- Har du et minutt?

På vei gjennom bilanlegget på Bergsmoen i Grong går det ikke mange øyeblikk mellom hver gang noen vil ha et ord eller ti med Svein Nordbakk (40), eier og driver av Namsen Auto AS. Det er ekstra hektisk den dagen Adresseavisen er på besøk. I tillegg til vanlig salg av personbiler og bobiler, er det denne dagen åpning av den årlige bobilfestivalen Camp Namsen.

Guldbruna ögon

300 bobiler fra hele landet er på vei inn på det store bilanlegget på Bergsmoen. Mange av dem er hans kunder. De kommer igjen og igjen. Dagen etter skal Vikingarna og selveste Christer Sjögren komme, Nordens ukronede konge av dansebandmusikk.

foto
Størst: I Grong nord i Trøndelag, i et av de tynnest befolkede områdene i landet, der er Namsen Auto blitt Norges største forhandler av bobiler.

Dagen før «Guldbruna ögon» og «Blue Hawaii» er det altså særlig hektisk på Bergsmoen, men selv på en vanlig hverdag er det full fart og godt og vel.

Størst i landet

- Dette er «menigheten». Dette er bobilfolk som er glade i dansebandmusikk, sier Svein Nordbakk. Han startet Namsen Auto for elleve år siden. Bedriften er blitt en formidabel suksess. Fra et av de tynnest befolkede stedene i Norge, er Namsen Auto blitt landets største forhandler av bobiler. I fjor solgte Svein Nordbakk 486 bobiler og 800 personbiler.

Bilselger i særklasse

Ingen som har sett Svein Nordbakk i aksjon trenger å være i tvil om at libyggen – han er opprinnelig fra Sørli i Lierne – er bilselger fra tærne opp til hårrøttene. Et av hans markedsføringsgrep er at han for fem år siden startet Camp Namsen. Det er en kombinasjon av festival og salgsmesse. I fjor solgte han 50 bobiler i løpet av festivalen. I år ble det 44.

foto

Kundeklister

Han har klistret kundene til seg. I markedet for fritidsbåter er fenomenet trefots-syke vel kjent. Den samme lidelsen herjer bobilfolket. Neste år, eller om to måneder, skal de ha en bil som er litt større og enda litt bedre enn den gamle. De kommer tilbake til Svein. Igjen og igjen. Han kjenner kundene. «Menigheten» sin som han kaller dem. Han vet hva slags bobil de har nå, hvilken bil de hadde sist og hvilken modell de sikler etter og med stor sannsynlighet vil kjøpe neste gang.

foto
Fikser: - Å reparere bobiler handler veldig mye om elektronikk, slik det er også for personbiler, sier Kurt Husvåg (til venstre). Han jobber på verkstedet i Namsen Auto. Daglig leder Svein Nordbakk til høyre.

12 mill. i lån fra staten

Tilstrømmingen til bilanlegget på Bergsmoen i Grong har vært så stor at Svein Nordbakk har investert 31 millioner kroner for å utvide og oppgradere. Av dette er 12 millioner kroner lån fra Innovasjon Norge.

- Hvorfor skal staten bidra til å støtte en bilforhandler?

- Fordi dette sikrer arbeidsplasser i bygda. Vi er den største private arbeidsgiveren i Grong. Det er fire bilforhandlere i Grong. Det er den største næringsveien i kommunen, sier Nordbakk.

- Klapp på skuldra

Han legger til:

- Det er også viktig at vi som brenner for noe får klapp på skuldra, en anerkjennelse fra samfunnet som viser at det vi holder på med betyr mye. Dette er uten tvil verdiskaping, sier Svein Nordbakk.

foto
Hytte på hjul: Bobilforhandleren i Grong har skjønt at mange nordmenn vil ha hytte på hjul.

Det banker på kontordøren hans igjen. Det er stadig noen som vil ha avklart noe, konfirmert en beslutning, eller ønsker forankring hos sjefen. Han kaller seg selv for kontrollfreak. Det kan forklare hvorfor medarbeiderne til stadighet vil ha et ord med ham. Det er 39 ansatte i Namsen Auto, 14 av dem på Øysand. Namsen Auto AS har hatt så stor suksess at Svein Nordbakk i mars åpnet en bilbutikk på Øysand i Melhus, like ved Trondheim.

643 mill. i omsetning

I 2017 sørget salg av 486 bobiler og 800 personbiler for at Namsen Auto fikk en omsetning på 643 millioner kroner. Av dette kommer størstedelen fra Grong. Overskuddet ble 20 millioner kroner.

- Alt er pløyd tilbake i bedriften, som egenkapital i utvidelsen. Omsetningen vil bli anslagsvis 700 millioner i år. Overgangen til elbiler gjør folk er mer usikre på hvilken bil de skal kjøpe. Derfor er personbilmarkedet litt tregt akkurat nå, sier Svein Nordbakk.

foto
Festival: Namsen Auto er landets største bobilforhandler, delvis takket være en årlig bobilfestival, som også i år samlet flere hundre bobiler på Bergsmoen i Grong.

Hytte på hjul

Han kan glede seg over at bobilfolket ikke er trege. Utenfor treffer vi Kay Laugen (43). Han tilhører «menigheten». Laugen har kjøpt flere bobiler hos Svein Nordbakk.

- Hytta ble lite brukt, så da ble det bobil, sier oljearbeideren fra Rørvik.

foto
Kunde: Kay Laugen fra Rørvik sverger til bobil. Han har kjøpt flere hos Svein Nordbakk og Namsen Auto.

Egil Fjellstad (73) fra Tromsø er en annen trofast kunde som kommer til Namsen Auto igjen og igjen for å kjøpe bobil. Som så mange andre den helga tar han det som en tur å komme til Grong for å slå av en prat, snakke bil og høre dansebandmusikk. Men nordlendingen setter også pris på stillhet.

- I neste uke skal jeg på fisketur på Finnmarksvidda. Med bobilen, selvfølgelig, sier Egil Fjellstad.