Det mener Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitikere på Stortinget, som tirsdag møtte Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap).

– Regjeringen må være tydelig på at Statnett ikke fatter en negativ beslutning på grunnlag av det Statkraft har gjort. Da vil det være to statlige selskaper som aktivt, og da understreker jeg aktivt, motarbeider et veldig bredt politisk ønske om at Norge skal være en attraktiv arena for fornybare investeringer, sier Terje Aasland, energipolitisk talsperson i Ap.

Energiminister Tord Lien er generalforsamling i statsforetaket som driver «motorveiene» i det norske strømnettet.

Kan bli droppet

Statnett har lenge jobbet med planer om å investere 5-7 milliarder kroner i ei 25 mil lang høyspentlinje mellom Namsos og Surnadal. 18. juni møtes styret i Statnett for å avgjøre linjas skjebne etter at Statkraft sist uke kastet vrak på seks vindparker på Trøndelagskysten.

Statnett-sjef Auke Lont ville mandag ikke røpe hva han vil gå inn for, men understreket overfor adressa.no at han mener linja ikke har noen betydning for forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

– Det er gjort veldig mye siden vi hadde krise i Midt-Norge. Nea–Järpströmmen er ferdigstilt, spenningsoppgradering og Ørskog-Fardal er underveis. Når alt dette kommer på plass, vil forsyningssikkerheten være tilfredsstillende, sa han.

Advarer Statnett

Aps stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen advarer Statnett mot å legge Fosen-linja død.

– Jeg ønsker å være veldig tydelig på at Statnett ikke bør trekke noen overilte konklusjoner på møtet 18. juni. Jeg tror det ville være særdeles uklokt. Først må vi få all informasjon på bordet, sier Hansen, som fortsatt har håp om å berge de skrinlagte vindparkene på Trøndelagskysten.

Det har også partikollega Terje Aasland.

Vil kaste styret

– Det ligger en veldig klar føring fra Stortinget om at de ti milliardene Statkraft nylig fikk tilført i egenkapital, skal understøtte investeringer i Norge. Prosjektene Statkraft nå sier nei til, var en del av grunnlaget for at Statkraft fikk de ti milliardene, sier han.

Næringsminister Monica Mæland (H) avventer redegjørelsen hun har forlangt fra styreleder Olav Fjell før hun eventuelt foretar seg noe overfor Statkraft. I helga rykket hennes partikollega Linda H. Helleland ut med krav om at Statkraft-styret går av.

– Redegjørelsen vil komme om veldig kort tid. Det som er interessant å vite, er hva som har endret seg siden regjering og storting stilte kapital til rådighet, basert på en strategi som det nå viser seg at viktige deler av ikke blir realisert fra Statkrafts side, sier Mæland.

- Ingen tårer

Verken SV eller Rødt ivrer etter å trekke vindmøllene opp av grøfta.

– Vi var mange som jublet da Statkraft la bort planen om å investere 11–12 milliarder i seks vindkraftprosjekter, sier Arne Byrkjeflot, gruppeleder for Rødt i Trondheim bystyre.

– I et normalår har vi nok overskudd til å elektrifisere hele den norske bilparken. Hvorfor skal vi da reise 160 meter høye master, bygge anleggsveier for semitrailere, og ny kraftgate fra Namsos over Fosen, alt i vår mest uberørte natur, og i et samisk reindriftsområde, spør Byrkjeflot.

Delte meninger i SV

I SV er meningene delte, men også her er det utstrakt skepsis mot de enorme utbyggingsplanene som nå er lagt i skuffen.

– Vi må se på den samlede belastningen, og ikke vurdere hvert prosjekt for seg. Når alle prosjektene på Fosen berører inngrepsfri natur, viktige områder for fugl, og ikke minst viktige sørsamiske interesser, kan ikke alle gjennomføres uten at konsekvensene blir for store, sier Ottar Michelsen, fylkesleder for SV i Sør-Trøndelag.

– Jeg synes det er synd det ikke blir noen utbygging, men synes vi skal benytte anledningen til å diskutere hva slags støttesystem vi skal ha for fornybar energi etter 2020. I dag utløses støtten bare til de billigste utbyggingene, som ofte er kontroversielle. Jeg ønsker meg et system der vi peker ut hvilke områder og teknologier vi skal satse på, og der vi selv kan bygge opp en industri, sier stortingsrepresentant Snorre Valen.