Mintage Sushi Levanger publiserte i påskeuka på sin Facebook-side at de så seg nødt til å øke prisene i takeaway restauranten de driver i Levanger.

De forteller at prisene på blant annet laks og kamskjell har over doblet seg, importvarer fra Asia, som restauranten bruker mye av, har blitt opp mot 45 prosent dyrere.

Med dette som bakteppe har månedlig prisjustering i takt med hvordan markedet utvikler seg – enten om det skulle gå videre opp, eller motsatt vei.

Kent Olav Ferstad er driftsansvarlig for kjedens restauranter i Stjørdal, Steinkjer og Namsos – i tillegg til Levanger.

Månedlig endring

Han forteller at prisøkningen vil gjelde alle steder, men at de vil følge utviklingen tett – nærmest fra dag til dag.

– Du kan sammenligne det med børsen, hvordan den svinger. Slik blir det for oss også, bortsett fra at menyprisene ikke vil variere fra dag til dag. Nå skal vi prøve å holde oss til en månedlig justering.

Det er i første rekke koronapandemien som er årsaken, og med krigen i Ukraina på toppen av det hele så har dette i sum bidratt til en vanvittig prisvekst.

Kent Olav Ferstad er driftsansvarlig i Mintage-konsernet. Foto: Marius Rua

I første omgang blir det slik at ikke alle rettene hos Mintage vil koste mer.

Ferstad forklarer at de dyreste alternativene vil ha samme pris som før, mens rettene i de lavere prissjikt vil få en økning på rundt 10 prosent, og gir et eksempel:

Kun ti prosent

– Laks avocado som tidligere kostet 99 kroner, må du nå betale 119 kroner for. Vi ønsker ikke å legge alt på kundene i første omgang, men hva som skjer videre kan vi ikke garantere. Åpenhet rundt dette er et stikkord for oss. Derfor la vi ut en melding om dette på Facebook.

Restaurantbransjen har slitt tungt gjennom pandemien, og da passet det kanskje bra at Mintage i Levanger for et år siden flyttet fra det tradisjonelle restaurantlokaler til et mye mindre, og har siden da kun tilbudt takeaway i nabolokalene til byens hotell.

Snuoperasjon

– Når vi ser oss i bakspeilet må vi si oss fornøyd. Vi har i tillegg vært igjennom en omstillingsprosess i Mintage-konsernet de siste to åra. Den ser vi som vellykket, og for 2021 så viser regnskapstallene overskudd i alle avdelinger.

Men det er ikke bare pandemi og en brutal krig som rammer utelivet forteller Ferstad.

Manko på arbeidskraft

Bransjen sliter med stor mangel på kokker og servitører, og i følge Mintage-gründeren er det på landbasis manko på hele 15.000 kokker.

– Det ser ut som norsk ungdom ikke synes det virker spesielt attraktivt å satse på vår bransje. I tillegg ser vi at tilgangen på svensk arbeidskraft har stoppet opp. Det kan i verste fall bety at flere kafeer og restauranter går over til takeaway, det krever ikke så mange ansatte. Vi vurderer hvordan vi skal legge det opp framover – ved alle våre avdelinger.

I påska har Mintage Levanger åpent for bestilling og henting fra klokka 15 til 20 alle dager unntatt