Det ville være galimatias, mener Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

– Det vil være uholdbart om norske el-forbrukere ender opp med å subsidiere Sverige med flere titalls milliarder kroner gjennom el-sertifikatordningen, mens det finnes mer lønnsomme vindkraftprosjekter tilgjengelige i Norge, sier han.

Sandvik viser til avtalen der norske og svenske strømkunder skal subsidiere en storstilt utbygging av fornybar energi. Foreløpig ligger det an til at nesten all utbyggingen vil skje i Sverige.Les også kommentaren Fra diger promp til liten fjert

Skjebnemøte

I dag møtes Statnett-styret på Værnes for å ta en investeringsbeslutning på høyspentlinja mellom Namsos og Surnadal. Linja til 5-7 milliarder kroner henger i en tynn tråd etter at Statkraft for to uker siden sa nei til å investere 11-12 milliarder i seks nye vindparker på Trøndelagskysten.

Vindkraftforkjempere både lokalt og nasjonalt ber de ni styremedlemmene i Statnett ha is i magen.

– Vi vil anmode Statnetts styre om ikke å ta en forhastet avgjørelse. Den utviklingen vi har sett i saken den siste uka, bør ikke Statnett ta livet av, sier spesialrådgiver Andreas Aasheim i vindkraftforeningen Norwea.

Kraftselskaper og pengesterke investorer jobber på flere fronter for å redde vindparkene. Ifølge Statnetts styreleder Kolbjørn Almlid var det ikke kommet noe konkret forslag på bordet da han sjekket med administrasjonen ved 13.30-tida onsdag.

Onsdag kveld bekrefter imidlertid Statnett at de har mottatt et brev fra Trønderenergi.

Almlid: – Kan utsettes

Statnett har tidligere signalisert at linja ikke vil bli bygd med mindre kraftselskaper har forpliktet seg til å bygge ut minst 1000 megawatt (MW) vindkraft sør og nord for Trondheimsfjorden. Det tilsvarer rundt 300 moderne vindmøller.

Etter det Adresseavisen får opplyst, må en slik forpliktelse foreligge innen 30. juni dersom byggingen skal kunne starte som planlagt i sommer.

Styreleder Almlid åpner for å utsette investeringsbeslutningen til et ekstraordinært styremøte seinere i juni, men setter klare betingelser for at det eventuelt skal skje.

– I så fall må det være i tråd med de konsesjonene som er gitt, og de forutsetningene som lå der da vi holdt på med Statkrafts opplegg, sier han.

Ber Statnett bygge uansett

Statnett-møtet var et hett tema da fylkestinget møttes på Røros i går. I et brev signert fylkesordføreren blir Statnett anmodet om å gjennomføre utbyggingen.

«Vi ber (..) Statnett tenke langsiktig, og om nødvendig be myndighetene om nye avklaringer dersom det finnes løsninger som kan realiseres, men hvor formaliteter i konsesjonen kan synes å stå i veien for dette», skriver Sandvik.

Sandvik peker på at det allerede finnes vindkraftplaner på 850 MW nord for Trondheimsfjorden, inkludert to vindparker i regi av Sarepta Energi lenger nord på Fosenhalvøya.

Sarepta Energi eies av NTE og Trønderenergi.

– Prosjektene kunne ha godt av å modnes mer, men Sarepta vil selvfølgelig strekke seg langt dersom det bygges en ny sentralnettslinje, sier daglig leder Alexandra Bech Gjørv.

Styreleder Olav Fjell i Statkraft åpnet onsdag for at Statkraft likevel kan delta i utbyggingen av de tre gryteklare vindparkene i Roan, Åfjord og Bjugn i regi av Fosen Vind dersom det skulle være en mulighet. Årsaken er at Fosen-prosjektene er langt mer lønnsomme enn de tre parkene som ligger sør for Trondheimsfjorden.

En slik løsning krever at Statnett starter med å bygge de første 12 milene fra Namsos til Åfjord, og så bygger strekningen ned til Surnadal på et seinere tidspunkt.

Fjell returnerte ikke Adresseavisens henvendelse onsdag.

Trønderenergi i samtaler med sveitsisk bank

Trønderenergi har vært i samtaler med den sveitsiske banken Credit Suisse og et sveitsisk kraftselskap om vindkraftutbyggingene på Fosen.

Onsdag sendte konsernsjef Ståle Gjersvold og administrasjonen i Trønderenergi et brev til Statnett. Der redegjør Trønderenergi for hva de foreslår for Statnett i den videre prosessen for den planlagte sentralnettlinja på Fosen.

– Brevet inneholder det alternativet vi så som det beste da vi sendte det. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Gjersvold.

– Ber dere Statnett utsette beslutningen om kraftlinja fra Namsos til Fosen til dere har kommet opp med et eventuelt investeringsvedtak?

– Det vil jeg ikke kommentere. Men forutsetningen for Statnetts beslutning om kraftlinja er endret, siden Statkraft ikke fant tilstrekkelig lønnsomhet i en samlet utbygging av Snillfjord og Fosen, sier Gjersvold.

Sveitsiske investorer

Onsdag skrev Dagens Næringsliv at den sveitsiske banken Credit Suisse sammen med et forsikringsselskap og et kraftselskap jobber for å overta Statkrafts eierandel i både vindkraftprosjektene i Snillfjord og på Fosen. Gjersvold bekrefter overfor Adresseavisen at det er et fond som forvaltes av Credit Suisse og et sveitsisk kraftselskap som er aktuelle for å investere i vindprosjektene på Fosen.

– Det er de samme investorene som har vært med hele veien og som også vi har hatt kontakt med. Hvis det blir tatt en beslutning om å bygge på Fosen, trenger ikke Trønderenergi å gå inn med mer penger, sier Gjersvold.

– Er det snakk om at banken og kraftselskapet kjøper seg inn både i prosjektene i Snillfjord og på Fosen?

– Jeg kjenner ikke til status på Snillfjord. Alternativet som vi har kunnet vurdere handler kun om Fosen Vind AS, sier Gjersvold.

– Er det gjort noen forpliktende avtaler med Credit Suisse og det sveitsiske kraftselskapet før Statnett skal ha møte torsdag?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Onsdag ettermiddag holdt Gjersvold et eiermøte med alle eierne i Trønderenergi. Målet var å informere om status for vindkraftutbyggingene på Fosen etter at Statkraft tidligere i måneden vedtok å trekke seg fra prosjektet.

– Endringer fra time til time

– Vi har forsøkt å informere eierne så godt som mulig. Her skjer det endringer fra time til time, sier Gjersvold.

Et eiermøte har ingen beslutningsmyndighet, og det ble derfor ikke tatt noen beslutninger om hva Trønderenergi skal gjøre videre onsdag.

Konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi. Foto: MARIANN DYBDAHL
Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik. Foto: MARIANN DYBDAHL