- Skipakrok har aldri fungert som en plass eller byrom. Skulpturen tar all plassen, og den verneverdige gården i Kjøpmannsgata 36 blir stående og forfalle, sier Åm, som sitter i bystyret for Venstre.

I et privat forslag går Åm inn for at plassen Skipakrok og Kjøpmannsgata 38 omreguleres, slik at Skipakrok blir en del av eiendommen i nummer 38 igjen.

Før jul la boligbyggeren Villaservice hele utbyggingen av Kjøpmannsgata 36–38 på is. Bakgrunnen var at et klart flertall i bystyret ville si nei til å rive dagens bygningsmasse, slik at det kan bygges nye boliger og næringslokaler i fire etasjer på de to tomtene.

LES PÅ PLUSS: Det blir ingen riving av Kjøpmannsgata 36

Omregulert i 95

Nummer 36 er et vernet bygg fra 1840, hvor butikken Løplabbet tidligere har holdt til. Bygården i nummer 38 brant ned i 1959, og i 1995 ble halve tomta regulert til trafikkområde. I 1997 ble monumentet som markerer Leiv Eirikssons reise fra Nidaros til Vinland satt opp på plassen Skipakrok, fordi det ble antatt at dette var arnestedet for Trondheims utvikling som by. Nyere arkeologiske utgravninger har sådd tvil om det.

- Vi må se på muligheten for å tilbakeføre det som er Skipakrok til nummer 38. Ellers vil den halve tomta sannsynligvis bli stående ubebygd og den verneverdige gården i 36 blir stående og forfalle, sier Åm.

- Ikke presedens

Dersom Åm får flertall i bystyret for å tilbakeføre Skipakrok, frykter han ikke at det dannes et inntrykk av at utbyggere får det som de vil, bare de lar gamle bygg stå og forfalle.

- Dette er ikke en sak som danner presedens på noen måte. Her har det vært en opprinnelig bebyggelse, så har kommunen halvert tomta. Det er forståelig at det er vanskelig for utbygger å bygge slik det er i dag, sier Åm.

- Hilser velkommen

Administrerende direktør Odd Einar Eriksen i Villaservice sier de er takknemlig for alle initiativ som fører til at det kan bygges i Kjøpmannsgata 38.

- Jeg er ikke presentert for detaljer, og det er en utfordring at kommunen eier halve eiendommen. Men jeg hilser initiativet velkommen, sier Eriksen.

- Kommunen må selge

Dersom Skipakrok blir tilbakeført til nummer 38, kan det være aktuelt å bygge ut selv om Villaservice ikke får lov til å rive nummer 36.

- Et nybygg må ha tilstrekkelige kvaliteter for markedet og et tilstrekkelig omfang for å være kommersielt interessant. Da kan man ta seg råd til å pusse opp 36, som er et underskuddsforetak. Det blir ikke gjort noe med 36 isolert sett, hvis det ikke skjer sammen med et nybygg. For at det skal være mulig, må kommunen være villig til å selge dette arealet til oss, sier Eriksen.

Behandles i bystyret i vår

Åm ser for seg at ved en tilbakeføring til opprinnelige Kjøpmannsgata 38, kan det være mer attraktivt for utbygger å bygge i tradisjonell kvartalsbebyggelse.

Kommunalråd og gruppeleder i Arbeiderpartiet, Geir Waage, vil foreløpig ikke kommentere forslaget fra Åm. Bystyret vil torsdag sende forslaget til byutviklingskomiteen, som vil ta stilling til det og sende det tilbake til bystyret. Waage regner med det vil bli behandlet i bystyret i mars-april.