Onsdag deltok hun i en debatt om omdømmet til havbruksnæringen under oppdrettsmessa Aqua Nor på Øya i Trondheim. I overskriften for debatten ble det stilt spørsmål om oppdrettsnæringen er den perfekte skyteskive. Det ble vist til eksempler fra media med påstander om stor antibiotikabruk, at fisken er full at tungmetaller og sterk forurensing rundt oppdrettsanleggene.

- Oppdrettsnæringen er en helt. Den lykkes i å skape arbeidsplasser, har et supert produkt og på messa her ser vi det store markedet av leverandørindustrien. Samtidig er inntrykket at det sutres. Det kler ikke oppdrettsnæringen. De må si ja, vi er store, vi skal lykkes og det skal ryddes opp, sier Myklebust.

Hun synes ikke næringen gjør nok for å forhindre negative virkninger som rømninger, sykdom og uhell.

- Når vi ser hvor stor og viktig næringen er, og selv om det gjøres mye bra så er det potensial for å gjøre mer, sier Myklebust.

- Ligner rovdyrdiskusjonen

Hun sammenligner konflikten mellom oppdrett og villaks med rovdyrkonflikten.

- Konfliktene ligner, det er store økonomiske interesser på spill. Det er en by og land diskusjon. Det kommer også folk fra byen og mener noe i rovviltdiskusjonen, sier Myklebust.

Samtidig påpeker hun at i konflikten om rovvilt og husdyrhold, så er partene enige om faktagrunnlaget.

- Det er mulig konfliktene rundt oppdrett er annerledes, og litt mer sammensauset. På rovvilt ble det gjort gode grep tidlig. Det ble satt sammen et faglig utvalg med alle parter, og vi har kunnskapsgrunnlaget plassert, sier Myklebust.

- Sauser sammen

Administrerende direktør Odd Strøm oppdrettsselskapet Nova Sea, hjørnesteinsbedrift i Lovund i Nordland, forteller at han er forundret over hva han leser og hører om næringen i riksmediene.

- Vi har anerkjennelse der vi driver virksomheten. Vi har en fenomenal tilhengerskare i kommuner, ordførere og lokalsamfunn, og lokalavisene behandler oss fint. Det er fiskeri og de siste årene oppdrettsnæringen som skaper lys i husene langs kysten. Jeg blir mest forundret over at oppegående folk som er godt utdannet, har en del enkle meninger, hvor de sauser sammen forurensing av fjorder og ødeleggelse av villaksen, sier Strøm.

Han er ikke enig i at oppdrettsnæringen sutrer.

- Vi føler samfunnsansvar og blir litt oppgitt. Vi har store tap når laksen rømmer, og uheldige miljøeffekter gjør at store verdier står på spill. Vi har en nullvisjon, men utilsiktede hendelser kan skje, sier Strøm.

- Umoderne industri

Tidligere journalist i Dagbladet, Dagens Næringsliv og NRK Brennpunkt, Arne O. Holm, representerte media i debatten. I dag er Holm redaktør i High North News, nettavisen til Universitetet i Nordland. Han tror ikke oppdrettsbransjen får tøffere behandling enn annen industri eller er mer utsatt for usanne myter.

- Vi er en så mett nasjon at vi ikke aksepterer spor av industrien. Mineralindustrien har samme problem som oppdrett. Industri som setter spor i naturen er umoderne, sier Holm.

Samtidig viser han til at oppdrettsnæringen i forbindelse med enkelte hendelser ikke viser aksept for miljøargumenter, og er for lite flink til vise hva den skaper.

- Den har ikke gått i bresjen ved alle utfordringer. Den er ikke flink nok til å vise frem lokalsamfunnene langs kysten, som for noen år siden var dømt til døden. Næringa må vise frem noe annet en egen rikdom. Rikdommen deres er ikke arv. Nyrike har alltid et problem i dette landet med å forklare sin rikdom, sier Holm.