad peker også på at økte boliglånsrenter betyr at bankene vil redusere hvor store lån de gir ut. Dette vil igjen bety at boligprisveksten stopper opp, at det vil ta lengre tid å selge en bolig og at balansen i boligmarkedet igjen blir mer normal etter pandemien.

– Akkurat når denne endringen treffer inn, er vanskelig å si. Vi forventer godt salgsmarked frem mot sommeren, og forbereder oss på at det kan bremse i andre halvår i år, sier Valstad.

Siden mai 2020 har Trondheim opplevd en boligprisvekst. De siste tolv månedene har prisene steget med 8,1 prosent, men tall fra Eiendom Norge viste at de forble uendret i april.

– Det er ikke noe som tilsier at vi vil få noe boligprisras, men mye av boligprisveksten vi får i år, har nook allerede kommet. Ingen blir nok overrasket om de går noe tilbake i andre halvår i år heller.

– Ikke bruk mer enn du har

Rønning mener det er sunt at flere er bekymret for økte kostnader og renter.

– Vi ser det på kundedialogen inn til banken også. Flere er bekymret og har blitt mer bevisst på egen økonomi. For de fleste er det dagligvarer og drivstoff som er de største utgiftspostene, mens vi i Midt-Norge har vært heldige med lave strømpriser, forklarer Rønning.

Privatøkonom i Sparebank 1 SMN, Eldar Rønning. Foto: Leif Arne Holme

Han peker på at det beste rådet er å skape struktur, samt planlegge innkjøpene sine.

– Med dagens digitale løsninger er det lett å se hva man bruker mest penger på. Har du bensin- eller dieselbil, følg med og fyll tanken når det er billigst. Det varierer enormt, sier Rønning, og peker på at det viktigste er å være mer nøysom med bruken av penger.

Han er ikke bekymret for at mange skal gå på en økonomisk smell, da bankene har lånt ut penger med en rentemargin på fem prosent. Rønning tror imidlertid det kan være lurt å forberede seg på at renta vil øke.

– Ta kontakt med en finansrådgiver og finn ut hva rentehevingene vil bety for månedlige utgifter. Juster deretter forbruket etter inntekten, og ikke bruk mer penger enn du har. Når alle utgifter øker, vil det merkes på lommeboka.