Mens NTE i dag eies av de 19 kommunene som utgjorde Nord-Trøndelag fylke, eies Trønderenergi av KLP og 19 trønderske kommuner, de fleste fra gamle Sør-Trøndelag.

Steinkjer24 kunne for noen dager siden fortelle hvordan NTE-utbyttet har stupt de siste årene, samtidig som selskapet fyller opp egenkapitalen.

Sammenligner man NTE med konkurrenten i sør, kan man også se at nordtrønderske kommuner får betydelig mindre i utbytte enn eierkommunene til Trønderenergi.

Store forskjeller

For mens Trønderenergi de siste tre årene har betalt ut 600 millioner kroner i utbytte, har NTE betalt ut 205,4 millioner kroner.

På tre år er dette altså en forskjell på nærmere 400 millioner kroner. Dette er mye penger, selv om dette fordeles på mange kommuner.

I år ligger det eksempelvis an til at Orkland kommune, som har 5000 færre innbyggere enn Steinkjer, får 35,2 millioner kroner i utbytte fra Trønderenergi. Steinkjer kommune får 12,5 millioner kroner fra NTE.

Samtidig ser denne tendensen ut til å fortsette:

NTE har en utbyttepolitikk som skal ligge til grunn i flere år fremover. Den innebærer i praksis lave utbytter til eierne, altså kommunene. Målet med dette er å tilføre selskapet kapital slik at de kan gjøre store investeringer og utviklingsgrep.

I Trønderenergi har de derimot tatt et helt annet grep. Dette fordi de opplever at eierskapsmodellen begrenser Trønderenergis mulighet for vekst. Samtidig vil de verne om muligheten til å gi dagens høye utbytter.

Derfor skal Trønderenergi nå danne et energiselskap sammen med energifondet HitecVision.

Skiller ut store deler av virksomheten

Tanken bak dette er å bygge et stort selskap som skal satse i Norden.

Denne satsingen krever mer kapital enn det dagens selskapsstruktur og eiere i Trønderenergi kan få til. Dermed ønsker de å skille ut en stor del av selskapets virksomhet i et eget fornybarkonsern.

Tensio og 81 prosent av vannkraften i Trønderenergi skal imidlertid ikke skilles ut.

Basert på prognoser over strømprisene i årene fremover, mener Trønderenergi at dagens utbyttenivå på rundt 200 millioner kroner kan opprettholdes i det gamle selskapet.

Selve fornybarkonsernet skal imidlertid være et vekstselskap som ikke skal betale utbytte. Her vil all kapital som bli til overs gå til investeringer. Eiernes avkastning vil da være i form av stigning i aksjekursen.

Skal ha 15–20 milliard til investering

Fornybarkonsernet er planlagt etablert til høsten. Egenkapitalverdien av virksomheten som flyttes ut av Trønderenergi og inn i fornybarkonsernet er seks milliarder kroner.

HitecVision er forpliktet til å bidra med samme beløp. De skal betale inn 1,5 milliarder kroner ved etablering, så skal resten betales inn i løpet av en periode på fem år. Det kan gå over ni år hvis kapitalbehovet er lavere enn antatt. Innskuddet HitecVision bidrar med, kommer fra ulike investorer som kjøper seg inn i investeringsfondet.

Med bakgrunn i dette antas det at fornybarkonsernet i første fase vil få en investeringskapasitet på mellom 15 og 20 milliarder kroner, dette finansiert med innskutt egenkapital og låneopptak.