I konferansesenteret til Clarion på Brattøra summer studenter og nyutdannede rundt fra bod til bod. I bodene står representanter fra forskjellige bedrifter i Trøndelag.

Ved en av bodene står Thordis Bjørnsdottir fra Island. Hun studerer spill- og opplevelsesteknologi ved Nord universitet på Steinkjer, og er en av rundt 70 studenter fra universitetets to campus i Nord-Trøndelag har kommet til for å knytte kontakter i det trønderske næringslivet.

– Jeg er her på jakt etter en sommerjobb. I fjor fikk jeg meg jobb nesten med en gang, men nå har jeg lett i over to måneder uten å få noe, sier Thordis Bjørnsdottir.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Åpen for alt

Bjørnsdottir står ved boden til Sandvik Teeness og får demonstrert hvordan teknologien deres demper vibrasjoner i industrielt verktøy.

– Jeg har fagbrev som elektriker, så jeg ønsker meg enten en jobb innen det, eller en jobb som er relevant for utdanningen min. Men jeg er åpen for alt. Det viktigste er at jeg får en, og jeg har fått overraskende mange gode tips her, sier hun.

– Vi arrangerer dette fordi vi ønsker at Trøndelag skal bli flinkere til å holde på den kompetanse vi har, sier Kenneth Stoltz, kommunikasjonsansvarlig i Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT).

De har arrangert messen «Trøndelagsdagen» siden 2012, og målet er å få vist frem trøndersk næringsliv for studenter og nyutdannede uavhengig av hvor de studerer.

For alle

– NTNU har tidligere vært kjempeflinke til å arrangere karrieredager og bedriftspresentasjoner, men der er det ofte større bedrifter som kommer. Vi ville arrangere noe for alle bedrifter i regionen, i tillegg til at vi ville ha det uavhengig av studiestedene slik at hvem som helst kunne komme, forklarer Stoltz.

Ved boden til Sandvik Teeness er de godt fornøyde med akkurat det.

– Det er veldig viktig for oss å kunne vise oss frem her ettersom det ikke er så mange som kjenner oss fra før, sier en av bedriftens representanter, Kristoffer Bjørnstad.

– Det er vel rundt 100 personer som har stoppet opp og pratet med oss, og rundt halvparten har registrert seg for videre kontakt, legger kollega Ståle Lund til.

Jobbsøker

Fra boden til Kysttrainee kommer en kar gående med brosjyrer og tøyposer. En samler seg raskt opp endel profileringsprodukter på en slik dag.

– Jeg er arbeidsledig og leter etter jobb. Da er det lurt å komme seg ut og faktisk møte arbeidsgivere. I tillegg er det jo ikke så lett å få seg jobb for tiden, så alt må vurderes, sier Ole-Sivert Vestre Hauge.

Kysttrainee jobber for å mette behovet for unge personer med høy utdanning langs kysten. Hauge jobbet tidligere som industrirørlegger ved et verft på Sunnmøre, og er utdannet maskiningeniør ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Nå er han tilbake på høgskolen som i mellomtiden har rukket å bli et universitet.

– Jeg holder på å ta noen ekstrafag innen maskiningeniør på NTNU nå. Det var det som ble løsningen i en mellomperiode. Men jeg fikk fot for Kysttrainee. Søknadsfristen er i morgen, så det er bare å komme seg hjem for å skrive søknad, sier han.

Men det er ikke alle som er her for å finne en jobb. Noen går bare rundt i et forsøk på å finne ut hva de vil.

Usikker

– Jeg sliter veldig med å bestemme meg for hva jeg vil i fremtiden, og det er ekstra vanskelig ettersom jeg ikke snakker norsk, sier Julie Weidemann.

Hun er fra Frankrike og har for tiden praksis som lærerassistent ved forskjellige skoler i Trondheim. Egentlig kom hun bare til messen fordi kompisen Radoslaw Olejnik skulle hit.

– Jeg er nettopp ferdig med en bachelor i arkitektur ved NTNU og har et halvår fri før jeg begynner på mastergraden min, så jeg leter etter en jobb for det halvåret. Og i tillegg er det jo en fin mulighet til å øve på norsken, sier polakken.

Totalt anslår kommunikasjonsdirektøren i NiT at rundt 1500 personer har vært innom messen i løpet av dagen, omtrent det samme antallet som i fjor.

– Det snakkes stadig om at folk blir sagt opp på grunn av nedskjæringer, men her i dag har vi bedrifter fra over 40 trøndelagskommuner som leter etter nye potensielle ansatte. Det viktigste for oss er at studentene får et utbytte av det, avslutter han.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast

foto
Det er Næringsforeningen i Trondheimsregionen som arrangerer Trøndelagsdagen. Kommunikasjonsansvarlig Kenneth Stoltz antar at rundt 1500 personer var innom. Foto: Vegard Eggen
foto
Arbeidsledig: Ole-Sivert Vestre Hauge kommer fra verftsnæringen og er nå på jakt etter ny jobb. Foto: Vegard Eggen
foto
Radoslaw Olejnik(i midten) brukte messen til å lete etter jobb, mens Julie Weidemann(t.h.) er usikker på hva hun vil bli. Her sammen med kompisen Ståle Lund. Foto: Vegard Eggen