- Vi vil gjerne ha eksterne søkere. Vi ønsker oss mennesker som har kompetanse som vi selv mangler eller har for lite av. Det gjelder blant annet innen markedsforståelse, innovasjon og entreprenørskap; gjerne folk som har næringslivsbakgrunn, sier Toril N. Hernes, prorektor for nyskaping ved NTNU.

INSPIRASJON: NTNU har hentet ideen om innovasjonsledere fra universitet i Leuven i Belgia. - Vi har hentet inspirasjon i Leuven og har tilpasset opplegget til våre behov, sier Toril N. Hernes, prorektor ved NTNU.

Skal styrke bindeledd

LES OGSÅ: NTNU og Telenor åpnet felles testlab

De 15 stillingene skal lyses ut i løpet av april. Med dette skal NTNU styrke posisjonen som ledende i innovasjon og nyskaping blant norske universitet.

-Vi satser mer enn noensinne på nyskaping. Vi gjør det på flere måter, og dette er ett av virkemidlene, sier Hernes.

Oppgaven for innovasjonslederne blir å søke i forskningsresultater som kan føre til nyskaping. Videre skal de bidra til å forsterke bindeledd mellom fagmiljøene i universitetet og TTO, som er NTNUs enhet for å føre ideer over til en bedrift og kommersiell fase.

- De skal også bidra til å forsterke kultur for innovasjon, understreker Hernes.

LES OGSÅ: Etterlyser innovasjon i innovasjonssentre

Har plukket ut fagområdene

Allerede har universitet plukket ut 15 områder som skal få tildelt hver sin innovasjonsstilling.

- Vi har hatt en intern utlysning der vi ba fagmiljø som ønsker en slik funksjon om å søke. Vi fikk positivt svar fra hele 29 ulike miljø, der alle fakultetene var representert. 15 av dem ble valgt ut med bakgrunn i gitte kriterier, og vil få hver sin innovasjonsleder. Vi hadde opprinnelig tenkt å prøve ut 4–6 pilotområder, men siden vi fikk så stor respons i fagmiljøet, og så gode søknader, bestemte vi oss for å satse på 15 alt fra starten, sier Hernes.

HELSEFORSKNING: To områder innen medisinsk forskning vil få hver sin av de nyopprettede stillingene som innovasjonsledere ved NTNU. Bildet er fra plassen foran Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital.

Næringslivsfolk

Prorektoren ved NTNU understreker at det til enkelte av stillingene sannsynligvis vil bli stilt krav om doktorgrad på det aktuelle fagområdet.

- På andre områder vil det være viktigere med erfaring. Jeg håper vi også får søkere med bakgrunn fra næringsliv, offentlig sektor, eller andre steder utenfor universitetets egne vegger, sier Hernes.

LES OGSÅ: NTNU og Sintef gjør rent bord

Hun er ikke redd for at NTNU med dette visker ut skillet mellom hva som er universitetets rolle og hva som er næringslivets rolle med å ta ideer ut i verden og omsette dem til arbeidsplasser og verdiskaping.

- Jeg håper og tror at næringslivet vil synes at dette er bra. NTNU er allerede ledende i Norge på nyskaping og innovasjon. Nå skal vi bli enda bedre, sier Hernes.

INVITERER: Toril Nagelhus Hernes og Gunnar Bovim, henholdsvis prorektor og rektor ved NTNU, inviterer folk utenfor universitetet til å jobbe med innovasjon sammen med professorene og de andre forskerne.

Idé fra Belgia

NTNU har videreutviklet ideen om innovasjonsledere fra universitetet i Leuven i Belgia. Universitetet der blir holdt frem som et av de ledende i Europa på innovasjon og nyskaping. Akkurat nå har det belgiske universitetet 32 lignende stillinger som det NTNU skal opprette.

- Vi har hentet inspirasjon der og har tilpasset opplegget til våre behov. Stillingene som innovasjonsledere blir lyst ut som engasjementsstillinger i tre år. Blir dette en suksess, så vil vi videreføre dette strategiske programmet, sier Hernes.

- Nyskaping er fag

- Det er viktig å forstå at nyskaping og innovasjon i selg selv er en fagdisiplin. Sammen med utdanning og forskning, er innovasjon et av NTNUs kjerneområder. Her ved NTNU har vi allerede fagkompetanse innen dette området ved flere fakultet, blant annet knyttet til Entreprenørskolen og i Engage, som er et senter for fremragende undervisning gjennom entreprenørskap. Disse miljøene blir viktige for et nytt mentor- og nettverksprogram som vi nå utvikler for innovasjonslederne. Vi vil også inkludere i programmet flere andre ansatte som jobber med innovasjon, så rundt 30 personer vil være tilknyttet den nye innovasjonsordningen, sier Toril N. Hernes.

LES OGSÅ: Campusplaner: NTNU vil ikke utvikle Elgeseter gate

To andre tiltak

Hun opplyser at NTNU også sjøsetter to andre ordninger for å styrke innovasjonskultur og utvikle muligheten for å skape noe nytt fra forskningsbasert kunnskap.

- Vi har utpekt prodekaner for innovasjon og nyskaping ved alle universitetets fakulteter og etablert et felles innovasjonsforum. Videre lanserer vi en ordning som gjør det mulig for stipendiater som har en idé til en innovasjon om å utvikle ideen etter PhD- innlevering. De vil da få lønn i et halvt år ekstra, sier Toril Nagelhus Hernes.

Dette er områdene som har søkt om og fått tildelt hver sin stilling som innovasjonsleder. Hvem som får jobbene blir avgjort etter utlysninger, søknader og ansettelser. Fakultet først, fagområde/institutt/senter sist:

  • Arkitektur og design, nullutslippsbygninger i smarte byer.

  • Det humanistiske fakultet, ulike fagområder.

  • IT og elektroteknikk, ulike sider ved energi og digitalisering.

  • IT og elektroteknikk, kunstig intelligens, stordata og tingenes internett.

  • IT og elektroteknikk, institutt for elektroniske systemer.

  • IT og elektroteknikk, kybernetikk og autonome systemer.

  • Ingeniørvitenskap, energi, særlig vannkraft, Hydrocen.

  • Ingeniørvitenskap, grønt skifte i bygd miljø.

  • Ingeniørvitenskap, NTNU Havrom.

  • Medisin og helsevitenskap, ultralyd.

  • Medisin og helsevitenskap, toppidrettsforskning og hjertetrening.

  • Naturvitenskap, metallproduksjon.

  • Naturvitenskap, kjemisk prosessteknologi.

  • Samfunns- og utdanningsvitenskap, universitetssskole.

  • Økonomi, Engage: grønt skifte i energisektoren.

Banebrytende: Forsker Zahra Ghadyani mener det er en revolusjon igang, inne på laben til Norfib. Her utvikles et fiber av silikon som kan omgjøre solenergi til strøm. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen