Det sier Tonje Renate Hustøft (36), som nylig startet opp podcasten «Inspirert». Selv bruker Tonje mye tid på å lese bøker og høre på podcaster om selvutvikling og ledelse. Slik kan hun holde seg inspirert hele tiden, forklarer hun.

— Nå kan jeg snakke med spennende folk, ikke bare høre på dem. Vi kan snakke om tema som jeg er interessert i selv, samtidig som andre blir inspirert av det vi snakker om.

Tonje hadde ingen erfaring med podcastproduksjon, men fant raskt ut at det ikke var mye utstyr som krevdes. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Inspirasjon, tankesett, ledelse og personlig utvikling er nøkkelord for tema i podcasten. Den skal være både faglig og sosialt forankret, påpeker Tonje, som har mange års erfaring som leder og HR-rådgiver i ulike bedrifter.

Tydelig prioriteringsliste

Tonje bor i dag i Buvika sammen med to barn, to bonusbarn og samboer. Selv om hun har vokst opp i Soknedal, er det Melhus som har vært «hjem» for henne, for hun har bodd i Melhus store deler av livet. Hun beskriver seg selv som en person med mye energi, noe som trengs når man skal sjonglere barn, jobb og tidkrevende hobbyer. I tillegg til podcast-produksjonen, står Tonje på startstreken i en stilling som leder for en HR- satsting i BDO. Hun vet at jobben vil ta mye tid og engasjement, men prioriteringslista ser hun helt tydelig for seg.

— Podcasten er hobbybasert, og på en klar tredjeplass på prioriteringslista. Jobben min er på andreplass, og familien min er alltid førsteprioritering, forteller Tonje.

Hun innrømmer at hun kanskje ikke har de mest normale hobbyene. Strikking og håndarbeid er ikke for henne. Når samboeren spiller playstation, bruker Tonje tiden på å lese selvutviklingsbøker eller jobbe med mentorprogram som er en del av hennes oppgaver som frivillig i fagrådet for Ung Arena i Næringsforeninga i Trondheim.

De første episodene av podcasten har høstet gode tilbakmeldinger og flere lyttere enn hun hadde sett for seg. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Barna bor hos Tonje og samboeren annenhver uke. De ukene de er hos sin far, vil hun bruke ettermiddager og kvelder til podcast-produksjon, når jobben gir henne mulighet til det.

— Denne uka har det vært en maraton med avtaler hver kveld. Slik kan jeg ikke holde på framover, fordi det vil gå på bekostning av mine verdier. Etter hvert skal jeg nok finne en god balansegang mellom jobb, familie og hobby.

Ble forundret av menneskene hun møtte

Mentaltrening og ledelse har vært hjertebarnet hennes siden 2007, da hun sto på bar bakke og skulle ta fatt på sin første jobb. Søsteren hennes jobbet hos søkemotoren Kvasir, og foreslo at Tonje også kunne jobbe der i ett år mens hun grublet over framtiden. Tonje selv tenkte ikke på seg selv som en typisk selger, men hoppet i det. Jobben skulle bli en øyeåpner, ett år ble til fire, og med seg i bagasjen tok hun hundrevis av kundemøter med ulike mennesker.

— Mennesker er så ulike, og jeg husker at det forundret meg. Noen kunne jeg koseprate med og selge til med en gang, andre måtte ha tall og harde fakta, mens noen var korte og det jeg opplevde som avvisende.

Jobben i Kvasir gjorde Tonje svært interessert i atferdspsykologi og kommunikasjon. Salgsresultater handler i stor grad om mål, handlingsplan og retning, mener Tonje, og hun har ikke tall på hvor mange bøker hun leste i denne tiden om akkurat dette. Interessen for fagfeltet har hun beholdt, og mange av verktøyene hun har lært, anvender hun både på jobb og hjemme. Rundt årsskiftet hvert år setter Tonje og samboeren seg ned for å se over året som har gått.

— Da lager vi «livshjul» og reflekterer over fjorårets mål, hva vi har fått til og hva vi må jobbe mer med, sant hva vi ønsker oss mer av i det kommende året. Livshjulet er et fantastisk verktøy for å evaluere hvor vi er, hvordan vi har det, og innenfor hvilke områder må vi endre for at vi skal være så lykkelig som vi ønsker. Ett av målene mine for 2022 var å lære meg noe nytt , og det er jo det jeg gjør med podcasten.

Interessen for menneskers tankesett vokste fram da Tonje jobbet hos Kvasir i 2007. Etter dette har hun lest utallige bøker om selvutvikling, ledelse og tankesett. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Hadde ikke tenkt på det før

— Nå burde jeg vel sagt at jeg hadde drømt om å starte podcast i mange år, men slik er det altså ikke, forteller Tonje.

Ideen kom som lyn fra klar himmel. Tonje og samboeren skulle opp midt på natta for å ta fly til Tenerife i sekstiden morgenen etter. Denne natta våknet Tonje brått, og den eneste tanken i hodet, var at hun burde lage en podcast. Det tok ikke langt tid fra ideen oppsto til ballen begynte å rulle. Før de ankom Værnes, var utstyret bestilt, og det ble mye strategiplanlegging fra solsengen i Tenerife.

— Da begynte jeg å ta kontakt med aktuelle gjester. Når jeg får en idé, skal den gjennomføres raskest mulig. Jeg er nok en utålmodig sjel, sånn sett.

Fra før hadde hun ingen erfaring med produksjon av podcast, og heller ingen formening om hvilket utstyr hun måtte bestille. Google ble redningen.

Å leve i tråd med sine verdier er viktig for Tonje, som forklarer at familien alltid vil være hennes førsteprioritering, foran jobb og hobbyer. Foto: Marthe Ingeborg Hammer

Vil gi folk viktige verktøy

Den natta ideen kom, scrollet Tonje seg gjennom karriereplattformen Linkedin, og kom over et innlegg som mentaltrener Tim Rudi la ut samme kveld. I det øyeblikket visste Tonje at hun skulle stole på seg selv og tørre å begi seg ut på ukjent farvann – og at hennes første gjest i podcasten, skulle være Tim Rudi.

— Han skrev om det å tørre å satse, og det å ikke la seg påvirke av negative tilbakemeldinger. Jeg har hørt på podcastene han har laget, og det var helt naturlig for meg at han skulle være den første gjesten.

I første episode snakket Tonje og mentaltreneren blant annet om det å gå på en smell, om negative tanker og «styggen på ryggen», og om hvordan man kan takle motgang på en bedre måte. Og om verdier, som for Tonje er essensen i det å finne lykken.

— Vi må leve i tråd med våre verdier. Mange opplever å gå på en smell, fordi de ikke definerer for seg selv hvilke verdier de vil leve etter, og heller går på akkord med seg selv, noe som fører til energitap.