Mandag ble prototyp nummer to av dronen vist frem for eierne i Blueye Robotics i bassenget på Marintek i Trondheim.

Tidligere på dagen hadde også en annen undervannsdrone blitt presentert nettopp her, nemlig slangeroboten til Eelume. En annet trondheimsbasert gründerbedrift.

Men de to dronene er vidt forskjellige. Mens Eelumes drone skal brukes til inspeksjon og vedlikehold av olje- og gassinstallasjoner, har Blueye som mål at deres drone skal bli allemannseie. Den filmer i HD-kvalitet og tilsvarer undervannsversjonen av dronene som i dag brukes i luften.

- Dronen festes til en flytebøye og kommuniserer med telefonen din, Ipaden din, pc-en din eller mac-en din via en wifi-sender. Du kan sende den flere hundre meter utover sjøen, og dykke til oppimot 100 meters dyp med den. Den styres ved hjelp av en app du laster ned, forteller administrerende direktør og gründer, Erik Dyrkoren.

Samlet inn 2,4 millioner kroner

Grunnen til at dronen ble vist frem, var at selskapet holdt generalforsamling. 55 av eierne møtte frem og fikk en demonstrasjon.

Du kan se en video fra demonstrasjonen i videovinduet øverst i saken.

Totalt har gründerbedriften nå 251 eiere, etter en pengeinnsamling som ble gjort via Facebook tidligere i år. Det ga 2,4 millioner kroner i egenkapital.

- Dette var viktig for oss finansielt. Samtidig bekrefter det at det er stor interesse for den, mener Dyrkoren.

Trenger flere ansatte

Målet er å skru opp tempoet på utviklingen av dronen slik at produksjonen kan starte opp allerede i høst, med salgsstart i 2017.

Til det trenger selskapet flere ansatte, og mer penger. Derfor var fremtidig investering også et tema på møtet.

- Vi fikk godkjenning av generalforsamlingen for vår modell til å hente inn kapital. Klarer vi å følge planen for teknisk utvikling er det ikke sikkert vi trenger så mye penger før vi kan starte forhåndssalg. Går det bra, kan vi bruke forhåndssalgene som garanti og skaffe oss lån, sier Dyrkoren.

Hvis tidsplanen ryker, må selskapet imidlertid hente inn mer penger.

- Da er det snakk om å hente inn ti millioner kroner. Men det må vi komme tilbake til på høsten, sier Dyrkoren.

Styreleder i Blueye Robotics er oljegründer Erik Haugane. Haugane kom inn i bedriften etter at han sluttet i Det norske, og bestemte seg for å følge opp en håndfull bedrifter han hadde tro på.

Skal koste 20 000

For at dronen skal bli aktuell for vanlige forbrukere, har gründerne satt et prismål på 20 000 kroner. Helst ønsker Dyrkoren å komme under dette.

Målet er å selge rundt 100 droner det første året, forteller gründeren.

- Får dere til å produsere dronen så billig at den ikke koster mer enn 20 000 kroner?

- Hvordan prisen blir på de 100 første må vi se, men målsettingen ligger fast. For å få det til må vi over til et lavkostland for å få den produsert. Vi ser også på mulighetene for å bruke lokale produsenter av enkeltkomponenter både i Leksvik, Selbu og Røros, sier Dyrkoren.

- Hvem er de typiske brukerne dere sikter dere inn mot? De som bruker den ut fra fjæresteinene, eller de som tar den med på ekspedisjoner i båt?

- Begge deler. I og med at den får en wifi-sender, kan den kjøre flere hundre meter, ja kanskje noen kilometer, ut fra fjæresteinene. At den kan dykke til 100 meters dyp gjør det også mulig å utforske deler av kysten som aldri har blitt utforsket før, sier Dyrkoren.

Er du interessert i nyskaping bør du lese om en annen spin-off-bedrift fra NTNU som er spådd en særs lysende fremtid. Les saken om Nuria Espallargas (36) som klarte det umulige (PLUSS).

Dette er BluEye Robotics-teamet. Fra venstre: Rune Hansen, Erik Dyrkoren, Borja Serra og Christine Spiten. Foto: Blueye Robotics
Styret i gründerselskapet består av Hans Olav Torsen (Proventure) (f.v.), Erik Wold (NTNU TTO), Ulla Sommerfelt (EGGS Design), Martin Ludvigsen (Professor NTNU Marin), Erik Haugane (styreleder) og Erik Wold (ikke avbildet). Til høyre administrerende direktør Erik Dyrkoren. Foto: Blueye Robotics, Adresseavisen
55 aksjonærer møtte opp til generalforsamlingen i Blueye Robotics som ble avholdt på Marintek i Trondheim. Foto: Blueye Robotics, Adresseavisen