En uke før kvinnedagen ble det kjent at Linda Litlekalsøy Aase er ansatt som ny konsernsjef i Salmar. Når hun er på plass i løpet av våren blir hun tredje kvinnelige toppledere i et trøndersk børsselskap.

Fra før er det kun Liv Malvik (57) i KMC og Tonje Foss (50) i Frøy-gruppen som her i landsdelen kan titulere seg administrerende direktør i et selskap på børs.

Dagen etter årets 8. mars sitter de i sjette etasjen i Portalen på Solsiden. Her har eiendomsselskapet ledet av Malvik kontorer. Herfra kan det meste av byen ses, og ute på verandaen varmer endelig vårsola bitte litt.

– Hvordan markerte dere årets 8. mars?

– Med jobbmøter, medgir Foss.

Malvik nikker. Det er rett og slett mange møter og lange dager for toppsjefene.

– Men jeg setter alltid av tid til å reflektere på kvinnedagen, sier Foss.

Tonje Foss har vokst opp med begge sine bestemødre og sin egen mor som forbilder. Foto: David Engmo

Synlige rollemodeller

Foss tok i januar i år over som toppsjef for havbruksserviceselskapet Frøy ASA. Det børsnoterte Frøya-selskapet leverer en lang rekke tjenester til havbruksnæringen, og har en flåte på 19 brønnbåter, 56 servicebåter og fire sjøtransportfartøy. De har til sammen rundt 740 ansatte, og hadde i fjor inntekter på 1226 millioner kroner.

– Kvinnedagen har så mange nivåer. Her hjemme er det at ingen børsnoterte trønderske selskap ennå har kvinnelig styreledere, mens på verdensbasis er det for eksempel at kvinner i Afghanistan er i en verre posisjon enn noen gang, sier Malvik.

– Vår viktigste rolle i kvinnekampen her hjemme er å være gode rollemodeller. Vi må være synlige. Alle bør ha noen å kjenne seg igjen i, og når dagens unge skal velge seg en vei kan de se til oss og se at det går an, sier Foss.

– Jeg foreleste på BI da jeg var administrerende i Grilstad Marina. Etterpå kom en ung kvinne bort til meg og sa at jeg var hennes store forbilde. Det øyeblikket husker jeg så godt. Fordi det gledet meg og fordi jeg kjente på ansvaret det er å være en rollemodell. Det ansvaret må jeg ta, sier Malvik.

Liv Malvik henter energi i trening. Helst går det i sykling. Foto: David Engmo

Mor som forbilde

Malvik har siden slutten av 2020 leder KMC Properties, som forvalter eiendommer verdt langt over tre milliarder kroner. De er i dag til sammen 11 ansatte.

– Har dere egne forbilder?

– Fra barndommen må jeg si at jeg husker Gro Harlem Brundtland som Norges første kvinnelige statsminister. Uavhengig av politisk ståsted, så var hun en nybrottskvinne. Min egen mor og begge bestemødrene mine var også gode rollemodeller. Bestemødrene sa begge at jeg måtte ut og jobbe selv, og da jeg begynte i førsteklasse i 1979 var det bare jeg og Frode i klassen om hadde mødre ute i full jobb. Vi var nøkkelbarna, sier Foss. Selv om det oftere var nybakte boller hos venninnene, så minnes hun det som en god opplæring i at også kvinner kan jobbe utenfor hjemmet.

Verken Foss eller Malvik kan huske å selv ha hatt kvinnelige sjefer.

– Jeg tenker jo egentlig ikke på kjønn når jeg tenker på gode rollemodeller på jobb, jeg tenker heller på ulike ledertyper uavhengig av kjønn. Det viktigste for meg som leder er å holde hodet klart og hjertet varmt, og det gjelder både kvinner og menn, sier Malvik.

Kvinne må dyttes

– Likevel er det slik at i trønderske AS er det i dag kun 17 prosent kvinnelige ledere. Hvordan kan dette økes?

– Vi må begynne nederst, allerede i rekrutteringen. Vi jobber begge i bransjer som er mannsdominert, og når basen er mannstung blir det lett også menn i toppen. Vi må få unge jenter til å skjønne at jobbene vi kan tilby er relevante og interessante, sier Foss.

