– Høyt skolefravær er ikke veldig positivt, fordi det kan si noe om vilje og evne til å komme seg ut av senga og gå på jobb, sier Espen Rønning, kjøkkensjef og avdelingssjef ved Prima Catering.

Bedriften med 12 ansatte driver flere serveringssteder og tilbyr cateringtjenester fra sitt storkjøkken på Havsteinekra på Byåsen i Trondheim.

LES OGSÅ: Lærer advarer mot at fraværet går i taket i videregående skole

Sommerjobber: – Det er sommerjobber å finne for den som leter, sier Cecilie Skarsvåg i Prima. Her sammen med avdelingsleder Tommy Nilsen (i midten) og avdelingssjef og kjøkkensjef Espen Rønning i Primas storkjøkken. Foto: Morten Antonsen

Sommerjobb er lik mulighet

Som en rekke andre bedrifter, skal Prima Catering også i sommeren som står for dør, gjøre bruk av sommervikarer. Vikarene skal gjøre jobben til medarbeidere som har ferie.

– Vi har også en annen baktanke, og den er at sommerjobb er en god mulighet for å vurdere om en person egner seg for jobb hos oss utenfor sommersesongen. Vi vil gjerne ha nye medarbeidere så tidlig som mulig i deres karriere, sier Rønning.

Arbeidsgiver: Espen Rønning sier at Prima opplever at medarbeidere med arbeidserfaring lykkes bedre i arbeidslivet, enn de som ikke har hatt en fot innenfor hos en arbeidsplass. Foto: Morten Antonsen

Mangler arbeidserfaring

Han legger ikke skjul på at det er et problem at unge medarbeidere ofte mangler grunnleggende arbeidserfaring.

– Det kommer folk som gjerne har fagbrev og de riktige faglige kvalifikasjonene, men de mangler erfaringer som å samarbeide med andre, med å komme til rett tid, si «hei» og å lære seg arbeidslivets spilleregler. Derfor er det rett og slett en fordel å ha erfaring fra sommerjobb. En sommerjobb på CV-en viser potensielle arbeidsgivere at dette er en person som har de grunnleggende forutsetningene for å kunne gjøre en god jobb. Vi ser også at de som starter tidlig med å skaffe seg arbeidserfaring, lykkes bedre i arbeidslivet, sier Rønning.

Ber foreldre bruke eget nettverk

Espen Rønning og Cecilie Skarsvåg, også hun i Prima, oppfordrer foreldre til å hjelpe ungdommer inn i sommerjobber.

– Ofte trenger ungdommer hjelp med å finne frem til hvem de skal ta kontakt med og hvordan. Foreldre bør også bruke sitt eget kontaktnett for å finne mulige sommerjobber. Det er utrolig mye motivasjon og mestring i det å arbeide, sier Skarsvåg, som er leder for Prima Arena AS.

Oppfordring: Cecilie Skarsvåg oppfordrer foreldre til å bruke sitt eget nettverk til å hjelpe familiens ungdommer med å skaffe seg sommerjobb. Foto: Morten Antonsen

– Mer enn penger

Espen Rønning understreker at både foreldre og ungdommer må være seg bevisst at sommerjobb er mye viktigere enn bare pengene det gir.

– Siden de er så unge, har skoleungdommer ofte ikke arbeidserfaring, men en sommerjobb er en utmerket mulighet til å skaffe seg nettopp det. Dessuten kan en sommerjobb gi ungdommer et inntrykk av hva de har lyst til å satse på senere i livet, sier Espen Rønning.

Fra 14 år og oppover

Serveringsbedriften håper at de får søknader til sommerjobber fra ungdommer fra 14 år og oppover.

Prima Catering eies av Prima-konsernet, som igjen eies av Trondheim kommune og Trondheim Røde Kors. Prima er en arbeids- og inkluderingsbedrift, men Prima Catering drives på rent kommersiell basis.

Prima er en av 275 bedrifter som får økonomisk støtte fra Sparebank 1 SMN til å ansette sommervikarer. I år gir banken 7000 kroner i støtte til hver av 600 sommerjobber fra disse bedriftene i Midt-Norge.

– Ungdommer får en mulighet

– Det er en glede at vi for tredje år på rad kan bidra til at midtnorske bedrifter får tiltrengt arbeidskraft og at ungdommer får mulighet til å skaffe seg verdifull erfaring i en sommerjobb, sier Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank 1 SMN.