Frati gjenåpnet i fjor i nye og større lokaler ved Torvet etter over 40 år i Munkegata.

Tallene viser at flyttingen ble en suksess. Restauranten hadde i fjor inntekter på 35,2 millioner kroner, som var en økning fra 18,9 millioner i de gamle lokalene i 2014.

- Det har blitt mye bedre enn vi hadde turt å håpe på, sier Michael Minervini, om det som var Trondheims første italienske restaurant da den åpnet i 1973.

Restaurantfamilie

Gjennom sitt investeringsselskap Tokle AS er Minervini eneeier av Frati, og kontrollerende medeier i spisestedene Una Pizzeria e Bar, Aisuma, Banksalen og Bari.

Konsernregnskapet til Tokle omfatter også to eiendomsselskaper. Fjorårsregnskapet viser samlede inntekter på 133,5 millioner kroner, sammenlignet med 117,7 millioner året før.

Resultatet før skatt endte på 14,3 millioner kroner, som var rundt 700 000 lavere enn i 2014.

Minervini er kortfattet om selve regnskapet, men bekrefter at han er veldig fornøyd. Kokken Bernard Saverimuthu og Thomas Engel Nilsen medeiere i flere av restaurantene, og Minervini sier at de skal ha en veldig stor del av æren for resultatene.

- Uten dem hadde vi ikke fått til noe i nærheten av dette, og det samme gjelder de ansatte, sier Minervini, som anslår at de nå har rundt 120 personer ansatt til sammen.

Yngst og størst

Pizzeriaen Una åpnet på Solsiden i 2013, og er dermed den yngste av restaurantene i Tokle-konsernet. Allerede i 2014, det første hele driftsåret, hadde den inntekter på 46,1 millioner kroner.

I fjor steg inntektene med ytterligere 800 000 kroner, og Una er dermed klart størst av de forskjellige spisestedene. I tillegg er restauranten også den mest lønnsomme. Den hadde i fjor et resultat før skatt på 5,5 millioner kroner, som var omtrent det samme som året før.

Minervini selv kaller Una «en fantastisk historie».

- Det er takket være fantastisk jobb av dem som springer på gulvet. Den har blitt tatt godt imot av gjestene, og det er vi stolte av, sier han.

Nyåpning

Nylig åpnet Minervini også restauranten Kolonialen på Bislett i Oslo sammen med Maaemo-gründer Pontus Dahlström. Han forsikret da om at Trondheim fortsatt var hans sted, og snart åpner han også en ny stor bryggeripub i kjelleren under Frati.

Sammen med gjenåpningen av Frati startet de også brygging av eget øl, og puben vil snart åpne under navnet ØX tap room. Minervini sier at ØX er deres forkortelse for Føniks, som er navnet på bygningen hvor også oljeselskapet Det norske holder til.

- Det begynner å nærme seg, og vi skal åpne i løpet av høsten. Tidspunktet er ikke helt bestemt, men i slutten av september eller starten av oktober skal vi være oppe og gå, sier Minervini.

Utover det har han ingen andre planer om nye etableringer. Allerede da Aisuma åpnet i 2008 lovte Minervini at «dette blir den siste plassen jeg åpner», og han sier at restaurantvirksomheten allerede har vokst seg langt større enn han tidligere kunne se for seg.

Snart åpner Minervini ny bryggeripub i kjelleren under Frati. Foto: Håvard Haugseth Jensen