- Det er klart vi er skuffet, sier Kirsten Schultz i Midtbyen Management og Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

En av mange regntunge dager denne junimåneden i Trondheim, legger de to frem tall som viser at folk brukte mindre penger i Midtbyen frem til 31. mai i år sammenlignet med samme periode i 2016. Nedgangen kommer etter tre år med beskjeden vekst for butikkene og spisestedene i Trondheim sentrum.

Retting: Tidligere i denne artikkelen sto det at tallen var for første halvår, men det er altså kun for årets fem første måneder.

Målet for Midtbyen, satt av samarbeidspartnerne Trondheim kommune, Midtbyen Management og Næringsforeningen, er på 5 prosent i tillegg til prisveksten som i år er anslått til 2-2,5 prosent.

Isteden er det altså lavere omsetning nå enn første del av fjoråret.

foto
Nedgang: Kirsti Schultz og Berit Rian legger frem tall for omsetningen i Midtbyen som går i motsatt retning av målet de har satt seg.

Les også: Spisestedene sørger for økt omsetning i Midtbyen

Les også: City Syd kan bli størst igjen i jubileumsåret

Mangler en god forklaring

En indikator basert på innrapporterte tall fra 110 handelsbedrifter og serveringssteder, viser en total omsetningsnedgang på 4,29 prosent. Noen god forklaring har de ikke på nedgangen som ser ut til å gjelde de fleste bransjer innen handel.

- Det er ikke godt å si. Vi hadde en noe uforklarlig god april i fjor som gjør at tallene vi sammenligner med er ganske gode. Men vi har sett en nedgang, egentlig, siden oktober i 2016, sier Schultz.

- Hva med en så enkel faktor som været?

- Vi vil ikke skylde på noe. Likevel er det jo klart at været spiller inn. Økt netthandel er en annen faktor. Men for oss handler det nå om å jobbe enda hardere for å trekke folk til Midtbyen, sier Kirsten Schultz.

Les også: Må delvis stenge Torget

Bokhandlerne mest ned

Aller dårligst prosentvis utvikling har det, ifølge indeksen, vært i kategorien bok og papir, som hovedsakelig betyr for bokhandlere i Midtbyen. Her har nedgangen for butikkene som rapporterer inn vært på hele 15,3 prosent.

- Forklaringen er sammensatt. Bokbransjen er generelt ikke en bransje i vekst. I tillegg er det tilfeldigheter som spiller inn, som det at vi ikke har hatt så mange store titler utgitt dette halvåret, sier butikksjef ved Nordli i Nordre gate, Kjersti Eriksen.

foto
Mest nedgang: Bokhandlerne gikk mest ned i omsetning fra januar til juni. Butikksjef Kjersti Eriksen ved Nordli i Nordre sier årsaken er sammensatt.

- I tillegg mister vi inntekter for eksempel når Folkeuniversitetet legger ned et studium som de har gjort med jusstudiet her i Trondheim, sier Eriksen.

En annen bransje som har slitt med nedgang i omsetningen den siste tiden, er sportsbutikkene. Innenfor elveslyngen, som definerer bydelen Midtbyen, har sport en nedgang på 11,53 prosent så langt i år.

Dette er likevel en betydelig mindre bransje volummessig enn den desidert største bransjekategorien på listen, tekstil. Klesbutikkene står for to tredeler av den totale omsetningen denne indikatoren er basert på. Og en nedgang på over 6 prosent for tekstil, utgjør i kroner og øre en god del mer, riktig nok fordelt på flere, enn for de andre kategoriene.

Les også: 2500 flere reiser i bil til Midtbyen daglig

Ned hos fire av fem

I et av Trondheims største kleskonsern, Kleinsgruppen, har administrerende direktør Robert Klein registrert nedgang i fire av fem Midtbyen-butikker så langt i år. Kleins i Nordre gate, på Byhaven samt Companys og Park på Trondheim Torg har alle omsetningsnedgang. Bare Lounge i Olav Tryggvasons gate har vekst så langt i år av Kleins butikker i Midtbyen.

- Totalt har butikkene våre i Midtbyen en nedgang på rundt 3 prosent så langt i år. Av alle butikkene våre i Trondheim og i Oslo-området, har fem vekst og seks butikker nedgang. I tillegg til de fire i Midtbyen, er det lavere omsetning i våre to butikker på Sirkus Shopping, mens det er vekst på City Syd og i Oslo, Ski og Strømmen, sier Klein.

foto
Tror på årspluss: Robert Klein fra Kleinsgruppen har nedgang i fire av fem Midtbyen-butikker, men han tror likevel året vi ende i pluss. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Les også: Trøndersk kleskonsern gikk med underskudd, selv om butikkene solgte mer klær

Tror på vekst likevel

- Hva tror du årsaken er til nedgangen i Midtbyen?

- Jeg er mest opptatt av det vi kan gjøre noe med, og jeg tror helt sikkert vi kan bli bedre selv. Nå er det egentlig mest starten på året som ikke har vært så bra, mens det har tatt seg opp i det siste. Jeg tror vi klarer å få vekst for året i helhet, sier Klein.

- Men hva tror du nedgangen kommer av?

- Det er jo ikke akkurat positivt at gater stenges og parkeringsplasser forsvinner. Men, igjen, vi vil helst fokusere på det vi kan gjøre noe med selv, sier Klein.

Helsvart er det på ingen måte: Kafé og restaurant, den nest største omsetningskategorien, har økt omsetningen, med 0,7 prosent fra januar til og med mai. Veske/reiseeffekter er en liten kategori, men kan likevel vise til størst prosentvis vekst med 9,1 prosent.

Les også: Dette er Trondheims beste og verste byrom

Frisørene tar inn mer

Og så går frisørsalongene etter sigende svært godt: For vi punget ut hele 7,2 prosent mer for å fikse oss på håret så langt i år enn i samme periode i fjor.

For å få opp omsetningen for øvrige bransjer, mener Midtbyen Management det fortsatt handler om å få flere folk til Midtbyen dersom omsetningstallene skal opp.

- Jeg tror ikke vi får de som allerede handler i Midtbyen til å bruke mer penger. Da må vi få flere folk til å bruke byen og bli bevisste på at man må også velge å handle her, dersom man ønsker en levende midtby, sier Schultz.

Berit Rian i Næringsforeningen mener mange trondhjemmere ikke får med seg alt som skjer av arrangementer i Midtbyen.

Flere arrangementer

- Det er nok utrolig mye som skjer her som mange ikke er klar over. Man kan gå løyper i kultur i Midtbyen, med museum, teater, kino og festivaler, sier hun.

Og arrangementer kommer på løpende bånd i løpet sommeren. Allerede er den internasjonale forskningsfestivalen Starmus i gang i byen, Martnan er tirsdag til torsdag denne uken og deretter venter både VG-lista-konsert på Torvet, Olavsfestdagene, Anno-helg, Trøndersk Matfestival, Toppidrettsveka og Trondheim Maraton, for å nevne noe.

Robert Klein i Kleinsgruppen, ønskes flere arrangementer velkommen.

- Jo mer folk i Midtbyen, jo mer handel. Det kan vi sette to streker under. Så ja, takk, flere arrangementer, sier han.

foto
Tror på årspluss: Robert Klein fra Kleinsgruppen har nedgang i fire av fem Midtbyen-butikker, men han tror året vi ende i pluss. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Glen Musk, Adresseavisen