- I august reiser vi i NTNU for første gang på tokt til den midtatlantiske ryggen, rett vest for Svalbard, for å hente opp prøver fra havbunnen. Med hjelp av innleid av offshorefartøy blir vi der i tre uker. Vi skal plukke prøver fra forskjellige områder, og vi forventer å gjøre noen nye ressursestimater, sier leder for NTNU havrom, Ingrid Schjølberg.

Enorme ressurser

Med på turen er blant annet professorer fra ulike deler av NTNU, stipendiatgruppe på 12, undervannsbåtsystem, borerigg, forskere innen leteteknologi, seismikkompetanse, biologer, kjemikere og geologer.

I 2013 estimerte NTNU-forskere verdien av mineralforekomster som gull, sølv, sink og kobber på havbunnen ved Svalbard til 1000 milliarder kroner. I mange år er det snakket om de store uutnyttede ressursene i havet, og en del er forsket på gjennom årene. Men fortsatt er det enorme områder som ikke er utforsket, og som kan løse de knappe matressursene som finnes med tanke på at vi blir flere og flere mennesker på jorda.

- Det er store verdier på havbunnen, men det er viktig at det tas opp på en bærekraftig måte. Uansett mener jeg det er viktig at vi setter i gang med letevirksomhet for å kartlegge ressursen. Deretter kan vi bestemme oss for om vi skal utvinne eller ikke, sier hun, og legger til at det foreløpig ikke er et klart regelverk på området.

Hun peker også på konseptutredninger som må gjøres. Skal man skille stein og mineraler på havbunnen, eller skal man ta det opp på farytøy, skille det og slippe restene ut igjen er et av flere spørsmål som hun håper det kan komme klarere svar på i løpet av uka.

Størst i Norge

- Universitet i Bergen har gjort flere tokt, men da med mye fokus på biologi og litt geologi. Men vi har en større bredde, og ser på teknologiutviklingspotensialet. Det blir kjempespennende, og vi blir det største teamet i Norge, sier Schjølberg, som selv blir med på turen.

Denne uken har hun ansvaret for seminaret Ocean Week på Gløshaugen. Etter suksessen i premiereseminaret i fjor er over 400 personer, som på en eller annen måte er involvert i havrommet, påmeldt nå. Over 60 personer, hvorav flere av verdens fremste forskere innenfor temaet, skal foredra.

Tross mange foredrag og mange tema, mener Schjølberg at det nettopp er gruvedrift på havbunnen som er ukas viktigste tema.

- Det er så stort potensiale, og en så stor mulighet for Norge. Vi har både kompetansen og teknologien som trengs for å forske videre på dette, sier Schjølberg.

Starten på noe nytt

- Hva forventer du deg av årets Ocean Week?

- Jeg forventer at vi gjennom ulike presentasjoner og dialoger kan vise frem både spennende havromsforskning, ny teknologi og nye muligheter for Norge. Ocean Week skal være starten på noe nytt for Trøndelag og Ålesund. Vi skal sette Midt-Norge på kartet som en hovedstad for gründervirksomhet for forskning som bidrar til ny marin næringsvirksomhet og til å løse utfordringer som for eksempel lakselus, sier hun.

I går var temaet miljøutfordringer med havbruk - fra både et biologisk og teknologisk perspektiv. Tirsdag er det nettopp gruvedrift på havbunnen sett fra et miljø-, teknologi, - og samfunnsmessig perspektiv. Onsdag diskuteres maritim transport, mens Tekna, LO og Ap har seminar med fokus på hvordan man kan utnytte ressursene i havet. Her møtes politikere, forskere og næringslivet. Blant annet kommer Ap-leder Jonas Gahr Støre.