Verftsgata 2E mellom Solsiden og Adressabygget er solgt. Nesten hele innsiden er revet og skal bygges nytt.

- Bygget er fantastisk, helt nydelig, sier Jørn Bylund Dahling.

Han er daglig leder for entreprenørfirmaet Spennarmering. Sammen med eiendomsselskapet ED Eiendom har de kjøpt murbygget som tidligere tilhørte et lokalt verft. Planen er å bygge hovedkontor for de to bedriftene.

- Vi er i samme segment og jeg tror på et godt fagmiljø. Det blir litt high end. Vi får inn interiørarkitekter fra Oslo, forteller Dahling.

Knutepunkt

Spennarmering har i dag hovedkontor på Stjørdal.

- Verftsgata er ikke lenger et typisk industriområde. Hvorfor flytte hit?

- For å være nært jobbene. Jeg og andre i ledelsen bor i Trondheim, svarer Dahling.

Han viser også til store prosjekter i trondheimsområdet.

Sør for byen har de Tiller X nært kirken. Prosjektet består av leiligheter over en Extra. Spennarmering skal også bygge Lilleby Triangel N1 og Havstad Torg med Kiwi under flere boliger.

- Verftsgata er et knutepunkt med kort vei til alle store jobber og ti tilhørende p-plasser. Vi ligger ikke i den verst trafikkerte mølja, men litt utenfor sentrum, fortsetter Dahling.

Gammel industri

Verftsgata 2E ble tidligere brukt av Nordre Verft. Selskapet ble grunnlagt omkring år 1830 og bygde skip for lokale redere fram til avviklingen rundt år 1900 ifølge Trondheim Byleksikon.

Som gatenavnet hinter om, ble området brukt av flere verft. Trondhjem Mekaniske Verksted (TMV) holdt til i bygget som nå huser deler av kjøpesenteret Solsiden. TMV hadde i år 1900 hele 725 ansatte og var med det Norges åttende største bedrift.

Verftene var hemmet av geografien: Bruene over Nidelven og kanalen satte begrensninger for hvor store skip som kunne bygges.

«Ny» bydel

ED Eiendom holder til like ved, i Verftsgata 4.

- Så når muligheten for å erverve en hel eiendom like i nærheten bydde seg, måtte vi slå til, forteller eiendomsselskapets daglige leder Andreas Ervik.

Kjøperne har i samarbeid med Byantikvaren funnet løsninger for å ivareta det gamle uttrykket som bygget har hatt siden opprinnelig byggeår.

Nedre Elvehavn, referert til som Trondheims Aker Brygge, ifølge boken Trondheim i Endring, ble så og si nyåpnet i 1997. Industrien var byttet ut med boliger, kjøpesenter, kafeer og kontorer.

Industribyggene hadde da ligget øde siden TMV la ned.

«Hallene [med Solsiden]er sterkt ombygd, men i det ytre fremstår de som et minne om Trondhjems Mekaniske Verksted. Dessuten står en gammel kjeglekran og enkelte andre tekniske innretninger igjen,» opplyser Trondheim i Endring.