Mandag kom beskjeden om at Det norske kjøper Premier Oil Norge for 1,04 milliarder kroner. Nyheten kommer bare én måned etter at trønderne kjøpte Svenska Petroleum for 0,6 milliarder.

Begge er godkjøp, mener aksjeanalytikere Adresseavisen har vært i kontakt med.

«Avtalen innebærer grovt sett at Det norske kjøper reservene i Premier til en pris nær null etter at man tar hensyn til relevante skatteeffekter», skriver Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen i en fersk analyse.

- Gode kjøp

Ved Oslo Børs gjorde aksjekursen et byks etter at Premier-kjøpet ble kjent.

- I begge tilfeller ser prisen ut til å være attraktiv, så vi vurderer dette som gode kjøp, sier Anne Gjøen i Handelsbanken.

Premier Oil tok steget inn på norsk sokkel i 2005. Hvert eneste år siden har virksomheten gått med betydelig underskudd. Dette underskuddet kan Det norske nå trekke fra på skatten. Til sammen vil spart skatt og refusjon av leteutgifter komme opp i én milliard, anslår Det norske.

Konsekvensen er altså at selskapet får oljen som Premier Oil sitter på, nesten gratis.

«Det norske betaler bare 0,2 dollar per fat for oljen i bakken», fastslår Nilsen i Swedbank.

Nå kan du også følge med på næringslivs- og økonominyheter fra Midt-Norge på Facebook.

Gå inn på Økonomiadressa her, og trykk på «liker» hvis du vil følge oss!

Oljeprisen avgjør

Det norske gikk på en smell etter å ha kjøpt Marathon Oil Norge for 18 milliarder kroner rett før oljeprisen stupte i fjor sommer. Nå er oljeprisen 45 dollar per fat, og forventes å holde seg lav i lang tid framover.

Med den prisen finnes det knapt en eneste lønnsom oljeutbygging på norsk sokkel. Men når «alle» tror verden går under, er det mulig å gjøre gode kjøp, understreker analytikerne.

- I våre øyne er timingen god, sier Henrik Madsen i Arctic Securities.

- Hvis man tror på en langsiktig oljepris som er høyere enn det markedet forventer i dag, kan timingen være god fordi dette er eiendeler som potensielt skal produsere et stykke fram i tid, sier Knut Henrik Rolland i Sparebank1 Markets.

Fasiten får man først i etterkant. Anne Gjøen tror fraværet av nye utbygginger på norsk sokkel og andre steder vil sende oljeprisen opp om et år eller to. I tillegg faller kostnadene.

- Det norske deler nok ikke forventningen om at oljeprisen skal være lav i overskuelig fremtid, sier hun.

Venter flere oppkjøp

Etter Marathon-kjøpet fikk Det norske problemer med långiverne. En refinansiering i april i år ryddet problemet av veien. Nå framstår Det norske som robust, mener Henrik Madsen i Arctic Securities.

- Vi ser ikke økt risiko for Det norskes finansielle posisjon etter disse oppkjøpene, og venter heller at det kan komme flere tilsvarende transaksjoner. Det er definitivt kjøpers marked i dag, og Det norske har finansielle muskler til å dra nytte av det, sier han.

Premier har 26 ansatte i Norge. Selskapet ble opprinnelig stiftet under navnet the Caribbean Oil Company i Skottland i 1934, og har vært aktiv i den britiske delen av Nordsjøen siden 1971.

Den største godbiten i Premier Oil Norge ligger i den sørlige delen av Nordsjøen, og består av feltene Vette, Herring og Mackerel. Etter flere utsettelser, planla Premier å fatte en investeringsbeslutning for en samordnet utbygging av de tre feltene på nyåret. Det kan gi 54 millioner fat utvinnbar olje.

Ståltro på norsk olje

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske vil verken kommentere oljeprisutsiktene eller Vette-utbyggingen, men sier kjøpet stadfester selskapets tro på norsk sokkel.

- Vi mener det fortsatt er godt rom for å gjøre utbygginger billigere enn det vi har sett de siste årene, og mener det er godt mulig å tjene penger også i et regime med en lavere oljepris, sier han.

Brøske mener både Svenska og Premier er gode kjøp, men vil ikke være med på at Det norske får oljen nesten gratis.

- Det siste året har olje- og gassbransjen fått bevist veldig tydelig at det ikke er gratis å utvinne olje, sier han.

- Kan vi vente flere liknende kjøp i tida framover?

- Vi har fortsatt store ambisjoner om å vokse videre på norsk sokkel, svarer Brøske.

Se Økonomiadressa på Facebook og følg oss her!