Ocean Space Centre (OSC) er planlagt bygd på Tyholt og skal erstatte dagens marintekniske senter. Nye bygninger er sagt å skulle romme blant annet sjøgangsbasseng, dypvannsbasseng, ulike student- og forskningslaboratorier og undervisningslokaler.

I januar i år ble det laget en konseptvalgutredning for prosjektet, her ble det konkludert med at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge det nye sentret. Utredningen har nå gjennomgått en kvalitetssikring, kalt KS1. KS1 er gjort av Oslo Economics og Atkins Norge, og konklusjonene her får fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) og Ap-nestleder Trond Giske til å reagere kraftig.

I KS1 anbefales det blant annet at det ikke investeres i nytt sjøgangsbasseng eller dypvannsbasseng, men at eksisterende havbasseng, slepetank og kavitasjonstunnel på Tyholt blir renovert og vedlikeholdt.

- Jeg er dypt bekymret. Skal dette tas på ordet så blir ikke OSC bygd for en ny generasjon, men det blir i stedet kun renovering av gammelt, sier Trond Giske som er nestleder i Ap og også jobbet med OSC-etableringen som næringsminister.

Sintef må bygge ned

- Blårussen som har laget KS1 mener det visstnok ikke er behov for laboratorier i den skala som OSC legger opp til. Nå må vi isteden begynne å lytte til ingeniørene, tordner fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Sintef skriver i en vurdering av KS1-rapporten: «Vi er forundret og til dels uenig i en del av forutsetningene som er lagt til grunn for spesielt de mer samfunnsøkonomiske analysene».

Sintef mener blant annet at dersom skipmodelltanken bevares i OSC uten at det investeres i ny funksjonalitet, som realisert gjennom et sjøgangsbasseng, er det stor fare for at Sintef vil bli tvunget til å redusere og bygge ned virksomheten for hydrodynamisk skipsteknologi.

- Å utelate dypvannsbassenget fra konseptet gjør at vi ikke vil ha det beste verktøyet for å innta en ledende rolle knyttet til hydrodynamiske belastninger på store havdyp, som vi tror vil være viktig for mange av de nye havromsindustriene som kommer, heter det i konklusjonen.

Frykter forsinkelser

Sandvik mener ut ifra KS1 at det virker som om olje- og gassnæringen utgjør hovedargumentet for nedskaleringen.

- Det vises til at denne næringen nå går dårligere, men å ikke oppgradere laboratoriene vil i alle fall være ødeleggende for olje- og gassnæringen. Næringen har et godt forskningsmiljø som utgjør en viktig konkurransekraft for Norge, og gode laboratorier tiltrekker seg personer med høy kompetanse. Dette er viktig for å opprettholde den sterke kompetansen, for å ikke snakke om at det må forskes innen andre områder i havrommet for å stå rustet til fremtiden, sier Sandvik.

De to Ap-toppene er nå redde for at konklusjonen i KS1 vil medføre at OSC blir forsinket.

- Om regjeringen følger KS1-anbefalingen risikerer vi at prosjektet blir ytterligere forsinket, men enda verre er det at det brukes mye penger på renovasjon og vedlikehold av eksisterende laboratorier uten å bygge nye. Det vil gi en situasjon som på sikt vil utkonkurrere Sintef Ocean som leverandør av slike tjenester i konkurranse med tilsvarende institutter internasjonalt, og dermed også undergrave nødvendige inntekter for å opprettholde drift på Tyholt. Dette er dramatisk for havnasjonen Norge, for landets framtidige eksportinntekter og for kunnskapsbyen Trondheim, sier Sandvik.

Mest prat

Giske ønsker seg nå mer handlekraft.

- Dette har tatt veldig lang tid, det har nå gått enda en hel stortingsperiode uten at det er gjort et vedtak og det ikke bli gjort vedtak før etter valget i høst. Det er mange fine ord, men veldig lite handling. Nå har vi flere runder med kvalitetssikringer som spenner bein under den politiske viljen og enigheten, som tross alt er der. Det er greit å justere, men skal vi være i front på havteknologi må vi ha teknologien, ikke bare prate om det, sier Giske. Han gir også et spark til Oslo.

- Det er dessverre slik at det er en tyngre vei å gå når prosjekter av denne størrelsen ikke ligger i Oslo-gryta, sier Giske.

I februar i år møtte kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) opp på kontoret til NTNU-rektor Gunnar Bovim og lovte full fremdrift i planene for realisering av OSC i Trondheim. Dette var samme dag som regjeringen la frem sin havstrategi, og der forpliktet regjeringen seg til å legge planene for et OSC på Tyholt frem for Stortinget så raskt som mulig.

Helleland kunne da ikke gi noen tidsramme for når OSC, som vil koste 4,6 milliarder, kan stå ferdig.