Witzøes formue er nå på ti milliarder kroner, ifølge magasinet Kapital, som torsdag presenterte sin liste over landets 400 rikeste.

Frøyværingen er god for 3,2 milliarder mer enn året før, og går dermed fra 21. til ellevteplass på listen over landets rikeste. Gjennom investeringsselskapet Kverva eier Witzøe 53,4 prosent av oppdrettsselskapet Salmar, i tillegg til aksjer i flere andre sjømatselskaper.

Kapital peker på at aksjekursen til Salmar har steget med 20 prosent det siste året (30 prosent per dags dato, journ.anm.), drevet av de høye lakseprisene.

- Akkurat det der bryr jeg meg så lite om. Jeg lever et godt liv ute på Frøya hvor jeg fisker sei på kveldene og koser meg, sier Witzøe selv til Kapital.

Formelt er det sønnen Gustav Magnar som eier det meste av familiens virksomhet, men senior kontrollerer familieselskapet Kvarv gjennom a-aksjene.

Reitan rikeste statsborger

Witzøe har selskap av åtte andre trønderske milliardærer på magasinets liste over Norges rikeste, med Odd Reitan suverent på toppen. Rema-gründerens formue er nå på 37 milliarder kroner, en økning fra 31 milliarder i fjor.

Kapital tillegger Reitan hele familieformuen, selv om sønnene Ole Robert og Magnus eier hver sin tredel av familieselskapet Reitangruppen. I tillegg til Rema 1000 omfatter virksomheten kioskkjeder som Narvesen og 7-Eleven, bensinstasjonskjeden Uno-X og Reitan Eiendom.

Det gjør Reitan til Norges rikeste statsborger, ettersom førstemann på listen, John Fredriksen, har kypriotisk pass.

En annen dagligvareaktør, Bunnpris-eier Trond Lykke, øker også sin formue, og det samme gjør eiendomsinvestor Ivar Koteng.

Fall for Bjørnevik

Femtemann på listen over de rikeste trønderne har derimot fått sin formue halvert av Kapital. Ole T. Bjørnevik er nå god for 1,35 milliarder kroner, ned fra 2,75 milliarder i fjor. Bjørnevik eier rederiet Boa Offshore, som blant annet eier flere skip som gjør oppdrag for oljeindustrien.

Magasinet sier at den dramatisk svekkende situasjonen for offshoremarkedet har skapt tvil om fremtidig inntjening for Boa, og peker også på at Bjørneviks konsern har nesten 3,9 milliarder kroner i gjeld.

På de to neste plassene kommer to nykommere i den trønderske milliardgjengen. Storviltjeger Øyvind Christensen har tjent seg rik på å utvikle eiendommer sammen med Reitan-familien, og er blant annet daglig leder og medeier i NHP Eiendom. Christensens formue settes nå til 1,2 milliarder kroner, som er 425 millioner mer enn året før.

Gründer i USA

Den New York-bosatte orkdalingen Are Traasdahl er også god for milliardverdier, ifølge magasinet. Traasdahl har tjent seg rik på mobilselskapet Tapad, og ble i fjor kåret til «årets entreprenør» i New York av Ernst & Young. Tapad er rangert som det 39. mest lovende selskapet i USA av økonomimagasinet Forbes.

De to siste trønderne med milliardformue er Norsk Kylling-gründer Agnar Østhus og eiendomsinvestoren Per Frost. Østhus er sammen med sønnen Bernt hovedeier i Staur Holding. Norsk Kylling er solgt til Rema, men Østhus-familien har investeringer både i oljeservice, vannrensing og matproduksjon.

Frost er styreleder i Frost Holding, som er Trondheims største private utleier med rundt 1100 boliger og 12 000 kvadratmeter med kontor- og næringsareal.

Kjøpesenterkongen Lars O. Løseth fra Surnadal er verdsatt til 1,2 milliarder kroner, og er dermed rikest på Nordmøre.

Slik så listen over Norges rikeste ut i 2014: Odd Reitan er den rikeste nordmannen i Norge

Reder Ole T. Bjørneviks formue er halvert, ifølge Kapital. Foto: jens petter søraa
New York-gründer Are Traasdahl er ny på listen over trønderske milliardærer. Foto: Rune Petter Ness