Bakeriet Franske nytelser AS har holdt stengt etter at lokalet på Lade brant i mars. Etter brannen fikk eier, konditor og baker Denys Favier beskjed om at oppussingen ville ta rundt seks måneder, og da begynte han å planlegge åpning av ny butikk i samme lokale til høsten.

I juni fikk han beskjeden om at lokalet ikke skal pusses opp etter røykskadene likevel.

- Plutselig hadde vi ingen steder å være. De som pusset opp forsvant etter tre måneder. Det er bortkastede penger når det ble gjort for ingenting, sier Favier, som har drevet bakeriet siden 2005.

Byggets fremtid ikke avgjort

Daglig leder for bygget i Haakon VIIs gate 12, Lars Kristiansen i DNB Eiendom, forteller at de ikke har avklart hva de skal gjøre med den brannskadde bygningen. Dette skal de finne ut av etter sommeren.

Favier forteller at de har veldig lyst til å starte opp bakeriet igjen, men at han ikke kan si noe om når det skjer. De må finne et nytt lokale og bygge opp bakeriet på nytt.

- Vi hadde allerede tanker om hvordan det nye bakeriet skulle se ut. Vindu mellom bakeriet og utsalget, blant annet, sier Favier.

Baker og konditor Denys Favier vil gjerne ha et nytt lokale på Lade. Her har han mange kunder, og flere av de tar fortsatt kontakt for å få tak i makroner og kaker. Foto: Marthe Amanda Vannebo

Ingen inntekt siden brannen

Alle tidligere ansatte ved bakeriet er i dag i andre jobber. Både Favier og kona jobber begge i Franske nytelser, og har ikke hatt inntekt siden brannen.

De anser det likevel som mulig å åpne bakeriet igjen, så lenge de finner riktig lokale. Favier vil gjerne fortsette på Lade, siden han har mange kunder der.

- Hvis vi skal starte opp igjen trenger vi rundt 250 kvadratmeter, strøm og ventilasjon. Vi driver jo en spesiell produksjon, og det er enklere å finne nye lokaler til et kontor enn til et bakeri, sier han.

Oppussingen av lokalet foregikk i tre måneder før Favier fikk beskjed om at det ikke skulle ordnes likevel. Foto: Morten Antonsen

- Kan ikke vente for lenge

Utsalgsstedene på Trondheim Torg og Rosenborg har også stengt, naturlig nok. Leieavtalen med Trondheim Torg er avsluttet, og en annen aktør leier lokalet på Rosenborg. Fra nå av ønsker Favier kun ett lokale.

- Jeg tror det kan bli bra hvis vi åpner igjen, men vi kan ikke vente for lenge. Vi vil ikke at kundene skal glemme oss, og det kan jo åpne andre franske bakeriet i mellomtiden, sier Favier.

Han forteller at han fortsatt får henvendelser fra kunder som vil kjøpe makroner eller kaker til selskap.

I 2017 solgte Franske nytelser AS ferske brød, kaker og makroner for i underkant av 8 millioner kroner. Resultatet på fjoråret er på minus 14 000 kroner. Dette skyldes imidlertid kostnader fra 2015 som ble med i regnskapet for 2017, ifølge årsberetningen.

Her er Denyer Favier avbildet i produksjonslokalene på Lade i 2010. Bakeriet holdt åpent fra 2005 til brannen i mars i år. Foto: Rune Petter Ness