– Og så må det både «push» og «pull» til. Kvotering av kvinner er omdiskutert, og selv om vi ikke skal holde på med det, så er det også slik at vi må jobbe litt mer aktivt ofte for å få en kompetent kvinne til å ta mer ansvar, sier Malvik.

– Ja, jeg har dyttet litt ekstra noen ganger ja, innrømmer Foss.

Begge viser til at mange studier i dag har en overvekt av kvinnelige studenter. Nå handler det om å få dem opp og frem. Ofte, når det ikke går, så handler det om at en del kvinner blir mer travel i tiden de får barn.

Ingjer Ofstad, styreleder i BDO Norge og leder av advokatvirksomheten til BDO i Trondheim, uttalte på kvinnedagen at holdninger må endres. Det må være tillatt å ta det litt mer med ro de travleste årene når mange stifter familie, og så heller komme sterkere tilbake, mener Ofstad. Arbeidsgivere må tenke langsiktig.

Vært der for ungene

– Det vi ser i dag er at unge menn også har lang pappaperm, da er de gode rollemodeller for andre menn, sier Malvik.

Både Malvik og Foss har selv voksne barn, og dermed har de fått bedre tid.

– Hadde dere mye dårlig samvittighet mens barna var mindre?

– Nei, jeg har vært på fotball- og håndballkamper, og heller tatt igjen jobben etterpå. Jeg tror ingen av mine tre barn har følt at jeg ikke har vært til stede, sier Malvik.

Foss har samme opplevelse:

– Men det er klart, det er en prioriteringsøvelse.

– Hvor mye jobber dere?

– Det blir lange dager i ukedagene og også litt jobbing i helgene, sier Foss.

– Det er umulig å ha en topplederjobb og tro at du kan ha vanlig arbeidstid. Du kan ikke bare gå hjem og lage middag hver dag, du må alltid være tilgjengelig. Samtidig må du bygge et godt team rundt deg, og strukturere og prioritere, sier Malvik.

– Det er lange dager, men jobben gir dere sikkert også noe tilbake?

– Å ja, jeg får energi av å jobbe med folk. Det handler om verdiskapning og tall, men det skapes av folk. I jobben i Frøy motiveres jeg også at all verdiskapningen som skjer langs kysten og i distriktene, sier Foss.

– Det artigste jeg vet er når jeg ansetter noen jeg har trua på, og ser at denne vokser og utvikler seg. Når jeg ser at noen gjør en god jobb, uansett nivå, så gir det meg energi, sier Malvik.

– Trigges dere også av å ha makt?

– Påvirkning er et bedre ord, og ja, jeg liker å sitte nærme der jeg kan påvirke. For meg er det motiverende, sier Malvik.

Tonje Foss og Liv Malvik er opptatt av å være synlige, slik at de kan være rollemodeller for andre kvinner som kommer etter dem. Foto: David Engmo

Hagearbeid og korsynging

– Det blir mye tid på jobben, men hvordan slapper dere av?

– Altså, jeg har prøvd de yoga-greiene, det funket ikke for meg. Hagearbeid er derimot mindfulness. Jeg er en av få som liker å luke, da kobler jeg av. Bøker leser jeg kun i ferier, i hverdagen blir det faglitteratur, sier Foss.

– Jeg trener og jeg lese bøker, jeg synger også i koret «De musserende fruer», sier Malvik. Også liker de begge å være sosiale. De møtes også innimellom privat, sammen med andre kvinner. Da er det godt å legge bort sjefsrollen.

– Nå fikk jeg en idé Tonje. I sommer kan du komme og luke i mitt bed, så kan jeg lese høyt til deg fra en god bok mens vi tar oss et glass chablis, sier Malvik og ler godt.

Latteren er aldri langt unna når toppsjefene møtes, og nettopp det å glede seg er viktig for å holde på motivasjonen. Begge sier de alltid gleder seg til å jobbe igjen på mandager, og de vet at når de gjør det så er det privilegerte.

– Hvilket råd har dere selv gitt egne barn om utdannelse og jobb?

– Det absolutt viktigste er at de finner en jobb de trives i, sier Malvik.

Foss er enig:

– Når jobben er artig, så føles det ikke som en jobb. Da får du en spennende jobbhverdag og gir det lille ekstra.